Pazar, Nisan 28, 2024
Google search engine
Ana SayfaTürkiyeCihat Yaycı yazdı... Devleti yönetmeye aday olanlara KKTC'nin yanısıra sorulması gereken sorular

Cihat Yaycı yazdı… Devleti yönetmeye aday olanlara KKTC’nin yanısıra sorulması gereken sorular

Benim devleti yönetmeye aday kişilere ve partilere, günlük siyaset ve çekişmelerin dışında, Türkiye’nin hak ve menfaatleri ile beka ve güvenliği üzerine sorularım var.

Neler mi?

Buyurun başlayalım…

TEMEL PRENSİPLER KONUSUNDA…

1- Atatürk İlke ve İnkılapları konusunda görüşleri nelerdir?

2- Anayasa’nın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk dört maddesi hakkındaki tutumları nedir?

3- Anayasa’nın 66’ncı maddesinde yer alan “Türk Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür” ifadesinden rahatsızlar mı?

4- Türkiye’nin üniter yapısını koruyacaklar mı?

5- Bölücü, etnik, din ve mezhep temelli siyasete son verecekler mi?

6- Karabağ, Libya, Irak, Suriye ve diğer coğrafyalardaki varlığımızın daha da güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorlar mı?

7- Türkiye’nin etki ve ilgi alanının genişletilmesi gerektiğine inanıyorlar mı? İnanıyorlarsa nasıl yapacaklar?

8- Türk Devletler Teşkilatı’nı nasıl görüyorlar? Bu teşkilatı ve Türkiye’nin bu teşkilattaki rolünü daha da güçlendirmeyi hedefliyorlar mı? Evet ise nasıl?

KKTC KONUSUNDA…

1- Türkler açısından “Kıbrıs Sorunu” diye bir sorun olduğuna inanıyorlar mı?

2- “Kıbrıs Sorunu” deyince ne anlıyorlar?

3- KKTC’nin bağımsız bir devlet olması hakkında ne düşünüyorlar?

4- KKTC’nin tanınması için çaba sarf edecekler mi?

5- KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na tam üye olması konusunda ne düşünüyorlar?

6- KKTC ve Türkiye ilişkileri konusunda hedefleri nedir?

MAVİ VATAN VE DOĞU AKDENİZ KONUSUNDA…

1- Türkiye’ye 189 bin kilometrekare deniz alanı kazandıran Libya ile imzalanan Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’nın arkasında duracaklar mı?

2- Mısır, Filistin, İsrail, Lübnan ve Suriye ile de benzer deniz yetki alanı sınırlandırma antlaşmaları yapacaklar mı?

3- Mavi Vatan’ı Türkiye’nin denizlerdeki Mîsâk-ı Millîsi olarak kabul ediyor ve hedefleri arasında yer veriyorlar mı?

YUNANİSTAN KONUSUNDA…

1- Yunanistan’ın Lozan ve Paris Barış Antlaşmalarına uyması nasıl sağlanacak?

2- Yunanistan’ın sahiplendiği 152 grup Egemenliği Antlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalık’ın (EGAYDAAK) isimlerini resmi olarak açıklayacaklar mı?

3- Yunanistan’ın sahiplendiği 152 grup Egemenliği Antlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalık (EGAYDAAK) nasıl geri alınacak?

4- Yunanistan’ın bir takımada devleti olmadığı ve bu nedenle Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanı hakkı olmadığı net şekilde ifade edilecek mi?

5- Yunanistan’ın karasularını 6 milin üzerine çıkarması emeline karşı tavırları nedir?

6- Yunanistan’ın karasularını 6 milin üzerine çıkarması durumunda 1995’te TBMM’nin buna karşı tüm millî güç unsurlarıyla cevap verileceğine dair Deklarasyonu’nun arkasında duruyorlar mı?

7- Yunanistan’ın, Batı Trakya Türklerinin Lozan Antlaşması’ndan kaynaklanan kültürel, sosyal, politik ve ekonomik haklarını tam manasıyla tanıması için tam bir irade konulacak mı?

8- Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığına karşı yaptığı insan hakkı ihlallerine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına uyması nasıl sağlanacak?

SÖZDE EKÜMENİK PATRİK KONUSUNDA…

1- Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumu olmasına rağmen web sitesinde Türkçe seçenek dahi sunmayan ve âdeta kendini bir Yunan kurumu olarak gören Fener Rum Metropolitliği’ne Lozan Antlaşması hükümleri ve hukuk çerçevesinde çeki düzen verilecek mi?

2- Kendini Ekümenik Patrik ilan eden Fener Rum Ortodoks Metropolitinin Lozan Antlaşması hükümleri ve Türk hukukuna uyması için nasıl tedbir alacaklar? Uymamaya devam ettiği takdirde nasıl bir yaptırım uygulayacaklar?

3- Kendine Ekümenik Patrik diyen şahıstan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve resmî din görevlisi olmasına rağmen Yunan devlet uçakları ile sözde resmî ziyaretlerde bulunmasının hesabı “Sen hangi sıfatla resmî ziyaret ve görüşmelerde bulunuyorsun” diye sorulacak mı?

4- Kendisini Yeni Roma ve Konstantinopolis’in Ekümenik Patriği olarak tanıtan metropolite, “Yeni Roma neresi, Konstantinopolis neresi” diye sorulacak mı?

5- Fener Rum Metropolitine, Batı Trakya Türklerinin seçtiği müftülere Yunanistan’ın yaptığı uygulamaların benzeri mütekabiliyet ilkesine göre yapılacak mı?

FETÖ KONUSUNDA…

1- FETÖ Türkiye için en önemli beka ve güvenlik sorunlarından biri midir?

2- Devletin iliklerine kadar sızmış FETÖ’den devlet nasıl arındırılacak?

3- Sınav yolsuzlukları ile devlete, üniversitelere ve toplumun tüm kurumlarına sızmış FETÖ mensupları ve iltisaklıları nasıl tespit edilecek?

4- Sınav yolsuzlukları ile hakları FETÖ tarafından yenmiş vatandaşların hakları nasıl geri verilecek?

5- FETÖ’nün toplu ve münferit kumpas davaları ile hapislerde yatanların, işlerini ve mallarını kaybedenlerin, mesleklerinden olanların, meslekte yükselmeleri önlenenlerin hakları nasıl iade edilecek?

6- FETÖ’nün hâlâ ayakta ve güçlü olduğu, FETÖ’nün sadece bir terör örgütü değil, aynı zamanda bir casusluk örgütü olduğu gerçeği göz önüne alındığında, FETÖ ile mücadele için özel kanuni düzenlemeler yapacaklar mı?

7- Çeşitli üniversitelere öğretim üyesi olarak alınan, kadrolaşan ve hatta kurumlarda tüm nüfuzunu devam ettiren FETÖ yapılanmasının üzerine gidilecek mi?

8- FETÖ ve benzerlerinin bundan böyle devlete sızması nasıl önlenecek?

PKK KONUSUNDA…

1- PKK ile nasıl mücadele edecekler?

2- PKK ve siyasi uzantılarının Doğu ve Güney Doğu Anadolu’daki vatandaşlarımız üzerindeki baskısını nasıl ortadan kaldıracaklar?

3- PKK’ya karşı yurt içi ve yurt dışında yapılan operasyonlara devam edecekler mi?

4- PKK’nın şehir yapılanmasına ve çevreci, sosyalist ve benzeri kılıklardaki yapılanmalarına karşı nasıl tedbir alacaklar?

SURİYE VE IRAK TÜRKLERİ KONUSUNDA…

1- Suriye ve Irak politikalarında Suriye ve Irak Türkmenleri fiilen merkeze alınacak mı?

2- Suriye ve Irak’taki terör yuvalarına karşı operasyon yapacaklar mı?

3- Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerin PKK/YPG’den arındırılması için ne düşünüyorlar?

4- Suriye Türklerinin (Türkmenleri) can ve mal güvenliğinin yanı sıra siyasi varlıklarını nasıl garanti altına alacaklar?

5- Suriye’de federal, özerk ve özel bölgeler oluşturuluyorsa, Suriye’nin ikinci büyük halkı olan Türkmenlerin de federal, özerk ve özel bölge sahibi olmasını sağlayacaklar mı?

6- Kerkük’ün Türk şehri yapısını ve Türk varlığını nasıl koruyacaklar?

7- Türk şehri Kerkük yönetiminde Türkmenlerin söz sahibi olması ve hak ettikleri konuma ulaşmaları nasıl sağlanacak?

8- Irak ve Suriye Türklerinin iş birliği ve eşgüdümünü sağlayacaklar mı? Evet ise, bunun için ne şekilde politik, askeri ve ekonomik destekler verecekler?

9- Türkiye’nin anavatan sınırları dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu toprak ve çevresi terörist örgütlerden temizlenecek, PKK paçavrası indirilip, Süleyman Şah’ın kabri tekrar ait olduğu Türk toprağına taşınacak ve Türk bayrağı tekrar dalgalanacak mı?

10- Çağımızın kitle imha silahı; düzensiz göç ve sığınmacı akınlarına karşı kararlı bir politika uygulanacak mı? Uygulanacaksa nasıl?

11- Sığınmacılar ülkelerine gönderilecek mi?

12- Türk soylu sığınmacılara karşı nasıl bir politika yürütecekler?

Daha sorularım var, ama şimdilik bu kadar?

Bence kim, hangi makam mevkiyi elde edecek tartışmalarından ziyade Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin geleceğini doğrudan etkileyecek bu tür sorulara verilecek cevaplar tartışılmalıdır…

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments