Ana SayfaKıbrısHP’li Fevzi Tanpınar’dan CMU Yasası Tepkisi: “Gazeteciyi Susturamazsınız”

HP’li Fevzi Tanpınar’dan CMU Yasası Tepkisi: “Gazeteciyi Susturamazsınız”


Halkın Partisi Genel Başkan Danışmanı Fevzi Tanpınar, Meclis’ten geçirilen Ceza Muhakemeleri Usulü Yasa değişikliğine sert tepki gösterdi. Tanpınar, düzenlemenin ifade özgürlüğünü daraltan ve basın üzerinde baskı oluşturan ciddi bir siyasi müdahale olduğunu savundu.

Tanpınar yaptığı açıklamada, söz konusu yasa değişikliğinin yalnızca gazetecileri değil, halkın gerçekleri öğrenme hakkını da hedef aldığını belirterek, “Asıl mesele, bu ülkede halkın neyi bilip neyi bilmeyeceğine kimin karar vereceği meselesidir” ifadelerini kullandı.

Yeni düzenlemenin, gazetecileri yaptıkları haberler nedeniyle hapis tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını savunan Tanpınar, kamu yararı taşıyan yargısal süreçlerin haberleştirilmesinin caydırılmaya çalışıldığını öne sürdü.

Tanpınar açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi:

“Eğer bir yasa, eleştirel yayıncılığı baskı altına alıyor, medya üzerinde oto sansürü büyütüyor ve gazetecileri korkuyla susturmaya çalışıyorsa orada demokrasi güçlenmez, sadece korku büyür.”

Yasa değişikliğinin, yolsuzluk iddiaları, usulsüzlük tartışmaları ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran çeşitli dosyaların gündemde olduğu bir dönemde yürürlüğe girmesine dikkat çeken Tanpınar, “Bu yasa adalet için mi çıkarıldı, yoksa gerçeklerin görünürlüğünü azaltmak için mi?” sorusunu yöneltti.

Masumiyet karinesinin hukuk devletinin temel ilkelerinden biri olduğunu vurgulayan Tanpınar, bu ilkenin kamu yararını ilgilendiren haberleri susturmanın aracı haline getirilemeyeceğini ifade etti.

Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına da dikkat çekilerek, kamusal görev üstlenen kişilerin ve toplum vicdanını ilgilendiren davaların daha geniş demokratik denetime tabi olduğu belirtildi.

Halkın Partisi’nin basın özgürlüğü konusundaki tutumunun net olduğunu belirten Tanpınar, şu ifadeleri kullandı:

“Gazetecilik suç değildir, haber vermek suç değildir, gerçeği yazmak suç değildir. Suç olan, gerçeğin üzerini yasayla örtmeye kalkmaktır.”



Source link

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments