Cuma, Mart 29, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaSudan'daki çatışmalar 5. gününe girerken ilan edilen ateşkese uyulmuyor

Sudan’daki çatışmalar 5. gününe girerken ilan edilen ateşkese uyulmuyor


Başkent Hartum’daki ordu genel komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinden silah sesleri gelirken çatışma bölgelerinden yoğun duman yükseliyor. Kent sakinleri de şehirden kaçmaya çalışıyor.


Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “Uluslararası toplum 24 saatlik ateşkes önerisi sundu ve Silahlı Kuvvetler bu öneriyi hemen kabul etti. İsyancı milisler ateşkese uymadı ve vatandaşları taciz etmeye devam etti.” dedi.


Abdullah, sözlerini şöyle sürdürdü:


“İsyancıların vatandaşları taciz ederek yağmalama ve hırsızlık yapması, ateşkesin uygulanmasını imkansız hale getirdi. Vatandaşlarımızın bunlara maruz kalmasını görüp müdahale etmememiz ve sessiz kalmamız mümkün değildi. İsyancıların medyası, bizim ateşkese uymadığımızı savunuyor. Biz ateşkesi reddetmedik ama onların ateşkesin gereksinimlerini yerine getirmelerini şart koştuk, bu da olmadı. Ülkedeki güvenliği sağlamaya devam edeceğiz.”


HDK liderlerinin birlikleri üzerinde kontrolü olmadığını belirten Abdullah, “Şehir çeteleri gibi davranıyorlar. İnsanların hayatlarını tehlikeye atan işler yapıyorlar.” diye konuştu.


24 saatlik ateşkes ilan edildi


Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, dün CNN’e yaptığı açıklamada, uluslararası toplumdan gelen çağrılara yanıt olarak yerel saatle 18.00’den itibaren 24 saat ateşkese uyacaklarını belirtmişti.


HDK komutanı Muhammed Hamdan Dagalu da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini açıklamıştı.


Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma


Sudan’ın başkenti Hartum’da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.


Ordu ile HDK arasında “HDK’nin tamamen orduya katılmasını” öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.


Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.


Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 270’e yükseldiğini bildirmişti.

Kaynak : TRT HABER

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments