Cuma, Mayıs 3, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaBarış anlaşması hangi kentte imzalanacak?

Barış anlaşması hangi kentte imzalanacak?

“Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması ne zaman imzalanacak” sorusunun yanı sıra bir soru daha gündeme geldi: “Barış anlaşması hangi kentte imzalanacak?”.

Azerbaycan ve Ermenistan karşılıklı olarak birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanımışlardır. Barış anlaşmasının imzalanması bu yıl gerçekleşmesi zor gözüküyor, belki 2024 yılında gerçekleşmesi mümkün. Büyük güçler barış anlaşmasının imzalanacağı yer için diplomatik mücadeleye başladı.

Barış anlaşmasını 4 başkentten birinde (Washington, Brüksel, Moskova veya Tiflis) imzalamak mümkün. Washington ve Brüksel, Rusya’nın arabuluculuğunu reddetdiği için Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a baskı yapıyorlar. Bu nedenle Paşinyan, Bişkek’te düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) zirvesine katılmadı ve Dışişleri Bakanını da Kırgızistan’ın başkentine göndermedi. Çünkü o zirvede Paşinyan, Vladimir Putin`in arabuluçuluğu ile İlham Aliyev`le üçlü toplantıya katılamak istemiyordu.

Barış anlaşmasının Batı başkentlerinden birinde imzalanması Kremlin’in çıkarlarına uymuyor. Vladimir Putin’in Bişkek’teki BDT zirvesinde yaptığı konuşmanın özü, yıllardır Azerbaycan ile Ermenistan’ın yakınlaştırılması ve barış anlaşması imzalanması için arabuluculuk yapan Rusya’nın arabuluculuğunun dikkate alınması ve iki ülke arasında nihai belgenin oluşturulmasıydı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı için barış anlaşmasının nerede imzalandığı önemli değil, Brüksel ya da Moskova olabilir. Önemli olan bölgede barışın yolunu açacak bir belgenin imzalanmasıdır. Buna rağmen Azerbaycan Cumhurbaşkanının görüşme yeri olarak Tiflis’i tercih ettiği Gürcistan’daki açıklamalarından açıkça görülüyordu.

Nikol Paşinyan, Gürcistan’ın arabuluculuğuna ilişkin bir açıklama yapmasa da barış anlaşmasının Tiflis’te imzalanması taraftarı değil. Çünkü Nikol Paşinyan, arabulucunun barış anlaşmasının garantörü olmasını istiyor. Paşinyan, Brüksel’in barış anlaşmasının uygulanacağını garanti edebileceğini düşünüyor. Azerbaycan bu seçeneğe karşı değil.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments