Pazar, Mayıs 5, 2024
Google search engine
Ana SayfaEğitimYakın Doğu Üniversitesi ve Dikmen Belediyesi iş birliğinde kadınlara ‘bilinçli ilaç ve...

Yakın Doğu Üniversitesi ve Dikmen Belediyesi iş birliğinde kadınlara ‘bilinçli ilaç ve antibiyotik kullanımı’ eğitimi verildi

Bilinçsiz ilaç kullanımı ile artan antibiyotik direnci, dünya genelinde en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün sıklıkla gündeme getirdiği gibi, aşırı ve yanlış kullanım nedeniyle pek çok bakteri antibiyotiklere karşı direnç kazanıyor. Bu durum, antibiyotikleri etkisiz hale getirirken hastalıkların tedavi edilmesini de büyük ölçüde zorlaştırıyor.

Doğru bir ilaç kullanım alışkanlığı için toplumsal bilinç büyük bir önem taşıyor. Bilinçli ilaç ve antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Yakın Doğu Üniversitesi ve Dikmen Belediyesi iş birliğine kadınlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.  Bölge halkından pek çok kadının yoğun katılım gösterdiği bilgilendirme toplantısına, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi ve Belediye’nin kadın meclis üyeleri de katıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilan Kırmızı’nın Dikmen Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların doğru kullanımı ile ilgili bilgiler aktarıldı. Toplantıya, Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi araştırma görevlileri Dt. Özel Baysen, Dt. Deniz Şevik ve Dt. Pelin Su Aydın da katıldı.

Kadınlar, toplumsal dönüşümde kilit bir role sahip!

Kadınların, toplumsal dönüşümü hızlandırma konusunda kilit bir rolü olduğuna söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilan Kırmızı, “İlaç kullanımı ile ilgili toplumsal farkındalığı ve bilinci yukarı çekmek amacıyla düzenlediğimiz bu etkinliği de bu nedenle ilk etapta kadınlara yönelik gerçekleştirdik” dedi.

Yanlış ilaç kullanımının önemli sağlık sorunlarına, hatta ölüme bile neden olabileceği uyarısında bulunan Yrd. Doç. Dr. Kırmızı, hastaların klinik gereksinimlerine karşılık gelen ilaç tedavisini, bireysel ihtiyacına uygun dozda ve yeterli süre almasının önemine değindi. İlaç kullanımında, hastanın  doktorun verdiği tedaviye uyması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Kırmızı, “Hastanın ilacı yanlış zamanda yanlış şekilde veya yanlış amaçla kullanması, reçetede olmayan bir ilacı tedaviye eklemesi, sırasını yanlış alması, tedaviyi zamansız kesmesi gibi durumlar tedaviden elde edilebilecek olan azami yararın görülmesine bir engeldir” ifadelerini kullandı.

Doğru ilacı doğru dozda kullanmak önemli

Bilinçsiz antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç kazanmasına ve tedavinin olumsuz etkilemesine neden olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kırmızı, doğru ilaç kadar doğru dozun da önemine vurgu yaptı. Güvenlik aralığı dar olan ilaçlarda, gereken dozun üzerindeki kullanımların riskli durumlar ortaya çıkaracağını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kırmızı, “Başkasına iyi gelen bir ilacın size de iyi geleceğini düşünmek sıklıkla düşülen bir hata. Ayrıca, ilaç kutusunun içindeki ölçü kaşığı ile evlerde kullanılan kaşıkların genellikle aynı hacimde olmadığına dikkat edilmesi gerekir” dedi.

Diş hekimliğinde kullanılan antibiyotikler ve ağrı kesici ilaç gruplarına da değinen Yrd. Doç. Dr. Dilan Kırmızı, her durumda tedavinin doktor kontrolünde olması gerektiğine vurgu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Kırmızı, “Özellikle ağrı kesicilerde; bağırsaklarda tahriş, kanamaya eğilim, alerjik reaksiyonlar, hipertansiyonlularda olumsuz etki, baş ağrısı ve dönmesi, işitme kaybı, bulantı, kan şekerinde artış ve böbrek hasarı gibi yan etkiler görülebiliyor” dedi.

Ağızdan alınması gereken tabletleri, asitli içeceklerle değil su ile için!

İlaçların güneş ışığı ve nemden uzak bir yerde ve çocukların ulaşamayacağı bir dolapta, oda sıcaklığında saklanması gerektiğini de belirten Yrd. Doç. Dr. Kırmızı, merhem ve şurupların buzdolabında saklanmaması gerektiğini; aşılar, fitil, ovül ve vajinal tabletlerin ise buzdolabında saklanabileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kırmızı, ayrıca ağızdan alınan tüm ilaçların, su ile birlikte alınması gerektiğini hatırlatarak, ilaçların özellikle asitli içeceklerle birlikte alınmaması gerektiği uyarısı yaptı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments