Perşembe, Mayıs 9, 2024
Google search engine
Ana SayfaKıbrısSavaşan: Erenköy Destanı, Varlığımızın ve Haklılığımızın Kanıtıdır

Savaşan: Erenköy Destanı, Varlığımızın ve Haklılığımızın Kanıtıdır

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı, Milletvekili Dr. Ahmet Savaşan, Erenköy direnişinin yıldönümü nedeniyle yaptığı paylaşımda, “Büyüklerimizin bize yaşattıkları ve tarihe armağan ettikleri Erenköy destanı, Kıbrıs Türk halkının adamızdaki varlığının ve varoluş mücadelemizin haklılığının en büyük kanıtıdır” dedi. Dr. Savaşan, “Bir halk düşünün ki, gençleri eğitimlerini ve güvenceli yaşantılarını gönüllü olarak terk ederek adeta ölüme koşmuşlardır. Bir mücadele düşünün ki, genciyle yaşlısıyla, birbirlerini daha önce hiç görmemiş insanlar mevzilerde bir araya gelmişlerdir. Bu özellikleri Erenköy direnişini destanlaştırmış ve bütün dünyaya varlığımızı ve haklılığımızı kanıtlamıştır” dedi.

“Kurtuluşa giden yolun temel taşları…”

Erenköy Direnişi’nin, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde çok önemli bir dönüm noktası oluşturduğuna işaret eden Ahmet Savaşan, üniversite eğitimlerini yarıda bırakarak, Erenköy’e direniş için koşan ve bölge halkıyla omuz omuza mücadele vererek, stratejik bir köprübaşını tutan öğrencilerin, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşuna giden yolun temel taşlarını döşediklerini vurguladı.

Zor koşullarda kahramanca direndiler…

Erenköy’de etrafı kuşatılmış, ikmal yolları kesilmiş dağlık bir bölgede, yurtdışından gelen 500 kadar gönüllünün, yöre halkıyla birlikte kahramanca mücadele ettiğini belirten Savaşan, asker olmadıkları için silahları bile tanımadan, 2-3 haftalık atış eğitimiyle silah kuşanarak, askeri bir organizasyon ve kumanda merkezi olmaksızın, “mevzi” denemeyecek siperlerde direndiğine dikkat çekti. Kimisinin şehit olduğunu, kimisinin yaşamı tanımadan yanı başında arkadaşının ölümüne tanıklık ettiğini ifade eden Savaşan, Erenköy gönüllülerinin savaş bitmesine karşın bölgeden çıkamadıkları için 2 yıl süreyle açık hapishane hayatı yaşadıklarının da unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Genç kuşaklara anlatılmalı ve aktarılmalı…

Dünya tarihinde benzerine rastlanmayan bir mücadele örneği olan Şanlı Erenköy Direnişi’nin çok anlamlı ve unutulmayacak bir zafer ile taçlandığının altını çizen Ahmet Savaşan, Şanlı Erenköy Direnişi ve Zaferi’nin genç kuşaklara anlatılmasının ve aktarılmasının Kıbrıs Türk halkının devletinin adada sonsuza kadar payidar kalmasına katkıda bulunacağına inanç belirtti.

Erenköy’de direnenler kahramandır…

Ahmet Savaşan, paylaşımının sonunda Erenköy halkının kahramanlığına da vurgu yaptı ve şu ifadelere yer verdi:

“Erenköy’e çıkan o günün 500 civarındaki gencini, 200 civarındaki mücahidimiz ile cefakar kadınlarımız yanında bölge halkını bu günlere gelmemizde ve devletimize kavuşmamızda verdikleri olağanüstü mücadeleden ötürü saygı ve minnetle anıyor, milli mücadele tarihimize altın harflerle yazılan aziz şehitlerimize, bizim kuşağın pek çok çocuğuna adını vermiş olan Yüzbaşı Cengiz Topel’imize ve vefat etmiş bütün gazilerimize Allahtan rahmet dileyerek, yaşamlarını sürdürmekte olan isimsiz kahramanlarımıza sağlık dolu bir yaşam temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments