Pazar, Mayıs 5, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaAzerbaycan ayrılıkçıların liderlerini serbest bırakmayacak

Azerbaycan ayrılıkçıların liderlerini serbest bırakmayacak

Azerbaycan, Karabağ ayrılıkçılarının bir grup liderini tutukladı. Azerbaycan polisi ilk olarak Ruben Vardanya’yı tutukladı. Ruben Vardanyan’ın Ermenistan ve Karabağ Ermenileri arasında bir itibarı olmasa da Erivan onun serbest bırakılması için kampanya başlattı. Birçok ülkeden bu kampanyaya katılanlar var. Ancak Ermeni radikaller karmaşık bir duruma düştüler. Ruben Vardanya’nın ardından Azerbaycan kolluk kuvvetleri ayrılıkçıların diğer “liderlerini” de tutukladı ve bu süreç devam ediyor. Ermenistan’ın Ermeni lobisiyle birlikte sadece Ruben Vardanyan için kampanya düzenlemesi halinde, bu durum tutuklanan diğer ayrılıkçılara yönelik “ayrımcılık” olarak değerlendirilecek. Dolayısıyla tutuklananların sayısı arttıkça Ruben Vardanya’nın hükümlü statüsü de diğerlerinden farklı olmayacak.

Ermeni ayrılıkçıların liderleri Azerbaycan’ı ya karadan ya da Rus askeri helikopteriyle terk edebilirdi. Azerbaycan’ın Laçin yolu üzerinde sınır geçiş noktası oluşturmasının ardından ayrılıkçı liderlerin kara yoluyla Ermenistan’a geçmesi mümkün olmadı. Son umutları Rus askeri birliğinin komutanlığıydı. Rus askeri helikopteriyle Ermenistan’a geçebileceklerini sanıyorlardı. Ancak Azerbaycan buna engel oldu. Resmi Bakü bu konuda Rus askeri birliğinin komutanlığını bilgilendirdi. Kremlin, ayrılıkçıların liderlerini helikopterle kaçırmaları halinde bunun Azerbaycan-Rusya ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini fark etti. Bu, bu hassas dönemde Rusya’nın çıkarlarına aykırıydı. Bu nedenle Rusya, Azerbaycan’ın ayrılıkçı liderleri tutuklamasına engel olmadı. Resmi Bakü, ayrılıkçıların liderlerini serbest bırakmayacak. Azerbaycan toplumu da buna karşı.

Bir grup Ermeni ayrılıkçı “liderin” tutuklanarak Bakü’ye getirilmesi tarihi bir olaydır. Yargılanacaklar ve çeşitli cezalar alacaklar. Af onlar için geçerli olmayacak. Azerbaycan’ın anayasal yapısına ve toprak bütünlüğüne karşı çıkanlara af uygulanamaz. 2017 yılında Katalonya’nın “bağımsızlığı” konusunda yapılan referanduma karar veren Carles Puçdemon, destekçilerini silahlı mücadeleye çağırmadı, kanlı suçlarla hiçbir ilgisi yoktu. Buna rağmen geri dönmedi ve İspanya’da tutuklanmamak için Belçika’ya siyasi sığınma hakkı aldı. Puçdemon İspanya’ya döner dönmez tutuklanacak. Çünkü İspanya’nın anayasal yapısına ve toprak bütünlüğüne karşı çıkıyordu. Ermeni ayrılıkçıların “liderleri” Azerbaycan’a karşı silahlı mücadele yürüttü ve onbinlerce insan bölücülük ve terörün kurbanı oldu. Bu bölücüler daha ağır cezalarla karşı karşıya. Batılı ülkeler, İspanya’nın Puçdemon’u tutuklama kararına saygı duyduğu gibi, Azerbaycan’ın ayrılıkçıları cezalandırma hakkına da saygı duymalı!

Ancak tutuklanan bölücüler yüzünden Azerbaycan’a baskı yapmaya çalışacaklar. Hiçbir sonucu olmayacak. Ayrılıkçıların lideri Araik Arutunyan, 2020 yılında internet üzerinden Azerbaycan’ın Gence kentinin bombalanması emrini verdiğini duyurmuşdu. Gence’nin bombalanması sonucu siviller öldü.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments