Cuma, Mayıs 3, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaBükü Tiflis`i tercih ediyor

Bükü Tiflis`i tercih ediyor

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 8 Ekim’de Gürcistan’ı ziyaret etti. Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, bu yıl 7 Nisan’da Azerbaycan’ın Gebele kentinde İlham Aliyev ile bir araya gelmişdi. İlham Aliyev ve Irakli Garibaşvili sık sık buluşuyorlar. Bu da iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin önemini gösteriyor.

İlham Aliyev ve Irakli Garibaşvili, Tiflis’te iki ülke arasında ekonomik, ticari, enerji, ulaştırma ve lojistik alanlarında iş birliğini ele aldılar. Azerbaycan Gürcistan’ın en büyük ticaret ortaklarından biridir. Bu yıl iki ülke arasındaki ticaret yüzde 15 arttı. Kargo taşımacılığı açısından da hacim önemli ölçüde artmıştır. İki ülke arasındaki yük taşımacılığı önümüzdeki yıllarda ikiye katlanacak. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun taşıma kapasitesi 5 kattan fazla artırılmalıdır. Bu, Orta Koridorun güçlendirilmesine hizmet edecektir.

Gürcistan ve Azerbaycan liderleri Orta Koridor projesinin gelişimi ve geleceklerini tartıştılar. Kazakistan da bu projeye katılıyor. Demiryolu hattı projesi genişletiliyor, otoyollar, limanlar yapılıyor. Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında yeni bir Anaklia limanı inşa edilecek. O limanın yükleme kapasitesi 100 milyon tona eşit olacak. Ayrıca Gürcistan Doğu-Batı otoyolunun inşaatını da tamamlayacak. Azerbaycan da bunlardan faydalanacaktır.

Gürcistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemektedir. Azerbaycan aynı zamanda Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini de desteklemektedir. Gürcistan, Azerbaycan ile Ermenistan arasında arabuluculuk yapmaya hazır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Gürcistan’ın arabuluculuğunu destekliyor. İlham Aliyev, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakerelerin Tiflis’te yapılmasını istiyor. Ancak Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Gürcistan’ın arabuluculuğuna ilişkin herhangi bir şey söylemiyor. Buna rağmen, Paşinyan, Gürcistan’ı Ermenistan’ın dostu ve ortağı olarak nitelendiriyor. Gürcistan’ın arabuluculuğu hem Azerbaycan’ın hem de Ermenistan’ın yararınadır. Gelecekteki barış anlaşmasının imzalanması için en uygun yer Tiflis’tir. Brüksel, Washington, Ankara, hatta Moskova bile buna itiraz etmeyecektir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments