Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle birlik binasında “Tıp Töreni” düzenledi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da törende yapılan konuşmalarda sağlık alanında sorunlar dile getirildi.
KKTC Sağlık Bakanlığı ve TC Sağlık Bakanlığı arasında 20 Aralık’ta imzalanan protokolün de gündem olduğu konuşmalarda, protokolün bazı maddelerinin KTTB yasasına aykırı olduğu savunularak, “Birliğin sürecin dışında bırakılması” eleştirildi.
Tören, Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.
Törende sırasıyla, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Şükrü Onbaşı, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Halil Bakkaloğlu, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Ömer Taşargöl, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant, Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Cumhurbaşkanı Vekili Zorlu Töre birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından meslekte 50’nci ve 25’inci hizmet yılını dolduran hekimlere plaket ve onur belgesi takdim edildi.
Törende ayrıca depreme gönüllü olarak giden hekimlere ve KTTB Psikolojik Destek Programı’nı yürüten Dr. Ayşe Zeki’ye plaket ve teşekkür belgeleri sunuldu. Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, Lefkoşa Türk Belediyesi, Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Birliği ile Kıbrıs Türk Paramedikler Derneği’ne ise kurumsal ödüller takdim edildi.
-Gardiyanoğlu
Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Remzi Gardiyanoğlu, konuşmasına, Anavatan Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinde yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır dileyerek başladı. Gardiyanoğlu, “Tabi ki Melekler Takımı sizler bizimle hep yaşayacak hep kalbimizde olacaksınız ve umarım tüm topluma hep doğru yolu göstereceksiniz” dedi.
14 Mart Tıp Bayramı törenlerinin aslında bayram olarak kutlanmaması gerektiğini, bu törenlerde yıllardan beridir en çok konuşma yapma fırsatı bulan bir sivil toplum örgütü temsilcisi olarak hep dile getirdiğini hatırlatan Gardiyanoğlu, “Neyin bayramını kutlayacaktık ki. Benden sonra kürsüye gelecek tüm sivil toplum örgütleri aynen benim yaptığım gibi sağlıkta yarım asırdan beridir çözüm bekleyen sorunları anlatacak, siyasi irade bunları dinleyip not alacak ve tabi ki bundan önceki yıllarda olduğu gibi konuşmasında sağlıktaki tüm sorunları bildiğini ve çözeceğini sonu cekli caklı biten konuşmalar ile ifade edecektir” dedi.
-“Tıp Bayramında 2. kez konuşma yapma fırsatı bulan sağlık bakanı görmedim”
9 yıldır Tıp Bayramı etkinliklerinde konuşma yapma fırsatı olduğunu ve hiçbirinde 2. kez konuşma yapma fırsatı bulan sağlık bakanı görmediğini vurgulayan Gardiyanoğlu şöyle devam etti;
“Niye bizi yönetenler ülkedeki sorunları çözmek adına hiçbir çaba sarf etmiyor? Her şeyi hazır bekliyor ki? Çok mu zordu hastanelerimizi otomasyona geçirmek, yeni hastaneler yapmak, sağlıkta yeni bir sistem yaratmak ve insanlara anayasal hakları olan sağlık hizmetini sunmak. Biz bu kadar beceriksiz bir toplum muyuz? Yoksa biz bu sistemsizlikten nemalanıyoruz diye mi bunları yapmıyoruz. Bu soruların cevabını burada olan herkes aslında çok iyi biliyor. Bu yıl konuşma daveti aldığımda hemen büyük bir heyecanla kabul ettim, telefonu kapattıktan sonra defalarca düşündüm ben yine bu yıl farklı ne konuşacaktım ki?”
Gardiyanoğlu, konuşmasını yazarken kendi kendine yıllardan beridir sağlıktaki sorunları dile getirip çözüm bekleyen bir sivil toplum örgütü temsilcisi olarak acaba siyasi irade niye bu eleştirileri göz ardı ediyor diye mırıldandığını aktararak, Sonra cevabını bulmakta gecikmedim. Bizde makamlar ahbablara, akrabalara ve partililere çıkar sağlama yeridir. Bunu tüm toplum çok iyi bilmektedir. Bizde sağlık bakanı tanıdığına hastaneden erken tarihe MRI randevusu alan, arabasını doktor park yerine park edemeyen partinin ileri gelenlerinin park sorununu çözen bir makamdan ibarettir dedi.
Gardiyanoğlu, geçmişe bir yolculuk yaparak, geçmişte vaat edilenlere örnekler olarak “1984’ten beri tüm tüm hükümet programlarında yer alan Genel Sağlık Sigortasına geçilecek ifadesini, 1990 yılında ilk kez dile getirilen sağlıkta otomasyon sistemini, 2017’de temeli atılan Güzelyurt Hastanesini, yeni Lefkoşa Hastanesi ve farklı ortamlarda müjdesi verilen Girne Hastanesi”ni gösterdi.
Gardiyanoğlu, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı koltuğuna oturmuş siyasetçiler sağlıkta tek bir icraat yapmış olsalar seçim dönemi bakanlığı bırakıp kapı kapı gezerek oy istemek zorunda kalmayacaklarını ileri sürerek, “Bir an önce yapılması gereken milletvekili seçileceklere yaş ve dönem sınırı getirmektir” dedi.
İki dönemden fazla kimsenin milletvekili olmasına yasal olarak izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Gardiyanoğlu, “Bunu yapabilecek kadar yürekli miyiz? Zannetmem, çünkü bizdeki memlekete hizmet aşkı mezarda bitecek kadar büyük hatta son dönemlerde babadan anadan evlada geçecek kadar uçsuz bucaksız” dedi.
Gardiyanoğlu, hiç vakit kaybetmeden sağlıktaki tüm paydaşların bir araya gelmesi ve ulusal sağlık politikaları oluşturulması gerektiğini ifade ederek, “Sağlığı siyasetçilerin oyuncağı olmaktan kurtarmalıyız. Kim sağlık bakanı olursa olsun yol haritasından sapmasına asla izin vermemeliyiz. Gün sağlıkçıların birlik olma günüdür bunu yaptığımız takdirde 14 Martları bayram havasında kutlayabiliriz” dedi.
-Onbaşı
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Başkanı Şükrü Onbaşı da, 14 Martların, ülkede uygulanan sağlık politikaları nedeniyle bayram havasından uzak ve buruk bir şekilde kutlandığını belirterek, hekimliğin en temel ilkesinin insan sağlığını korumak olduğunu vurguladı.
Hekimlerin, insan haklarının bütünsel olduğu bilinciyle ve insanın doğuştan gelen yaşama hakkının kutsallığından ödün vermeden mesleki uygulamalarını yapması gerektiğini söyleyen Onbaşı, Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası kurulduğu günden beridir ülkede yaşayan herkesin din, dil, ırk, cinsiyet, mezhep, cinsel yönelim, politik düşünce ve sosyoekonomik durum ayrımı gözetmeksizin güvenli, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hizmeti alması için çalıştığını belirtti.
Kamu hekimleri olarak, yıllardır hastalıklar dışında ülkedeki sağlık sisteminin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yaparken aynı zamanda yasal düzenlemelerdeki eksiklikler, alt yapı eksiklikleri, hekim, hemşire ve yardımcı personel eksiklikleriyle de mücadele ettiklerini kaydeden Onbaşı, kamu sağlık merkezlerinde hekim eksikliklerinin dayanılmaz boyutlara ulaştığına işaret etti.
Onbaşı, bazı branşlarda hizmetlerin eksiklikler nedeni ile aksayarak yürütülemediğini, hatta bazı branşların son istifalardan sonra kapandığını ifade ederek, ülkede, üçüncü basamak sağlık hizmeti veren tek merkez olan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde endokrinoloji ve gastroenteroloji uzmanı olmadığını, romatoloji, hematoloji ve nefroloji servislerinde de sadece birer uzman bulunduğunu belirtti.
-“Özellikli ilaçlar değil basit ağrı kesici ve antibiyotiklerin de eksikliği hekimlerle hastaları karşı karşıya getirmektedir”
“Hemen her branştan pediatrik yan dal uzmanlarımızın ülkeye dönüşleri sevindirici olmakla birlikte, Sağlık Bakanlığımızın dahiliye yan dal uzmanı yetiştirmeye yönelik bir çalışması var mıdır?” diye soran Onbaşı şöyle devam etti:
“Global bir kriz olan ilaç eksikliği her yönü ile her alanda hissedilirken en çok da onkolojik hasta gruplarını etkilemektedir. Özellikle hormonoterapi ve immunoterapide kullanılan ilaçların kesintisiz tedariki hayati öneme sahiptir. Sadece özellikli ilaçlar değil basit ağrı kesici ve antibiyotiklerin de eksikliği hekimlerle hastaları karşı karşıya getirmektedir. Bu sorunun bir an önce çözülmesi temennimizdir.
Ameliyathanelerin ve servislerin kapasitelerinin yetersizliği ve doluluğu nedeni ile genel cerrahi, ortopedi, plastik cerrahi ve göğüs cerrahisi gibi branşlar aylar sonraya ameliyat randevusu verebilmektedir. Ameliyathanelerin artan cerrahi branş uzmanlarına cevap verecek şekilde, her yönü ile geliştirilip artırılmasını talep ediyoruz.”
Onbaşı, kamu hastanelerindeki yoğun bakım kapasitelerinin artan nüfus karşısında artık yetersiz olduğunu, toplumun ihtiyaçları hesaplanarak yeni ve çağdaş yoğun bakım üniteleri kurulması, hekim, hemşire, yardımcı personel ve teknolojik olarak tam teşekküllü hazırlanması gerektiğini belirtti.
Yoğun bakım yatağı yetersizliği nedeni ile sevklere harcanan paraların kamu maliyesine ciddi zarar verdiğini savunan Onbaşı, “Sendikamıza son zamanlarda meslektaşlarımızdan hastane yöneticileri ile ilgili çok yoğun şikayetler gelmektedir. Üzülerek söylemek zorundayız bu pozisyondaki bazı meslektaşlarımız koltuk ve güç zehirlenmesi yaşamakta, yetkilerini doğru kullanamamakta, meslektaşlarına baskı ve mobbing uygulayarak hastaneleri yönetmeye çalışmaktadır” dedi.
-Bakanlığı hastaneleri denetlemeye davet etti
Çağın yönetici hastalığı olan mobbingin tedavisinin denetim olduğunu vurgulayan Onbaşı, Sağlık Bakanlığı’nı hastane başhekimlerinin icraatlarını denetlemeye ve hastanelerde iş barışını yeniden tesis etmeye davet etti.
6 Şubat’ta yaşanan depremde hem Türkiye’nin hem de ülkenin telafisi olmayan kayıplar verdiğini vurgulayan Onbaşı, buradan çıkarılması gereken dersler olduğunu söyledi.
Onbaşı, “Doğal afetlerde kesilmemesi gereken sağlık hizmetlerini nasıl sürdüreceğimizin çalışması yapıldı mı? Ülkemizdeki kamu binalarının durumu ortada iken, olası bir depremde hastanelerimiz zarar görürse nasıl bir yol izleneceğinin planı yapıldı mı? Hasarlı okulları boşaltıp çocuklarımızı çadırlarda ders yapmaya mahkûm eden hükümetimizin hastaneler için planını merak ediyoruz. En hızlı şekilde Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a kadar bütün kamu sağlık merkezlerinin depreme dayanıklılık analizlerinin yapılmasını, sonuçlarının tüm şeffaflığıyla kamuoyu ve bizlerle paylaşılmasını talep ediyoruz” dedi.
-Sağlıkta iş birliği protokolü
20 Aralık 2022 tarihinde Sağlık Bakanının Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı ile “sağlıkta iş birliği” protokolü imzaladığını hatırlatan Onbaşı, “Protokolün hazırlık evresinde hiçbir paydaş kuruluş ile istişare edilmedi, sonrasında da içeriğine tarafımızca ulaşılamadı. Ne yazıktır ki protokolün içeriğine yasalaşma aşamasında Meclis alt komitesinde ulaşabildik. Söz konusu protokolü incelediğimiz zaman KTTB Yasası ve ülkemizde yürürlükte olan başka yasalarla da çeliştiğini tespit ettik” dedi.
Onbaşı, üç yıl önceki hastane yangınında hastaları ve hastaneyi tahliye edenlerin kamu hekimleri olduğunu anımsatarak, “Covid-19 pandemisinde, dönemin hükümetinin bütün organizasyon hatalarını da, sağlık sistemindeki eksikleri de kompanse eden yine biz kamu hekimleriydi. Bizleri yok sayamazsınız” dedi.
Onbaşı konuşmasını, “Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası, her zaman olduğu gibi bugün de ülke hekimlerinin meslek örgütü Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin ve yasasının yanında, onu hedef alanların ise karşısında duracaktır” diyerek, tamamladı.
-Bakkaloğlu
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Halil Bakkaloğlu ise, diş ve diş eti hastalıklarının bugün dünyada olduğu gibi ülkede de en sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerini geliştirmek, sürdürmek hedefine yönelik stratejilerle bilimsel ve teknik desteğin Sağlık Bakanlığı ile Diş Tabipleri Odası’nın ortak çalışmasında olması gerektiğini söyledi.
Kamu hastanelerinde verilen diş tedavilerindeki hizmetin yükseltilebilmesi için modern teknolojilerin kullanılması ve çeşitliliğinin artırılması gerektiğini ifade eden Bakkaloğlu, “Devlet hastanelerinde verilen hizmetlerin çeşitliliği son 30 yıldır değişmemiştir” dedi.
-“Kamuda da tam donanımlı diş merkezleri kurulmalı”
Verilen hizmetlerin sınırlı olmasından dolayı halkın özele gittiğini kaydeden Bakkaloğlu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi haricindeki devlet hastanelerindeki diş hekimliği hizmetlerinin küçük bir oda içerisinde verildiğini belirtti. Bakkaloğlu, “Kamuda da tam donanımlı diş merkezleri kurulmalıdır” dedi.
Bakkaloğlu ayrıca, devlet hastanelerindeki hizmetlerin artırılabilmesi, mevcut hekimlerin yükünü azaltabilmek için uzman ve uzman diş hekimi/doktoralı diş hekimi kadrolarının artırılması gerektiğini söyledi.
Halil Bakkaloğlu üniversiteler konusunda ise, önemli olanın diploma sayısını artırmak değil, yetişecek hekimin bol vaka görerek yetişip, o diplomayı alması olduğunu vurguladı ve şu anda var olan 8 diş hekimliği fakültesi sayısının daha da artırılmaması gerektiğini kaydetti. Bakkaloğlu, “Hekim haklarının savunulmak zorunda kalmadığımız nice 14 Mart Tıp Haftası’nı kutlamamızı dilerim” dedi.
-Taşargöl: “Her koşulda sağlık hizmetlerinin verilebilmesi tüm sağlıkçıların en önemli konusu”
Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Ömer Taşargöl, sağlık mensuplarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak, üniversite yıllarında zorlu bir eğitim süreciyle başlayan doktorluğun, sürekli yenilenmeyi, gelişmeleri izlemeyi, bilimsel araştırmaların merkezinde olmayı gerektiren bir meslek olduğunu vurguladı.
Modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilen 14 Mart’ın, Tıp Bayramı olarak kutlandığını, ilk Tıp Bayramı’nın 1919 yılında yurt savunma hareketi olarak başladığını ve tıbbiyeli öğrencilerin İstanbul’da işgâl kuvvetlerine karşı protestolarına dayandığını hatırlatan Taşargöl, “Bu tarihten itibaren; geçmişten günümüze 14 Mart haftası, Tıp Haftası ve Tıp Bayramı olarak kutlanır olmuştur” dedi.
Bu yıl yaşanılan deprem felaketi nedeniyle buruk bir bayram yaşadıklarını ifade eden Taşargöl, her koşulda olduğu gibi doğal afetler ve olağan üstü hallerde de etkin ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerinin verilebilmesinin tüm sağlıkçıların en önemli konusu olduğunu belirtti.
Taşargöl, sağlık hizmetlerinin etkin ve ulaşılabilir kılınması, hastane koşullarının iyileştirilmesi, koruyucu hekimlik uygulamalarının yaygınlaştırılması ve nitelikli personel gereksiniminin karşılanması yönündeki çabalara hız verilmesini temenni etti.
Bu amaca yönelik; bir yandan sağlık hizmetinin aksayan yönlerini düzeltmek amacıyla gerekli adımlar atılırken diğer yandan da sağlık hizmetlerine daha çok kaynak ayrılması ve yatırımların sürdürülmesinin zorunlu olduğunu dile getiren Taşargöl, “Meslektaşlarımızın yoğun ve stresli çalışma koşullarında, herkesin yardımına, güvenine ve desteğine gereksinim duydukları göz ardı edilmemelidir” dedi.
Taşargöl, sağlık alanındaki tüm sorunların kısa sürede çözülmesini temenni ederek, insanı yaşatmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren tıp doktorlarının Tıp Bayramı’nı kutladı.
-Özant
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant konuşmasında, sağlığa erişimin her bireyin anayasal hakkı olduğunu vurgulayarak, “Bu hakkın tüm yurttaşlarca eksiksiz kullanılabilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve sağlık alanında ulaşılan düzey, günümüzde çağdaşlık göstergelerinden kabul edilmektedir” dedi.
Devletin, bireylere sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilecekleri sosyo-ekonomik ve kültürel ortamı sağlamasının temel koşul olduğunu kaydeden Özant, “Hayallerin ulaşılmaz, umutların tükendiği, gerçeklerin ise can yakıcı ve acımasız olduğu bir ülke yarattık” şeklinde konuştu.
Özant, hastanede alt yapı ve personel eksiklikleri nedeniyle ülkede etkin ve yeterli bir sağlık hizmeti verilemediğini belirterek, taleplerini şöyle sıraladı:
“-Tam donanımlı alt yapıya sahip, tüm ekipmanları ve en yeni teknolojik cihazları bulunduran yeni bir devlet hastanesi inşası hemen başlamalı
-Sağlık sisteminde koruyucu sağlık hizmetleri esas olmalı
-Basamak hekimliği sistemi hemen kurulmalı
-Tam donanımlı alt yapıya sahip, tüm ekipmanları ve en yeni teknolojik cihazları bulunduran yeni bir devlet hastanesi inşası hemen başlamalı
-Sağlıkta sözlü ve fiziksel şiddet için ivedi katı yasal düzenlemeler yapılmalı
-Sağlıkta tüm sorunların çözümü için acil reform yapılmalı
-Devreye girecek etkin bir genel sağlık sigortası ile hastaların hekim seçme hakkı sağlanmalı
-“Bahaneler bulmaktan vazgeçip, çareler bulmak için irademizi ortaya koymamız gerekiyor”
Etkin, modern, kapsayıcı ve ülke gerçeklerine uygun adalı bir sağlık sistemi kurmak gerektiğini kaydeden Özant, “Hedefimiz, medeni ve çağdaş bir toplum olma yolunda ilerlemekse, yıllardır dile getirdiğimiz var olan sorunları çözmek için bahaneler bulmaktan vazgeçip, çareler bulmak için irademizi ortaya koymamız gerekmektedir” diye konuştu.
Tüm sağlık personeline hak ettikleri yaşam olanaklarının sağlanması ve hasta yoğunluğunun azaltılmasına yönelik düzenlemelerin yapılmasının, sağlık hizmetlerinde kaliteyi artıracak önemli etkenlerden olduğunu dile getiren Özant, neden hükümetin sorunları ve çözümleri bildiği halde bunları gerçekleştiremediğini sorguladı.
Özant, halkın daha kaliteli bir sağlık hizmetini ülkenin her köşesinde kolay ulaşılabilir şekilde almasının, sağlık çalışanlarının ise haklarının verilmesi, huzur ve güven içinde çalışmalarının sağlanması gerektiğini belirtti.
“Yarım kalmış bitirilememiş hastaneler şeffaf ihaleler ile bir an önce bitirilmelidir” diyen Özant, “Sağlık merkezleri ve sağlık ocaklarının amaçları doğrultusunda hizmet verebilmeleri için kadroları ve koşulları iyileştirilmelidir” şeklinde konuştu.
Yılan hikayesine döndüğünü savunduğu Lefkoşa’ya yeni bir hastane yapılmasının gerekliliğini dile getiren Özant, “Biz kısa vadede çok işler yapan değil, uzun vadede bile hiçbir şey yapamayan yönetimler olma konusunda rekorlara koşuyoruz” iddiasında bulundu.
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin depreme dayanıklı olmadığı yönündeki raporlara işaret eden Özant, deprem raporlarının açıklanmasını istedi. “Doktor, hemşire, ebe, diğer sağlık emekçileri, hastalar, hasta yakınlarının hayatlarını riske atmayın” diyen Özant, yaşanması muhtemel kayıplar durumunda hiçbir vicdanın bunun altından kalkamayacağını söyledi.
Özant, “Nasıl ki Adıyaman’da yaşanan felaketin sorumlularını cezalandırmak için çaba harcıyoruz, bilin ki yaşanacak felaketi bile bile önlemler almayan yöneticiler olarak bizler de STÖ ve meslek örgütleri olarak sizin peşinizi bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
Direkt veya dolaylı olarak toplum sağlığını ilgilendiren tüm sorunların ve çözümlerin konuşulduğu her platformda KTTB’nin olması gerektiğini kaydeden Özant, şöyle devam etti:
“Bizleri dışlama lüksünüz yoktur. Bizleri görmezden gelerek oldubittilerle, dayatmalarla iş yapmaksa niyetiniz, vazgeçiniz. Sahip olduğumuz yasalarımıza müdahale ederek yetkisiz ve etkisiz kılmaksa niyetiniz, vazgeçiniz. Çünkü asla izin vermeyeceğiz.”
-“Protokolün bazı maddelerinin KTTB Yasasına aykırı olduğunu tespit ettik”
KKTC Sağlık Bakanlığı ve TC Sağlık Bakanlığı arasında 20 Aralık’ta imzalanan protokolün hazırlanması, görüşülmesi sürecinde dışarıda tutulduklarını savunan Özant, şunları kaydetti:
“Geri dönüşü mümkün olmayan hale gelene kadar bilgi dahi edinemedik. Gelinen son noktada protokolün bazı maddelerinin KTTB Yasasına aykırı olduğunu tespit ettik. Bildiğiniz gibi KTTB Yasası gereğince, meslek örgütümüze üye olmayan hekimler KKTC sınırları içerisinde hekimlik mesleğini icra edemezler. Söz konusu protokolle KTTB Yasasına dahil olmadan ülkemizde hekim çalıştırmanın yolu açılmaya çalışılmaktadır. Buna izin veremeyiz.”
Siyaseti, kişisel veya partisel çıkarlar doğrultusunda değil, toplum yararına ve çıkarına olacak şekilde ve öncelik vererek yapmak gerektiğini dile getiren Özant, hükümetlerin kısa ömürlü olması, istikrarın bozulması nedeniyle başlatılan çalışmaların yarım kaldığını kaydetti.
KTTB Başkanı Özant, ülkede etkin, kapsayıcı, modern ve nitelikli adalı bir sağlık sisteminin kurulması için çağrı yaparak, daha sağlıklı, daha düzenli, daha modern bir sağlık sistemi ile gelecek 14 Mart törenini kutlamayı diledi.
TAK
Kaynak : BRTK