Perşembe, Mayıs 2, 2024
Google search engine
Ana SayfaKıbrısKKTC'nin ilk ‘Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi’ törenle açıldı

KKTC’nin ilk ‘Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi’ törenle açıldı

Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi tarafından, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı desteği ile kurulan ‘Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi’ düzenlenen törenle hizmete girdi.

Yeşilyurt köyünde yer alan tesisin açılış töreninde konuşan Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi Başkanı Deniz Solyalı, yaptıkları çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi.Solyalı, amaçlarının yerel ürünlerin katma değerini artırarak,farklı pazarlara ulaştırmak olduğunu ifade etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serkan Kayalar da TİKA’nın KKTC’de 150’nin üzerinde projeyi hayata geçirdiğini ve bu projenin de KKTC’de bir ilk olma özelliği taşıdığına dikkati çekti.

Kayalar, kadının güçlendirilmesi ve refahının artırılmasına büyük önem verdiklerini vurguladı.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da tesisin Lefke’deki zengin ürün potansiyelinin katma değere dönüştürülmesinde destek olacağının altını çizdi.Kaya, bu örnek projeye destek verdiklerini söyledi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da kadının üretirken ülke ekonomisine de katkı yaptığı bu projenin örnek olmasını ve devamını diledi.Amcaoğlu, ülkemizdeki yaş meyve ve sebze ürünlerinin, üretildiği bölgeden daha büyük ve daha uzak pazarlara ulaşarak katma değer sağlamasının önemini de vurguladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da kooperatifleşmeye büyük önem verdiklerini belirtti.

Çavuş, özellikle Lefke bölgesinde yetiştirilen tropikal meyveye dönüm başı 2000 TL destek verdiklerini ve önümüzdeki süreçte de ürün çeşitliliğiyle ilgili desteklerinin süreceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar da üretimle ilgili çalışmalara destek vermenin ve özellikle kadınların ekonomik hayata kazandırılması önemine işaret etti.

Tatar, kadın üreticilerin oluşturduğu bu tesisin ekonomiye katkı sağlamasını ve ileriki günlerde geliştirilip ürün ithalinden ihracına geçilebilmesini diledi.
Konuşmaların ardından açılış gerçekleştirildi.

Açılışın ardından Cengizköy’de bulunan ve TİKA desteği ile oluşturulan 4K KOOP Toplumsal Kalkınma Merkezi üretici kadın stantları ziyaret edildi.

Kaynak : BRTK

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments