Cumartesi, Nisan 20, 2024
Google search engine
Google search engine
Ana SayfaKıbrıs17 Tahıl Çeşidi Adaptasyon Deneme Parselleri Projesi tanıtıldı

17 Tahıl Çeşidi Adaptasyon Deneme Parselleri Projesi tanıtıldı

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında toprakla buluşturulan 17 tahıl çeşidinin tanıtım etkinliği Alaniçi’nde gerçekleştirildi.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin Creditwest Bank sponsorluğunda hayata geçirdiği projede, silajlık, ekmeklik, makarnalık buğday çeşitleri ile 6 çeşit arpanın tanıtımı yapıldı.

Etkinlikte konuşan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı Mehmet Nizam, birlik olarak ilk kez böyle bir adaptsyon projesini gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Küresel ısınmadan dolayı her geçen gün tahıl rekoltesinin düştüğünü belirten Nizam, sürdürebilir bir tarım politikası adına söz konusu projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Creditwest Bankası Genel Müdürü Mazher Zaheer de, banka olarak üretime ve tarıma her zaman destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da, iklim değişikliğinden kaynaklan kuraklık ve su kıtlığına karşı büyük bir planlama yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye Tohumcular Birliği ile Türkiye’de uygulamalı eğitim konusunda bir çalışma anlaşması yaptıklarını aktaran Oğuz, ülkenin geleceğinin, üretmekten, toprağa sahip çıkmaktan geçtiğini söyledi.

Projenin tam teşekküllü hayata geçirilmesiyle ithal edilen ürünlerin ülkede üretileceğini kaydeden Oğuz, geçen yılın kurak geçmesinin 1 milyar TL’lik arpa parasına mal olduğunu, yılda 50 bin ton ekmeklik buğdayın da ithal edildiğini söyledi.

Etkinliğe katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Çiftçiler Birliği’nin tarihi misyonuna değinerek, Birliğin kurulmasıyla toprakların korunarak verim alacak bir duruma geldiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, son günlerde artan inşaat sektöründen dolayı verimli toprakların korunması ve gelecek nesillere bırakılması adına planlamanın şart olduğunu söyledi.

Konuşmasında küresel ısınmaya da değinen Tatar, akaryakıttan enerji üretiminin çağ dışı kaldığını, karbondioksitin, küresel ısınma ile kuraklığı birlikte getirdiğini anımsatttı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti üzerinden kablo ile elektrik getirilmesi konusuna da işaret etti.

Kıbrıs Türk çiftçisinin tescil edilmiş “Reşat Bey” arpasının olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yerli üretimin ne kadar önemli olduğunun Pandemi döneminde görüldüğünü söyledi.

BRT

Kaynak : BRTK

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments