Perşembe, Mayıs 9, 2024
Google search engine
Ana SayfaUncategorizedÖzersay: “Marifet Özel Temsilci Atanması Değil, Temsilcinin Misyonu ve Yetkileridir”

Özersay: “Marifet Özel Temsilci Atanması Değil, Temsilcinin Misyonu ve Yetkileridir”

Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay Kıbrıs ve Doğu Akdeniz bölgesinin geleceği açısından küresel aktörlerin farklı konulardaki pazarlıklarının bir sonucu olarak New York’ta olası yeni sürecin tohumlarının atılmaya çalışılacağını düşündüklerini açıklayarak “New York ziyareti öncesi Cumhurbaşkanı Tatar ile Meclis’teki siyasi partilerden ayrı bir toplantıda bir araya gelip görüş ve önerilerimizi paylaştık. Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas ile birlikte katıldığım bu görüşmede sayın Tatar ve ekibiyle özellikle son dönemde kimi yabancı diplomatların bizimle yaptıkları görüşmelerde elde ettiğimiz izlenimleri, New York’a dönük öngörülerimizi ve önerilerimizi paylaştık, görüş alış verişinde bulunduk” dedi.

Eski bir müzakereci ve dışişleri bakanı olarak Kıbrıs Türk Halkının menfaatleri için talep edildiği sürece katkı koymaya çalışacaklarını da vurgulayan Halkın Partisi Genel Başkanı Özersay New York’ta Genel Kurul toplantıları sırasında küresel ve bölgesel aktörler arasında Kıbrıs’ın da geleceğini yakından ilgilendiren çeşitli pazarlıkların olacağına dikkat çekti. Özersay açıklamasında New York’ta yapılacak çeşitli ikili görüşmeler ve pazarlıklar sonucunda Kıbrıs sorununun da ötesinde Doğu Akdeniz bölgesinin geleceğiyle ilgili yeni bir yol haritasının şekillenmeye başlayacağına dikkat çekti.

“MARİFET ÖZEL TEMSİLCİ ATANMASI DEĞİL, TEMSİLCİNİN MİSYONU VE YETKİLERİDİR”
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay açıklamasında New York’ta yeni bir özel temsilcinin atanması için taraflara öneri getirilebileceğini, bunun için her iki tarafın da olurunun alınmasının şart olduğunu ama burada önemli olanın dostlar alış verişte örsün diye özel temsilci atanması olmaması gerektiğini söyledi. Özersay açıklamasında “marifet yeni bir özel temsilcinin atanması değildir. Önemli olan bunun hangi amaca hizmet edeceğini doğru tasarlamak ve görev ve yetkilerini en baştan buna göre şekillendirmektir. Yani taraflar arasında ortak bir zemin olmadığı çıplak göz ile görülüyorsa o zaman ortak bir zemin bulmak için mi uğraşacaktır yoksa bir yandan buna dönük bir çaba ortaya koyarken aynı özel temsilci bazı başka konularda tarafların işbirliği yapabilmesi için taraflara yardımcı olma görevi de olabilecek midir? Bahse konu temsilci belirli bir süre için, resmi müzakereleri başlatmak anlamına gelmeyecek şekilde bir girişim yapıp sonunda da Genel Sekreter’e bir rapor mu sunacaktır? Özetle amaç dostlar alış verişte görsün diye, iş ola bir temsilci atanması değilse o zaman bu sorulara en baştan doğru şekilde yanıt verecek bir yetkilendirme, görev yönergesi şarttır. Bize göre Kıbrıs Türk halkının sesinin, taleplerinin ve hassasiyetlerinin doğru anlaşılması ve uluslararası alanda da duyulabilmesi, görünürlüğün de artırılabilmesi açısından görev yönergesi doğru tanımlanmış bir BM özel temsilcisi yararlı olabilir. Ve bunun sadece Kıbrıs’ta nasıl bir çözüm bulunabilir, ortak bir zemin yaratmak mümkün mü sorularının cevabını değil aynı zamanda Kıbrıs’ta fiilen var olan bu iki yönetim arasında çözümden önce çözüme hizmet edecek bir işbirliği mekanizması nasıl kurulabilir sorularının da cevabını arayacak bir temsilci olması daha doğru olur. Çünkü hayat devam ediyor ve kapsamlı çözüme ulaşmak yıllar alacaksa bu süre zarfında her iki toplumun da yararına olacak, bölgedeki aktörler arasında işbirliği yoluyla barış ve istikrara katkı koyacak adımları şimdiden, bugünden atmak çok daha doğru çok daha gerçekçidir” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments