Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tunçtürk, ülkede yaşanan son siyasi gelişmeleri değerlendirdiği yazılı açıklamasında erken seçimin kaçınılmaz hale geldiğini belirtti. Tunçtürk, “Hükümetin meşruiyeti, ancak halkın sandıkta vereceği yeni bir yetkiyle güçlendirilebilir,” ifadelerini kullandı.
“Halkın iradesi tazelenmeli, siyaset yeniden şekillenmelidir”
Tunçtürk, açıklamasında son dönemde artan toplumsal memnuniyetsizliğe dikkat çekti.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomik ve kurumsal anlamda bir tıkanma yaşamaktadır. Bu durumun sorumlusu yalnızca hükümet değildir; sistemin bütünü artık tazelenme ihtiyacı içindedir. Halkın iradesi yenilenmeli, siyaset yeniden şekillenmelidir. Bu nedenle erken seçim, bir tercihten öte zorunluluk haline gelmiştir.”
Tunçtürk ayrıca, YDP Genel Başkanı ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ile YDP Genel Sekreteri Erşah Sabit Yılmaz’ın yaptığı erken seçim çağrılarını, “partinin ortak iradesinin yansıması” olarak değerlendirdi.
“Bütçeyi halktan yeni yetki alacak Meclis yapmalıdır”
Tunçtürk, 2026 yılı bütçesinin mevcut Meclis tarafından hazırlanmasının siyasi meşruiyet açısından doğru olmayacağını belirtti:
“Yeni bir bütçeyi, halktan güven tazelemiş bir Meclis hazırlamalıdır. Ekonomik belirsizliklerin, bürokratik hantallığın ve toplumsal güven kaybının önüne geçmek için yeni bir yönetim iradesi gereklidir.”
“Hükümetin devamı halkın onayına bağlıdır”
Tunçtürk, hükümetin geleceğiyle ilgili de net bir mesaj verdi:
“Bugün YDP, halktan aldığı gücü halkla paylaşmaya hazır bir partidir. Eğer halk bu hükümetin devamını istemiyorsa, bu iradeye saygı duyarız. Ancak halkın desteğini hâlâ arkasında gören bir yönetim varsa, o da sandıkta test edilmelidir. Hükümetin meşruiyeti, ancak halkın yeniden onayıyla sağlanabilir.”
“Erken seçim ülkeye istikrar kazandıracaktır”
Tunçtürk, erken seçimin ülke için bir risk değil, aksine istikrar fırsatı olduğunu ifade etti:
“Halkla bağını tazeleyen bir siyaset anlayışı toplumsal güveni artırır. Erken seçim, yalnızca bir sandık meselesi değil, bir yeniden yapılanma fırsatıdır.”
“YDP olarak halkın sesiyiz”
Açıklamasının sonunda Tunçtürk, YDP’nin kuruluşundan bu yana halkın sesi olmaya devam ettiğini vurguladı:
“YDP, kendi çıkarını değil, halkın geleceğini merkeze alır. Ülkenin gerçek gündemi; geçim sıkıntısı, üretim ve hizmet kalitesidir. Biz bu gerçekleri görmezden gelmeden, halkın huzuru için her zaman sandığa gitmeyi göze alırız.”


