Girne Amerikan Üniversitesi Beşeri Bilimler, Eğitim ve İletişim Fakültesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Zirvedeki Kadınlar” söyleşisi düzenledi.
UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra ve Merit İnternational Sosyal İşler Koordinatörü Mine Gürses’in konuşmacı olduğu söyleşide, kadının ekonomik ve toplumsal kalkınmadaki rolü ele alındı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GAÜ Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Oya Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk Kadınının her alanda toplumun gelişmesine katkılar sağladığını ve önemli başarılara imza attığını anlattı.
Kadınların tüm dünyada, yönetim kadrolarında yeterince yer almadığını kaydeden Oya Ertuğruloğlu, yasa yapıcıların kadına yönelik ayrımcılık ve şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atması gerektiğini vurguladı.
Söyleşinin moderatörlüğünü yürüten GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Neriman Saygılı da, kadınlar gününün tarihçesi hakkında bilgi verdi.
UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra da, kadınların her alanda daha fazla yer alması gerektiğini söyledi.
Kadının aktif olduğu toplumların daha üretken, ileri ve çağdaş olduğunu kaydeden Altuğra, kadının içerisinde yer almadığı hiçbir akımın başarıya ulaşamayacağını söyledi.
Merit İnternational Sosyal İşler Koordinatörü Mine Gürses ise, kadınların her zaman kendilerine güvenmeleri, güçlü durmaları, kendilerini geliştirmeleri gerektiğini kaydetti.
Gürses, kadınların çok çalışmalarını, güçlü ve dik durarak, mücadele etmekten asla vazgeçmemelerini tavsiye etti.
BRTK Müdürü Meryem Özkurt da, başarının cinsiyetle hiçbir bağının olmadığını ifade etti.
Özkurt, kadının hak ihlaline uğramadan hak ettiği konuma gelmesinin, toplumların uygarlık seviyesiyle doğru orantılı olduğunu söyledi.
Başarının cinsiyetle değil, çalışarak elde edildiğinin unutulmaması gerektiğini kaydeden Özkurt, toplumsal hayatta, iş hayatında ve medyada kadın temsiliyetinin hak ettiği yere gelmesi için basın çalışanlarına da önemli görevler düştüğünü kaydetti.
Medyada, cinsiyetçi ve eril bir dilin egemen olduğunu, bugün hala kadına, ev işlerini yapan çocuklarına bakan, anne, eş modeliyle bir çerçeve çizilmeye çalışıldığını kaydeden Özkurt, en önemli unsurun kadının erkek egemen toplumda cinsiyetinden bağımsız bir yere konumlandırılması ve bu yönde ilerlemesi için gereken dil birliğinin sağlanması olduğunu ifade etti.
Yeni nesillerin, medyada hakim olan eril dilin çizdiği kadın modelini görüp benimseyerek büyümesinin büyük bir tehdit olduğunu belirten Özkurt, toplumun bu eril dilden mutlaka kurtulması gerektiğinin altını çizdi. Özkurt, bu konuda medyaya çok önemli görevler düştüğünü ifade etti.
BRT
Kaynak : BRTK