Cumartesi, Mayıs 4, 2024
Google search engine
Ana SayfaGazetelerGüney Kıbrıs Gazeteleri ve Özetleri (28 Eylül 2023)

Güney Kıbrıs Gazeteleri ve Özetleri (28 Eylül 2023)

Alithia Gazetesi, “Pahalılık Aşil topuğu/zayıf nokta” başlığını çektiği bugünkü manşet haberinde, Rum hükümetinin, hane halkının her geçen gün artmakta olan sorunlarını yönetmekte zayıf kaldığını yazdı. Haberin detaylarında, Rum Maliye Bakanlığı’nın mali öngörülerle ilgili adeta bayram havası estirdiği bir sırada, bunun, geliri her geçen gün tehlikeli bir şekilde azalan normal vatandaş için hiçbir anlam ifade etmediğini yazan gazete, özellikle dar gelirli ve toplumun hassas gruplarının korkutucu bir şekilde çok zor durumda olduklarını aktarıyor. Hükümetin temel sorunlar karşısındaki acizliğinin, tüm sendikaların seslerini birleştirmiş olmasından da belli olduğunu yazan gazete, hükümetin enflasyonla mücadele politikasının da olmadığının ortaya çıkmasıyla birlikte, düşük ve orta gelirli vatandaşa destek olacak herhangi bir girişimde de bulunmadığını aktarıyor.

Gazete sürmanşetinden kısaca yer verdiği bir diğer haberinde ise, Cumhurbaşkanı Ersi Tatar’ın, ‘Hiçbir zaman diplomasiden ve Rum tarafı ile iletişimden kaçınmadık’ şeklindeki sözlerine yer veriyor.

Fileleftheros Gazetesi, bugünkü manşet haberinde iç konulara değinerek, soruşturma memurlarının, hazırladıkları 6 bin sayfalık raporda, Rum Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Yorgos Kumas aleyhine 3 uyumsuz/bağdaşmayan durumun tespit edildiğini ve bunların federasyon başkanı Kumas’ın başını yakacağını yazdı. 

Gazete ön sayfasından kısaca yer verdiği bir diğer haberinde ise, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, Kıbrıs konusunda BM Genel Sekreteri’ne bir danışman/özel görevli atanması ile ilgili masaya bir isim koyduğunu yazarak, Rum lider Nikos Hristodulidis’in New York’ta siyasi liderliği Kıbrıs konusu hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirdiğini, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ise yeniden müzakere masasına oturmak için şartlar öne sürdüğünü aktarıyor.

Haravgi Gazetesi, bugünkü manşet haberinde, “Sendikal hareket pahalılık ve faiz oranlarına ilişkin önlemler talep ediyor” başlığını kullandı. Haberin detaylarında, Rum sendikal hareketin, Rum hükümetinin, Rum toplumunu rahatsız eden sorunlarla başa çıkmakta yetersiz kaldığını yazan gazete, Rum İşçi Federasyonu SEK Genel Sekreteri’nin, konuyla ilgili yetkililerin sorumluluk üstlenmeleri gerektiği yönündeki açıklamalarının, yaşanan rahatsızlığın köpürdediğinin/fokurdamaya başladığının bir göstergesi olduğunu aktarıyor. Gazete, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin, tüm toplumu etkileyen birtakım öneriler sunduklarını, bu arada hükümet tarafından ise sürekli bir gecikme/erteleme eğilimi gözlemlendiğini aktarıyor.

Politis Gazetesi, “Βeş siyasi partiye 663 bin euro yasadışı bir şekilde bölüştürüldü” başlığını çektiği bugünkü manşet haberinde, Ocak 2021’de DİKO, Vatandaşlar İttifakı ve Dayanışma Hareketi partilerine en az 3 devlet teşviki/yardımı verildiğini ve bu miktarın da 577 bin 511 euro olduğunu aktarıyor. Gazete, bu durumla ilgili bir uzman görüşünün alındığını ve Başsavcı Yardımcısı’nın raporuna göre söz konusu yardımların yasadışı olduğunu ve iade edilmelerinin gerektiğini bildiriyor. Tüm bunlara rağmen, aldıkları paraları iade etmeyen söz konusu siyasi partiler aleyhine bugüne kadar herhangi yasal bir işlem başlatılmadığına dikkat çekilen haberde, Rum meclisinin sorumluluğu Maliye Bakanlığı’na attığı, Maliye Bakanlığı’nın ise, Hukuk Dairesi aracılığıyla, gazeteye yaptığı açıklamada, partiler aleyhine yasal girişimde bulunması gereken esas yetkili mercinin, söz konusu bütçeyi hazırlayarak, paraları bölüştüren Meclis olduğunu vurguladığı belirtiliyor.

Rum Basın Özetleri HaberPlus Kıbrıs tarafından hazırlanmıştır…

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments