Cumartesi, Mayıs 4, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaRusya Azerbaycan'ı engellemedi

Rusya Azerbaycan’ı engellemedi

Azerbaycan Karabağ’da terörle mücadele operasyonu yürütürken Rusya Azerbaycan’ı durdurmadı. Rusya’nın Azerbaycan’a müdahale etmesi halinde Kremlin’in Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerinde gerilim yaşanırdı. Bu ne Rusya’nın, ne Azerbaycan’ın, ne de Türkiye’nin çıkarlarına uyuyordu. Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’nın ortakları azaldı. Kremlin, Ermeni ayrılıkçılar yüzünden Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerin gerilmesini istemiyordu.

Rusya`da Azerbaycan’daki terörle mücadele operasyonuna iki yaklaşım vardı. İlk yaklaşım, Ermeni yetkililerle ilişkilerde yaşanan gerginlik nedeniyle Rusya’nın Azerbaycan’a müdahale etmemesi yönündeydi. Ermenistan’da Nikol Paşinyan’a karşı mitingler başladı. Ermeni radikaller Başbakan Nikol Paşinyan’ı devirmek istiyordu. Bu Rusya’nın çıkarınaydı. Rusya’daki merkezlerin ikinci yaklaşımı ise Azerbaycan’ın Karabağ’ın tamamını kontrol altına almasının bir aşamada engellenmesi gerektiği yönündeydi. Ancak Rusya ilk aşamada Azerbaycan’a engel olmadı. Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov ve Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Maria Zaharova ise yaptıkları açıklamalarda Azerbaycan’ın askeri operasyonuna karşı görüş belirtmediler. Rus askeri komutanlığı da bir açıklama yaparak Karabağ’daki operasyonda Rus askerlerinin tehlike oluşturmadığını belirtti. Bu, Rusya’nın bir süre Azerbaycan’ın askeri operasyonuna müdahale etmeyeceği anlamına geliyordu.

Türkiye, İkinci Karabağ Savaşı’nda olduğu gibi Azerbaycan’a desteğini sürdürüyor. Rusya ve İran’ın Azerbaycan’a yönelik herhangi bir provokasyona girişmesini engellemesi gereken temel faktör budur. Moskova ve Tahran’ın da “Şuşa Deklarasyonu”nun varlığını hesaba katması gerekiyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Azerbaycan’ın terörle mücadele operasyonuna destek verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bu konuşmadan duyduğu memnuniyyeti belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanının Nahçıvan`a seferi ve bu sefer sırasında Azerbaycanlı meslektaşı İlham Əliyev`le yeni anlaşmalar imzalaması stratejik ilişkilerin geliştiğine işarettir.

Amerika Birleşik Devletleri de Azerbaycan’ı durdurmadı. İkinci Karabağ Savaşı sırasında Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan aleyhinde bir açıklama yapmamış, Amerikalı yetkililer dengeli açıklamalarda bulunmuştu. Sonraki dönemde Azerbaycan-ABD ilişkileri daha da yakınlaştı. Washington, enerji ve güvenlik sorunları nedeniyle Azerbaycan’la işbirliğine ve diyaloğa ihtiyaç duyuyor ve İran faktörünü de dikkate alıyor.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments