Anavatanın yaşadığı deprem felaketi hepimizi kahretti.
Yüreğimiz kan ağlıyor.
Hayatını kaybeden on binlerce kardeşimizin, Adıyaman İsias Oteli’nde can veren masum meleklerimizin ve diğer kentlerde hayatını kaybeden KKTC vatandaşlarının derin acısı, ruhumuzda kapanmayacak yaralar açtı.
Bu acılara rağmen ayakta durmaya çalışırken saygın bilim adamlarının ardı ardına yaptıkları açıklamalarda, Kıbrıs’ta da yakın zamanda yıkıcı bir depremin kaçınılmaz olduğunu bilimsel verilerle ortaya koymaları, herkeste paniğe ve korkuya neden oldu.
Sivil Savunma ve Belediyeler, olası bir depremde toplanma alanlarını belirleyip duyuruyor.
Bunca yıldır gözardı edilen deprem gerçeği ve bu nedenle ihmal edilen önlemler şimdi ciddi ciddi konuşulmaya başlandı.
Hazır büyük bir hassasiyet oluşmuşken konu ile ilgili önerilerimi yazarak katkıda bulunmak istiyorum.
HEMEN YAPILMASI GEREKENLER
Kanımca hükümetin hemen yapması gereken ilk iş Başbakanlığa bağlı olarak bir DEPREM VE AFET MÜSTEŞARLIĞI oluşturmaktır.
Bu müsteşarlığın görevi, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ve hemen yapılması gerekenleri listeleyerek, görev dağılımı ile icraata başlamaktır.
Bu bağlamda ilk yapılması gereken iş, her üniversitede ve her belediyede gönüllülerden oluşacak arama-kurtarma ekipleri kurmak ve onların Sivil Savunma uzmanları tarafından eğitilmelerini sağlamaktır. Böylece kısa sürede onlarca eğitimli arama kurtarma ekibimiz olacaktır
İkinci olarak yeterli miktarda çadır, seyyar tuvalet, kurtarma araç gereci, jeneratör, kazma, kürek vb araçlarla kuru yiyecek depolanmalıdır.
Ülkedeki bütün dozer, vinç, kamyon, su tankeri vb enkaz kaldırma araçlarının envanteri çıkarılmalıdır. Kimde hangi aracın bulunduğu, telefonları ile birlikte dosyalarda hazır olmalıdır.
Özellikle Lefkoşa ve Gazimağusa sur içindeki 80-I00 yaşındaki eski binaların, tarihi eserlerin, 1974 öncesinden kalan 50 yaş üzerindeki binaların depreme dayanıklılık durumu süratle tespit edilmeli ve çürük yapılar hemen boşaltılmalıdır. (Başta Gazimağusa’da çökmek üzere olan Vakıflara ait Yıldız apartmanı)
KKTC yapı stokunu meydana getiren tüm binaların envanteri çıkarılarak bilgisayar ortamına yüklenmelidir. Başta kamu binaları, okullar, hastahaneler, üniversite binaları, büyük alış veriş merkezleri olmak üzere tek tek her bina uzmanlarca incelenmelidir.
Hangi bina kaç yaşındadır, depreme dayanıklılığı nedir, içinde kaç kişi yaşamaktadır vb….ciddi kontroller sonucu belirlenip şeffaf olacak şekilde bilgisayar ortamına yüklenmelidir.
Öyle ki herkes ilgilendiği binalarla ilgili gerekli tüm bilgileri şeffaf şekilde İnternet üzerinden görebilmelidir. Bir başka deyişle her binanın bilgisayar ortamında görülebilecek bir kimliği olmalıdır.
Bu sistem ileride daha da geliştirilmeli ve konut alacak insanlar ilgilendikleri binanın kimliğini bilgisayardan görebilmelidir.
Bina inşaatlarının daha yapım aşamasında ve sonrasında zemin, deprem ve sağlamlık denetimlerini yapacak denetim firmalarının kuruluşunu ve çalışma esaslarını belirleyecek yasal düzenleme de süratle yapılmalıdır.
Her binanın deprem denetim firması tarafından hazırlanmış bir DEPREM SERTİFİKASI olmalıdır. Bu sertifika ibraz edilmeden tapuda satış ve devir yapılmamalı, sertifikasız evin kiralanması veya içinde yaşanması mümkün olmamalıdır
İşte oluşturulacak DEPREM VE AFET MÜSTEŞARLIĞI’nın görevi, bu kısa ve uzun vadeli işleri planlayıp hayata geçirmek, koordinasyon sağlamak ve gerekli yasa tasarılarını hazırlayıp Hükümete sunmak olmalıdır
Yeterince geç kalınmıştır. Ateş bacayı sarmıştır. Tehlike kapının arkasındadır. Hemen harekete geçilmelidir