Salı, Mart 19, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaÇinli taykonotları taşıyan Şıncou-16 mekiği uzay istasyonuna kenetlendi

Çinli taykonotları taşıyan Şıncou-16 mekiği uzay istasyonuna kenetlendi


Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Cing Haypıng, Cu Yangcu ve Gui Hayçao’yu taşıyan Şıncou-16 uzay mekiği, uzay istasyonunun çekirdek modülüne kenetlendi.


6,5 saat süren yolculuğun ardından istasyona ulaşan taykonotlar mekikten modüle geçerek, uzay istasyonuna girdi.


Şıncou-16, sabah saatlerinde “Long March-2F” roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatılmıştı.


Şıncou-16 seferiyle Çin, ilk kez sivil bir taykonotu uzaya gönderdi.


Pekin Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesi olarak bilinen Beyhang Üniversitesinde uzay mühendisliği profesörü olan Gui, “Çin’in uzaya yolladığı ilk sivil” oldu.


Çin uzay programında bugüne dek yalnızca Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetlerinden seçilen taykonotlar görev almıştı.


Uzay mekiği dinamiği ve yük taşıma konusunda uzman olan Gui, bilim deneyleri ve testler için kullanılacak malzeme ve donanımların yörüngedeki işleyişinden sorumlu olacak.


Seferin komutanlığını üstlenen Cing Haypıng, daha önce Şıncou-7, Şıncou-9 ve Şıncou-11 görevlerinde yer almıştı. Tümgeneral rütbesindeki bir asker olan 56 yaşındaki Cing, “Çinli taykonotlar arasında 4. kez uzaya çıkan ilk kişi” oldu.


Ekipteki diğer asker Cu ise ilk kez katıldığı uzay seferinde uçuş mühendisi ve operatörü görevini üstleniyor.


Çin’in uzay istasyonu kurma planı


Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.


Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve uzay teleskobundan oluşması planlanan “Tiengong” (gök sarayı) istasyonu, tamamlandığında Rusya’nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.


İstasyonun ana parçası “Tienhı” (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül, 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” (gökleri aramak) 24 Temmuz 2022’de, 2. laboratuvar modülü “Mıngtien” (gökleri düşlemek) ise 31 Ekim 2022’de fırlatılmıştı.


Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun “T” biçimli ana iskeleti tamamlanmış, kurulum aşamasının ardından “uygulama ve geliştirme aşaması” başlamıştı.


“Şüntien” (gökleri dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun da ayrı bir modül olarak istasyona eklenmesi planlanıyor.


Üç kişilik taykonot ekibi dönüşümlü görev yaptığı istasyona “Şıncou” (kutsal gemi) mekikleriyle personel, “Tiencou” (gök gemisi) mekikleriyle ikmal malzemeleri taşınıyor.

Kaynak : TRT HABER

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments