Cuma, Kasım 22, 2024
Google search engine
Ana SayfaEğitimYakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen panelde Kıbrıs Türk Edebiyatı ele alındı

Yakın Doğu Üniversitesi’nde düzenlenen panelde Kıbrıs Türk Edebiyatı ele alındı

Polonyalı Türkolog Prof. Dr. Grazyna Zajac ve yazar Bülent Fevzioğlu’nun katılımı ile Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane’de düzenlenen panelde Kıbrıs Türk Edebiyatı ele alındı

Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphanesi ev sahipliğinde düzenlenen “Kıbrıs Türk Edebiyat Paneli”, 6 Ekim Cuma Günü Prof. Dr. Ümit Hassan Cumhuriyet Salonu’nda gerçekleşti.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan panelin oturum başkanlığını, Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yeniasır gerçekleştirdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin Kıbrıs Türk Edebiyatı Şiirleri’ni okuması ile başlayan panelin açılış konuşmasını Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şevket Öznur üstlendi.

Yoğun katılımla gerçekleşen panelde; Araştırmacı – Yazar Bülent Fevzioğlu, Kıbrıs Türk şiirinin önemli isimlerinden Pembe Marmara’nın hayat hikayesini “Kıbrıs Türk Edebiyatı’ndan Bir Hüzün Öyküsü” başlığı ile ele aldı. Polonya Krakow Jagiellonski Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Grażyna Zajac’ın ise “Polonya’dan Kıbrıs’a: Kıbrıs Türk Edebiyatı’na Bakış” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Panelin ardından; Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ve Yakın Doğu Üniversitesi Öğrenci Dekanı Prof. Dr. Dudu Özkum, panelin katılımcılarına plaket takdim etti.

Prof. Dr. Şevket Öznur: “Eğitim, sadece sınıfta verilen derslerden ibaret değil; bizler Kıbrıs’taki sosyal ve kültürel yaşamında sizlere anlatmak istiyoruz.”

Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim  Üyesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şevket Öznur, “2023-2024 akademik yılının ilk panelinde; Polonya’dan gelen Prof. Dr. Grazyna Zajac ve Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın duayen yazarlarından Bülent Fevzioğlu’nu öğrencilerimizin ufkunu açacak bir panele imza attık” dedi.

Prof. Dr. Şevket Öznur, Kıbrıs Türk Edebiyatı ve Kıbrıs Türk halkını yurt dışında tanıtmanın önemini vurgulayarak “Prof. Dr. Grazyna Zajac’nın bugüne kadar yaptığı Türkoloji çalışmaları Kıbrıs Türk Edebiyatı için çok önemli ve değerlidir. Kendisi adeta, Kıbrıs halkının ve kültürünün tanınması açısından bizim Polonya elçimiz gibi” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı – Yazar Bülent Fevzioğlu’nun da birçok başarıya imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Şevket Öznur, “Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından biri olan Bülent Fevzioğlu, bugüne kadar birçok denemeye, şiire, besteye, araştırma kitaplarına imza atmıştır. Kendisi de bugün Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın önemli bir konusunu bizimle pyalaşacak” dedi.

Prof. Dr. Şevket Öznur öğrencilere seslenerek, “Yeni akademik yılımızda; ülkemizin birçok değerli yazarlarını, araştırmacılarını, akademisyenlerini burada beraber ağırlayacağız. Eğitim, sadece sınıfta verilen derslerden ibaret değil. Bizler Kıbrıs’taki sosyal ve kültürel yaşamı da sizlere aktarmak istiyoruz” dedi.

Bülent Fevzioğlu: “Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın kökleri Anadolu’dan besleniyor.”

Panelde Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın tarihsel sürecini anlatan Araştırmacı – Yazar Bülent Fevzioğlu, Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın köklerinin Anadolu’dan beslendiğini belirtti. Fevzioğlu, “Kıbrıs Türk Edebiyatı, Anadolu’dan beslenmiş, Türkiye’deki akımları gecikmeli olsa da benimsemiş, uygulamış ve doğal olarak Türk Dili üzerine yapılanmış bir edebiyattır” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk Edebiyatından şiirler de okuyan Fevzioğlu, KKTC’de şiirlerin tarihsel süreci ve şairlerle ilgili de bilgi verdi. Geçmişten bu yana birçok şairin Kıbrıs Türk Edebiyatına imza attığını anlatan Fevzioğlu, özellikle 1940’lı yılların genç şairleri arasında asıl mesleği öğretmenlik olan dört kadın şair; Engin Gönül, Urkiye Mine Balman, Pembe Marmara ve Nejla Salih Suphi’nin dikkat çeken isimler olduğuna değindi. Fevzioğlu, bu isimlerin aynı zamanda Kıbrıs Türk Edebiyatı’nın ‘hececi romantik alanında ilk kadın şairleri olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Grazyna Zajac: “Polonya’da Krakow Jagiellonski Ünivertsitesi’nde verdiğim  Kıbrıs Türk Edebiyatı dersi ile öğrencilerimi Kıbrıs Türk kültürü ile tanıştırıyorum.”

Kıbrıs Türk Edebiyatı ile ilgili yaptığı çalışmalardan söz eden Krakow Jagiellonski Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü, Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Grażyna Zajac, Türk Edebiyatı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Grazyna Zajac konuşmasına, “Krakow Jagiellonski Üniversitesi, Orta Avrupa’nın ve Polonya’nın en eski üniversitesidir. Üniversitemizde ilk Türkoloji çalışmaları 1918’de başladı” ifadelerini kullanarak Polonya ve  Krakow Jagiellonski Üniversitesi’nin tarihi hakkında kısa bilgiler verdi.

Krakow Jagiellonski Ünivertsitesi’nin yüksek lisans aşamasında Kıbrıs Türk Edebiyatı dersi verdiğini belirten Prof. Dr. Grazyna Zajac, “Bu dersin müfredat programında yer alması için çok çabaladım ve başardım” dedi. Prof. Dr. Zajac, bu derste; Kıbrıs Türk Edebiyatı Dönemlerinin Tasnifi, Kıbrıs Tarihi’nin En Önemli Olayları, Kıbrıs Türk Halk Edebiyatı, Divan ve Tekke Edebiyatı, ilk roman ve öykülerin doğuşu, çağdaş şiir, çağdaş nesir, seçilmiş köşe yazarları ve Kuzey Kıbrıs’taki turistik yerler gibi konuları ele aldıklarını söyledi.

Öğrencilerin Kıbrıs Türk Edebiyatı’nı sevdiğini ve yazarlarına ilgi gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Grazyna Zajac, “İsmail Bozkurt, Gürgenç Korkmazel, Bülent Fevzioğlu, Hikmet Afif Mapolar gibi birçok yazarın denemelerini, araştırmalarını, şiirlerini, öykülerini öğrencilerimle paylaşıyorum” dedi. İsmail Bozkurt’un Kuzey Kıbrıs Seyahatnamesi Kitabı’nı severek anlattığının da altını çizdi.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments