Cumartesi, Mayıs 4, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaFransa Azerbaycan için tehdit oluşturuyor mu?

Fransa Azerbaycan için tehdit oluşturuyor mu?

Fransa, Ermenistan’a silah ve askeri teçhizat satacak. Bu kapsamda 23 Ekim’de Fransa ve Ermenistan savunma bakanları arasında Paris’te bir anlaşma imzalandı. Fransa, Ermenistan’a hava savunma sistemleri satacak. Fransa Savunma Bakanı, Ermenistan’a “sınırlarının korunmasını sağlama” fırsatı verilmesi gerektiğini söyledi. Fransa, Ermenistan’a savunma silahları satacağını söyledi. Ancak Fransa gelecekte Ermenistan’a saldırı silahları satabilir.

Fransa’dan alınan silahlar Ermenistan’a sorun yaratacaktır. Öncelikle Ermenistan’ın Fransa’dan aldığı silahlara 100 milyon avrodan fazla para ödemesi gerekiyor. İkincisi, Fransa’dan alınan silahların sürekli denetlenmesi gerekiyor. Bunun için ek fonlar harcanacak. Üçüncüsü, Ermenistan’ın ana silahları ve askeri teçhizatı Rusya’da üretiliyor. Fransız silahlarını Rus silahlarıyla entegre etmek zor olacak.

Fransa neden Ermenistan’ı silahlandırıyor?

Fransa’da Azerbaycan ordusunun Karabağ’dan sonra Batı Zangezur’a girebileceğine, bunun için de Ermenistan’ın savunmasının güçlendirilmesi gerektiğine inanıyorlar. Başka ülkelerde de Fransız politikacılar gibi düşünen insanlar var. Azerbaycan gerekli silahları Türkiye ve İsrail’den alıyor. Azerbaycan İtalya’dan da modern askeri teçhizat satın almak istiyor. Fransa bundan hoşlanmayacaktır, ancak Paris’in Ermenistan’a askeri teçhizat satma kararı, diğer Avrupa Birliği ülkelerinin Azerbaycan’a silah ve askeri teçhizat satmasını kolaylaştıracaktır.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geleceğe yönelik iki adım atmaya hazırlanıyor. Birincisi, Nikol Paşinyan, Rus askeri üssünü Ermenistan’dan çıkarmaya çalışacak. İkincisi, Ermenistan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden ayrılmak isteyecektir. Nikol Paşinyan, Rusya yerine Ermenistan’a Fransız askeri üssü kurmak istiyor. Bu Azerbaycan için bir tehdit oluşturabilir mi?

Rusya’nın Güney Kafkasya’ya nüfuz etme kabiliyetinin azaltılması ve askeri üssünün Ermenistan’dan kaldırılması Azerbaycan’ın güvenlik çıkarlarıyla uyumludur. Ermenistan’a yerleşmek isteyen Fransa, Azerbaycan’a Rusya kadar sıkıntı yaşatmayacaktır. NATO üyesi Fransa’nın Ermenistan’da askeri üssü olacaksa, bir diğer NATO üyesi Türkiye’nin de Azerbaycan’da askeri üssü olacak. Fransa, Ermenistan’ı Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine kabul edemeyecek. Çünkü bu sadece Fransa’nın isteğine bağlı değil.

Rusya Ermenistan`ı kaybederse Kremlin Ermeni yetkilileri cezalandırmaya çalışacak. Rusya, Ermenistan’ı 3 adımla cezalandırmaya çalışacak:

  1. Rusya, Ermenistan’a sattığı gazın fiyatını artıracak;
  2. Rusya kendi pazarını Ermeni ürünlerine kapatacak;
  3. Rusya’da çalışan Ermenilerin Ermenistan’a para transferi ya zorlaşacak ya da tamamen durdurulacak.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments