Pazar, Mayıs 5, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaPaşinyan devrilirse Azerbaycan'la savaş yeniden başlayabilir mi?

Paşinyan devrilirse Azerbaycan’la savaş yeniden başlayabilir mi?

Ermenistan’daki radikal muhalefetin Başbakan Nikol Paşinyan’ı devirmesi şu aşamada pek mümkün görünmüyor. Eğer Ermeni radikaller, İkinci Karabağ Savaşı’nın sonunda, Ermenistan’ın daha ağır bir yenilgiye uğradığı Paşinyan’ı devirmeyi başaramadıysa, şimdi onu devirmek için daha az kaynakları var. Ermenistan’ın sessiz çoğunluğu Azerbaycan’ın Karabağ’ın kontrolünü ele geçirmesine karşı değil, çünkü Ermeni vatandaşlar Karabağ’ın yükünden kurtuldu, Ermeni aileler çocuklarını Azerbaycan’la savaşa göndermeyecek.

Radikaller 2-3 binden fazla protestocuyu sokağa çıkaramıyor. Bu rakamla hükümeti istifaya zorlamak mümkün değil. Eğer Ermeni toplumu Paşinyan’a gerçek bir alternatif görseydi mevcut başbakanı reddederdi. Alternatif yok. Eski başkanlar Robert Kocheryan ve Serzh Sarkisyan, Paşinyan’ın alternatifi değiller, Ermeni toplumunda hiçbir destekleri kalmadı.

Paşinyan’ı iktidardan uzaklaştırmanın yolu ona karşı terör örgütlemek, yani Başbakanı öldürmektir. Diyelim ki bir şekilde Nikol Paşinyan iktidardan uzaklaştırıldı. İktidara gelen radikal başbakan Ermeni toplumuna ne sunacak? Eğer o radikal başbakan, Paşinyan’ın 9 Kasım 2020’de Azerbaycan ve Rusya Cumhurbaşkanlarıyla imzaladığı ortak açıklamayı reddederse, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeni bir savaş başlayacak, bu sefer Ermenistan’ın yarısını kaybedecekler. Ermeni toplumu da bunu anladığı için bir süre daha Nikol Paşinyan’la yola devam edecek. Bu aynı zamanda Azerbaycan’ın çıkarlarına da uygundur. Barış anlaşmasının Azerbaycan’la savaşta mağlup olan Paşinyan tarafından imzalanması gerekiyor.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments