Salı, Mart 19, 2024
Google search engine
Ana SayfaTarihte BugünTarihte Bugün Yaşanan Olaylar (18 Mayıs)

Tarihte Bugün Yaşanan Olaylar (18 Mayıs)

1284 Jönköping, resmen İsveç kenti oldu.

1804 Napolyon Bonapart, Fransa İmparatoru ilan edildi.

1871 Paris Komünü eşit işe eşit ücret verilmesini kabul etti.

1897 İrlandalı yazar Bram Stoker’ın Dracula adlı romanı yayımlandı.

1910 Çıplak gözle görülebilen tek kuyrukluyıldız olan Halley kuyruklu yıldızı, Dünya’nın çok yakınından geçti.

1929 Suşehri’nde 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geld: 64 kişi öldü.

1941 Alman zırhlısı Bismark ve ağır kruvazör Prinz Eugen, Ren Egzersizi (Rheinübung) Harekatı için denize açıldılar.

1943 Adolf Hitler müttefiki İtalya’nın teslim olmaya yönelmesi üzerine Alaric Operasyonu’nu başlatarak İtalya’nın Alman ordularınca istilası emrini verdi.

1944 Josef Stalin Kırım Tatarlarını Kırım Yarımadasından sürgün etti. Sürgün edilen 193.865 Kırım Tatarının %45’i sürgünde hayatını kaybetti.

1968 Fransa’da “Mayıs Ayaklanması” sürüyor. Devlet Başkanı Charles de Gaulle Romanya’daki ziyaretini beklenenden 12 saat önce bitirerek ülkesine döndü. Sinemacılar Cannes Film Festivali’ni işgal etti. Önde gelen Fransız film yönetmenleri eserlerini yarışmadan çekti, jüri istifa ederek festivali sona erdirdi.

1969 Apollo Projesi: Apollo 10 fırlatıldı.

1974 Hindistan, Pokhran eyaletindeki Racastan Çölü’nde ilk nükleer silah denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Gülümseyen Buda adını verdikleri bu proje, Hindistanı nükleer silah sahibi olan 6. ülke yaptı.

1976 Başbakan Süleyman Demirel’in hayali mobilya ihracatı suçundan tutuklu yeğeni Yahya Demirel, Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi.

1980 ABD’nin Washington Eyaleti’nde bulunan St. Helens Dağı’nda meydana gelen volkanik patlama 57 kişinin ölümüne ve 3 milyar dolar da maddi zarara yol açtı.

1986 Çernobil Nükleer Santrali’ndeki patlamanın ardından Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Prof. Ahmet Yüksel Özemre, “radyasyonda endişe edilecek bir şey yok” dedi.
1987 İstanbul’da ilk deniz otobüsleri işlemeye başladı. İlk seferler Bostancı-Kabataş arasında yapıldı.

1990 Fransa’da, üzerinde değişiklik yapılmış bir TGV treni saatte 515.3 km sürate erişerek yeni bir demiryolu hız rekoru kırdı.

1995 Gazi Mahallesi olaylarını protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Hasan Ocak’ın Altınşehir Mezarlığı kimsesizler bölümüne gömüldüğü ortaya çıktı.

1996 Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, İzmit’te İbrahim Gümrükçüoğlu tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Demirel, olaydan yara almadan kurtuldu. Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu kolundan, bir gazeteci ise ayağından yaralandı.

1997 MHP kurultayında kavga çıktı. Kurultay, hakim kararıyla bir ay ertelendi.
2000 Doç.Dr. Bahriye Üçok’un katledilmesinde kullanılan pakette tespit edilen parmak izinin, Umut Operasyonu çerçevesinde yakalanan Ferhan Özmen’e ait olduğu belirlendi.

2003 Türkiye’nin ilk özel rakı fabrikasının temeli, İzmir’in Menderes ilçesi Tekeli beldesinde atıldı.

2010 Başbakan Erdoğan’a, Medeniyetler İttifakı, halklar arası dostluk ve barışa olan katkılarından dolayı Madrid Avrupa Üniversitesinde düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verildi. Törende, mücadeleci ve zamanının önemli bir lideri olarak nitelenen Başbakan Erdoğan’a cübbe giydirildi ve unvanı takdim edildi.

RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments