Cuma, Mayıs 3, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaCumhurbaşkanı Ersin Tatar Avrupalı Türklerin gururu CTCA Londra Kıbrıs Festivaline katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Avrupalı Türklerin gururu CTCA Londra Kıbrıs Festivaline katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Londra’da, Avrupa’nın en büyük festivallerinden biri haline gelen Altıncı Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra ziyareti kapsamında, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından kuzey Londra’da düzenlenen 6. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı. Kıbrıs Türk kültürünü, el sanatları ve yiyeceklerden oluşan ürün stantları ve halk dansları performanslarıyla sergileyen ve elde edilecek gelirin İngiltere’de yer alan Türk okullarına ve Türkiye’de meydana gelen depremde zarar görenlere bağışlanacağı festivalde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi’ne teşekkür ederek festivalin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı.

detail-photo-fancybox-0

Üst düzey katılım

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Koray Ertaş, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan, KKTC Londra Büyükelçisi Çimen Keskin, Enfield Belediyesinin Lideri Cllr Nesil Çalışkan, Enfield Belediye Başkanı Cllr Suna Hurman, İngiltere Lordlar Kamarası üyesi Lord Qurban Hussain, Azerbaycan Büyükelçiliği Müsteşarı Reşhad Vahabzade, Haringey Belediyesi Başkanı Mayor Peray Ahmet, Bexley Belediye Başkanı Ahmet Durmuş, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi CTCA Eski Başkanı Leyla Kemal, Metropolitan Türk Polis Derneği Başkanı Eren Emin, İngiltere Türk Dili Okulları Konsorsiyumu Başkanı Nuriye Mertcan ve çok sayıda Belediye Meclis Üyesi festivale katıldı.

detail-photo-fancybox-1

TATAR: ““Festivaller, Kıbrıs Türk halkının kültür, gelenekler, el sanatları, folklor gibi unsurlarla dayanışmasını sergilemesi bakımından önemlidir”

detail-photo-fancybox-2Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Kenan Nafi ve festival komitesine kendisini davet ettiği için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kültür ve geleneklerimizin ortaya konulduğu bu güzel festivalde sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Stantları gezerek sizinle sohbet ettiğimde farklı nesillerin sevgisini ve heyecanını gördüm”

detail-photo-fancybox-3

Fotoğraftaki İngilizce yazının Türkçesi: “Sesimizin duyulmadığını hissediyorsan sarıl bana. Ambargolu! Kuzey Kıbrıs İçin Adalet”. Festival boyunca gözyaşlarıyla ağlayarak sarılan Kıbrıslı Türkler duygulu anlar yaşadı. 

detail-photo-fancybox-4

Tatar: İngiltere’nin başkentinde bu güzel olayı gerçekleştiren herkesi tebrik ediyorum” dedi.  İngiltere’de yaşayan Kıbrıs Türkleri için festivalin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, festivallerin sosyal buluşma ve farklılıkları bir araya getirme bakımından önemli olduğunu söyledi. “Sizin birlikteliğiniz, dayanışmanız siyasi ve ekonomik anlamda da fevkalade önemlidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, gelecek kuşakların köklerini, kimlik ve kültürlerini öğrenmeleri için festivallerin önemli bir araç olduğunu kaydetti.

detail-photo-fancybox-5

İngiltere’de farklı alanlarda başarı elde eden Kıbrıslı Türkler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:detail-photo-fancybox-6

Tatar: “Kimliğimizi ve KKTC ile kültürel bağımızı korumak çok önemlidir. Türk okulları yararına düzenlenen bu festival vesilesiyle ailelere çocuklarını Türk okullarına göndermeleri ve Türk dilini, tarih, kültür ve geleneklerini öğrenmelerini sağlamaları çağrısı yapmak istiyorum” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’de eğitim alan ve yaşayan biri olarak birlik ve dayanışma vurgusu yaptı ve “Sizin İngiltere’deki sesiniz ve gücünüz bizim için manidardır. Her biriniz bizim güzel ülkemizin temsilcisisiniz. Ülkemiz için duyduğunuz vatan sevgisini çok iyi biliyorum” dedi. İngiltere’de yaşayan tüm Kıbrıslı Türklere sevgilerini ileten Cumhurbaşkanı Tatar, mutlu ve sağlıklı günler temennisinde bulundu.

detail-photo-fancybox-7

Başbakan Ünal Üstel festivaldeydi

KKTC Başbakan Ünal Üstel, Londra ziyareti kapsamında, Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından Kuzey Londra’da düzenlenen 6. Kıbrıs Türk Kültür Festivali’ne katıldı.  Festivalde bir konuşma yapan Başbakan Üstel,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak her zaman vatandaş odaklı düşündüklerini belirterek, yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere seslenerek,  “Sizlerin de rahatlığı için KKTC’de neler yapabileceğimiz konusunda durmadan çalışıyoruz” dedi. Üstel, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk vatandaşlarla uzun bir aradan sonra tekrardan buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi ve “Sizlerin varlığı bizlere güç vermektedir” şeklinde konuştu.

detail-photo-fancybox-8

CTCA festivalinin hazırlanmasında çok büyük emeği olanlardan ADPL şirketinin ortaklarından mali müşavir Tuğrul Yiğitoğlu ile Avrupa Ajansı (AVA) ve Avrupa Gazetesinin editörü Vatan Öz.

detail-photo-fancybox-9

Işın Karaca ve Eylem ile Ali Babutsa özlenen şarkıları seslendirdi. 

detail-photo-fancybox-10

Londra’da yaşayan ünlü şarkıcı Eylem, sahne performansı sonunda birlik beraberlik çağrısı yaptı. Eylem, Instagram için tüm Kıbrıslı Türklere Hellim diyerek selfie çekti. Yeni çıkan Vay Vay şarkısını söyleyen Eylem, neşesi, dansçıları ve güzel sesiyle alkış topladı.

detail-photo-fancybox-11

Işın Karaca, en güzel şarkılarını festivalde Türk Toplumu için söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Işın Karaca’nın konserini dinledi.

detail-photo-fancybox-12

 

Kıbrıs Türk Kültür Festivali ve bayram coşkusu Londra’da bir arada. Bu sene altıncısı düzenlenen  Kıbrıs Türk Kültür Festivali, Kurban Bayramının dördüncü günü, 2 Temmuz Pazar saat 11:00am-20.00pm arası Donkey Lane, Enfield, EN1 3PL adresinde yapıldı.

detail-photo-fancybox-13

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti KKTC’nin ünlü isimlerinden Işın Karaca, Eylem, Ali Babutsa, Gazi set ve hatıralar gibi birçok değerli sanatçıların sahne aldığı festivalde Mid Summer Ball, aralarında Dj Ramsey, Havva, Dj Eren ve Tony Perry’nin de bulunduğu birbirinden değerli Türk ve yabancı Dj’ler hem İngilizce hem de Türkçe müzikler ile gençlere doyumsuz bir müzik ziyafeti yaşattılar.

detail-photo-fancybox-14

CTCA Başkanı Kenan Nafi, Avrupa Gazetesi ve Avrupa Ajansı’na (AVA) şöyle konuştu;

CTCA Başkanı Kenan Nafi: “Çok büyük emek verdik, her yıl daha da güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz, Aylardır hazırlıklar sürüyor. Kıbrıs, Türkiyeden sanatçılar geliyor. Tüm halkımıza hitap eden bu kültürel etkinliğe tüm halkımızı bekliyoruz “Gelirimizin bir kısmı Konseye üye olup geleceğin liderlerini yetiştiren Türk dili ve Kültürü okullarımıza ve Türkiyede depremden zarar gören ailelere bağış olarak kullanılacaktır.” Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneğine de yaptığımız görüşmeler neticesinde ortak çalıştığımız bir yardım çadırı oluşturulacaktır, Bu güzel birlikteliğe siz de katılın.Tüm emeği geçen Konsey üyelerimizin yanı sıra, bizlere destek veren Sponsorlarımıza , gönüllülerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu çapta bir Etkinlik onlarsız olamazdı”

detail-photo-fancybox-16

CTCA Konsey Eski başkanı Leyla Kemal, festival ile ilgili duygularını Avrupa Gazetesine şöyle dile getirdi: 

detail-photo-fancybox-17Leyla Kemal: “Buram Buram memleket hasreti ile İngiltere’de yaşayan toplumumuzun 6.Kıbrıs Türk Kültür festivalinde buluşması, kaynaşması, şenlik havasında kurban bayramını kutlaması bizleri çok mutlu etti. KKTC Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, TC büyükelçimizin ve müsteşarlarımızın, KKTC temsilcimizin, TC ve KKTC konsolosluklarının, Londra Belediye lider, başkan ve meclis üyelerinin katılımı ile güzelleşen festivalimizde KKTC Cumhurbaşkanımızın enerjisine, misafirlerle kucaklaşmasına hayran kaldık. Katılan destek veren herkese teşekkür ederim.İyiki varsınız iyiki CTCA UK in yanındasınız”

detail-photo-fancybox-19

Vatan ÖZ, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile sohbet etti

detail-photo-fancybox-20

Avrupa Gazetesi sahibi ve editörümüz Vatan Öz, Kuzey Londra’da yapılan CTCA Kıbrıs Türk festivaline eşi Güzel Öz ile katıldı. CTCA Eski Başkanı Leyla Kemal ile Güzel ÖZ, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile Vatan ÖZ’ün sohbetine katıldı.

detail-photo-fancybox-21

(soldan sağa) İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu (TTFF) AS başkanı Ozan Beliger, TTFF Eski Başkanı Kemal Soyer, Avrupa Gazetesi ve Avrupa Ajansı (AVA) sahibi Vatan Öz ile eşi Güzel ÖZ, İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu (TTFF) Başkanı İrfan Davulcular

detail-photo-fancybox-22

Estelworld Academy sahibi Saniye Ünal, festivale katılarak güzellik bakım ve akademi hakkında bilgi verdi.

Avrupa Gazetesi sahibi ve editörü Vatan Öz, AVA’ya şöyle konuştu:  “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, gazetemiz AVRUPA’yı okudu, inceledi. Takip ettiğini söyledi. Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA) festivalinin hazırlanmasında çok büyük emeği olan Tuğrul Yiğitoğlu ve Konsey eski başkanı Leyla Kemal ile Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA) CTCA UK festivalinde karşılaştık. Bu güzel festival için kendilerine ve tüm CTCA Başkanı Kenan Nafi ve yönetim kuruluna teşekkür ederim. ”

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan ile Avrupa Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Vatan ÖZ 

detail-photo-fancybox-25

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi‘nden Kıbrıs Türk Kültür Festivali

detail-photo-fancybox-26

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyinin öncüsü olduğu Kıbrıs Türk Kültür Festivali, Britanyalı Kıbrıs Türk Toplumunu her yıl Kuzey Londra Enfield bölgesinde buluşturuyor. Britanya geneline faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyinin öncüsü olduğu “Kıbrıs Türk Kültür Festivali”, İngiltere Kıbrıs Türk Toplumunun köklerini ve kültürünü gururla sahiplenerek her sene olduğu gibi bu sene de sürpriz sanatçılar, birbirinden lezzetli geleneksel yemekler, geleneksel el sanatlarımız, folklörümüz, milli, dini ve kültürel değerlerimizi yerli ve yabancı misafirleriyle buluşturarak unutulmaz hatıralar yaşatmaya devam ediyor. Konseyin bir ilke imza atarak başlattığı ve başarıyla düzenlediği festival, pandemiye rağmen hız kesmeden online olarak devam etti.

detail-photo-fancybox-27

Çocuklar festivalin gözdeleriydi 

 

Festivalde Clasic araba meraklılılarına tam anlamıyla bir göz ziyafeti yaşatıldı. Çocuklu aileler için hazırlanan Luna Park, Oyun alanları, Eşek binme alanı, uçak gösterileri, Türk Dili Kültürü Okullarımızın folklör dans gösterileri, Anadolu Ateşine, El emeğimiz Lefkara Koza işlerinden tadına doyum olmaz şeftali kebabımızdan, bulgur köftemize kadar herşey festivaldeydi. Festivalde çekilişte birbirinden sürpriz hediyelerin yanı sıra iki kişilik THY, gidiş dönüş uçak bileti dahil Kıbrıs tatili de olmak üzere talihlerini sevindirdi.

detail-photo-fancybox-29

CTCA UK instagram veya facebook hesabından festival komitesine ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Kaynak: AVA Ajans – Avrupa Gazetesi

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments