14 Ağustos 1974 tarihinde katledilen Muratağa, Sandallar ve Atlılar şehitleri, katliamın 52’nci yıl dönümünde düzenlenen törenlerle anıldı.
İlk anma programı Muratağa Sandallar Şehitliği’nde gerçekleştirildi. Protokol sırasına göre çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören; saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti. Şehit torunlarının okuduğu şiirlerin ardından şehitlik gezilerek dualar edildi.
Atlılar Şehitliği’ndeki tören de benzer şekilde çelenk sunumu, saygı duruşu, saygı atışı ve bayrakların göndere çekilmesinin ardından duaların okunması ve kabir ziyaretleriyle tamamlandı.
Anma törenlerine; Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ana muhalefet CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, bakanlar, diğer yetkililer ve şehit aileleri katıldı.
Ahmet Aşır“Görevimiz KKTC’yi Yaşatmaktır”
Muratağa Sandallar Şehitliği’ndeki törende konuşan Muratağa, Atlılar, Sandallar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır, 14 Ağustos 1974’te yaşanan büyük katliama dikkat çekti. Savunmasız köylülerin uğradığı mezalimi anlatan Aşır, Kıbrıs Türk halkının milli mücadele döneminde teslim olmadığını ancak ağır katliamlarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların acımasızca katledilerek çukurlara atıldığını hatırlatan Aşır, bugün Türkiye sayesinde güven ve huzur içinde yaşandığını vurguladı. Aşır, geçmişi gelecek nesillere aktarmayı sürdüreceklerini belirterek çalışmalarına destek veren TİKA ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’ne teşekkür etti ve “Görevimiz KKTC’yi yaşatmaktır” dedi.
Gürsel Benan“Gerçekler Kabul Edilmeden Çözüm Olamaz”
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, bu tarihin hafızalara derin bir acı olarak kazındığını ve masum insanların yalnızca Türk oldukları için katledildiğini ifade etti.
Şehitlerin asla unutulmayacağını belirten Benan, Kıbrıs’ta gerçekler kabul edilmeden ve adalet sağlanmadan adil bir çözümün mümkün olamayacağını vurguladı. Kıbrıs Türk halkının onurlu ve eşit bir barıştan yana olduğunu kaydeden Benan, şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erhürman“126 Savunmasız İnsanımız Katledildi”
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 52 yıl önce yaşanan bu derin acının Kıbrıs Türk halkının hafızasından silinmeyeceğini ifade ederek, en küçüğü 16 günlük bebek, en yaşlısı ise 95 yaşında olan 126 masum sivilin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Uluslararası toplumun bu katliamı görmezden gelme çabalarını eleştiren Erhürman, şunları kaydetti
“Kıbrıs Türk halkının yaşadığı katliamların köylerde kadınların, çocukların ve yaşlıların öldürülmesinin uluslararası platformlarda siyasi ve diplomatik ayak oyunlarıyla görmezden gelinmesi ve görünmez kılınmaya çalışılması asla kabul edilemez. Muratağa, Sandallar ve Atlılar’daki 126 savunmasız insanımız katledildi. Buradaki insanların ne siyaseti ne de silahı vardı; burada medeniyet, insanlık ayaklar altına alındı. Uluslararası toplumda bu katliamı yapanlarla ilgili tek bir söz duyulmaması, tarihte böyle bir olay yaşanmamış gibi davranılması samimiyeti ve insanlığı bir kez daha sorgulatmaktadır.”
Kıbrıs Türk halkının 1878’den bu yana varlığını ve özgürlüğünü korumak adına ağır bedeller ödediğini dile getiren Erhürman, “Eşitliğimizden, güvenliğimizden ve bu adadaki haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.
Erhürman konuşmasını, törende dile getirilen “Bu saatlerde bu kıraç çocukların çığlıklarıyla inliyordu” sözlerini anımsatarak, şehitleri rahmetle andığını ve gazilere sağlıklı ömürler dilediğini belirterek noktaladı.


