TDP Lefkoşa Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, gençler arasında uyuşturucu kullanımı ve sanal kumar bağımlılığına karşı kapsamlı mücadele başlatılması gerektiğini belirterek, bilimsel temelli ulusal eylem planı çağrısında bulundu. Çakıcı, gençlerin korunması için önleyici eğitim, tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarının güçlendirilmesini istedi.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Lefkoşa Milletvekili Adayı Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, KKTC’de uyuşturucu ve sanal kumar bağımlılığıyla mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bağımlılığın yalnızca bireysel bir sağlık sorunu olmadığını, aileleri ve toplumun geleceğini de etkilediğini belirten Çakıcı, devletin kalıcı ve bilimsel politikalara yönelmesi gerektiğini söyledi.
Çakıcı: Kumarhane artık gençlerin cebinde
Dijital teknolojilerin yaygınlaşmasıyla sanal kumara erişimin kolaylaştığına dikkat çeken Çakıcı, özellikle gençlerin ciddi ekonomik ve sosyal risklerle karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Sanal kumar nedeniyle gençlerin borçlanabildiğini, eğitim hayatından ve aile ilişkilerinden uzaklaşabildiğini belirten Çakıcı, devletin bu sorun karşısında daha etkili önlemler alması gerektiğini vurguladı.
Uyuşturucu ve sanal kumara karşı ulusal eylem planı önerisi
Uyuşturucu ve kumar bağımlılığıyla mücadelede yalnızca güvenlik tedbirlerinin yeterli olmayacağını belirten Çakıcı, önleme, erken teşhis, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin birlikte yürütülmesini istedi.
Çakıcı, sanal kumara erişimin sınırlandırılması, kumar reklamlarının düzenlenmesi ve okullarda bilimsel temelli bilinçlendirme programlarının uygulanması gerektiğini kaydetti.
Bağımlılık tedavi merkezlerinin kapasitesinin artırılmasını da isteyen Çakıcı, ilgili kurumların koordinasyon içerisinde çalışmasının önemine işaret etti.
Bağımlılıkla mücadelede şeffaflık vurgusu
Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun faaliyetlerine de değinen Çakıcı, bağımlılıkla mücadeleye ayrılan kamu kaynaklarının etkin ve şeffaf kullanılmasının önemini vurguladı.
Komisyonun bilimsel araştırmalara, koruyucu politikalara ve kurumlar arası iş birliğine ağırlık vermesi gerektiğini belirten Çakıcı, yürütülen çalışmaların sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
Çakıcı: Gençleri cezalandırmak yerine topluma kazandırmalıyız
Geçmiş milletvekilliği döneminde Denetimli Serbestlik Yasası’nın hayata geçirilmesine katkı sağladığını hatırlatan Çakıcı, bağımlılıkla mücadelede cezalandırıcı uygulamalar yerine tedavi ve topluma yeniden kazandırma yaklaşımının benimsenmesi gerektiğini ifade etti.
Bu anlayış doğrultusunda geçmişte çok sayıda gencin rehabilitasyon sürecine yönlendirilmesinin önünün açıldığını belirten Çakıcı, bağımlılıkla mücadelede daha güçlü sosyal politikalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
6 Aralık seçimleri için gençlik mesajı
6 Aralık 2026 tarihinde yapılacak genel seçimlere de değinen Çakıcı, seçim sürecinin gençlerin geleceğini ilgilendiren politikaların tartışılması açısından önemli olduğunu belirtti.
Üç dönemlik milletvekilliği deneyimini hatırlatan Çakıcı, bağımlılıkla mücadele alanındaki bilgi ve birikimiyle yeniden sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti.
Çakıcı, gençlerin uyuşturucu, sanal kumar ve umutsuzluğa karşı korunmasının öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.


