Cumartesi, Mayıs 11, 2024
Google search engine
Ana SayfaKıbrıs8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yarın Lefkoşa’da yürüyüş düzenlenecek

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yarın Lefkoşa’da yürüyüş düzenlenecek

16 örgütün oluşturduğu 8 Mart Organizasyon Komitesi, “Sömürüye karşı inatla barışa doğru umutla” sloganıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sokakta olacak.

Lefkoşa Kumsal Park’ta saat 17.30’da toplanacak olan kadınlar, Kuğulu Park’a yürüyecek.

8 Mart Organizasyon Komitesi basın toplantısı düzenleyerek, kadının toplumsal yaşamdaki önemine dikkati çekti.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem, komisyonlardan izinsiz müfredatın değiştirilmesini eleştirerek, “Bu bilimi, kadını, toplumsal cinsiyet eşitliğini dışlayıcı, dinci gerici anlayışla eğitimin dizayn edilmesi ve toplumsal dönüşüm hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

KTAMS Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Genel Sekreteri Ülfet Kral da, Toplumsal Cinsiyet Eşitiliği Dairesi’nin işlevsel hale getirilmesini talep ettiği konuşmasında, çocuk ve yaşlı bakımı için kadınların işten ayrılmak durumunda kalmaması için yaşlı bakım evleri ile kreşlerin açılması gerektiğini belirtti.

CTP Kadın Örgütü Başkanı milletvekili Doğuş Derya ise kadınlar vergi verdiği halde bu vergilerin kendilerine yaşlı bakım evi, çocuk kreşi, sığınma evi, şiddeti önleme danışma merkezi olarak dönmediğini, 2014’te geçen TOCED Yasası’nın tüm bunları içerdiğini ancak yürürlükte olmadığını kaydetti.

Derya, Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğünü de kadın yoksullaşmasının en önemli sebeplerinden biri olarak nitelendirdi ve “biz Kıbrıs’ın kadınları olarak hem bu ülkenin birleşmesi için inadımızı hem de patronlardan ve devletten alacaklı olduğumuzu ifade etmek üzere bir araya geliyoruz” dedi.

Bağımsızlık Yolu’nu temsilen konuşan Cansu Nazlı da, kadınlarda işsizlik oranının daha yüksek olduğunu, özel sektördeki emekçi kadınların ayrımcılığa uğradığını ve sömürüldüğünü ifade ederek eleştirdi ve kadınların hamileyken işten atılmasının önüne geçilmesini talep ettiklerini söyledi.

Kadın Eğitimi Kollektifi’ni temsilen Zekiye Şentürkler de, kadın sığınma evi, bakımevi ve kreş açamayıp kadınları ucuz işgücü gören patronlarla ve devlet adamlarıyla panel düzenleyenleri eleştirerek, onlara inat kadınlar vardır, kadınlar her yerde demek için 8 Mart’ta sokakta olunacağını dile getirdi.

Kaynak : BRTK

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments