Perşembe, Nisan 3, 2025
Google search engine
Ana SayfaKıbrısTatar:Amacımız her iki tarafın iş birliğiyle, çeşitli projelerde, her iki halkın yararına...

Tatar:Amacımız her iki tarafın iş birliğiyle, çeşitli projelerde, her iki halkın yararına olabilecek bir takım açılımların yapılabilmesidir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde düzenlediği basın toplantısında görüşmeyi değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’de üzerinde uzlaşılan 6 başlık üzerinde görüştüklerini belirterek, Holguin’in atanmasının ardından altı başlığın uygulaması noktasında taraflara yardımcı olacağını söyledi.
Görüşmede, EOKA’nın kuruluşunun yıldönümünde Güney Kıbrıs’ta yapılan açıklamalara dikkati çekerek bu durumu kınadıklarını ifade eden Tatar, “Biz her zaman iyi komşuluk ilişkileri ve iki tarafın, iki halkın yan yana yaşaması için iyi niyetimizi ortaya koyuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı, nihai çözüme kadar yeni bir siyasetle iki tarafın iş birliğine dayalı, iki halkın da yararına olacak projelere birlikte imza atılabileceğini ancak Rum tarafının kendi egemenliğini ve kendi otoritesini Kıbrıs Türk halkına dayatma yaklaşımı içinde olduğunu söyledi.
Tatar buna örnek olarak ara bölgede yapılması planlanan solar enerji sistemini gösterdi.

SES… “Ara bölgede, Avrupa Birliği finansmanında kurulacak olan güneş enerji sistemi her iki tarafın da faydasına olacak ama diyorlar ki orada üretilen elektrik Güney Kıbrıs’a verilecek. Enterkonekte sistem olduğu için bizim payımızı yüzde otuz beş olur, kırk olur, anlaşılacak bir oranı Güney Kıbrıs bize kendisi verecek. Halbuki ne diyoruz? Kıbrıs’ta madem ki iki eşit taraf vardır, iki eşit halk vardır, iki yapı vardır. Neden iki grip olmasın?

Yani üretilecek olan oradaki elektriğin enerjinin yüzde şu kadarını Güney Kıbrıs’a alacak, şu kadarını direkt biz kendi sistemimize alacağız. Bundan daha normal ne olabilir? Ama ısrarla hayır Güney Kıbrıs’a verilecek, Güney Kıbrıs’tan sizin payınızı bir vereceğiz. Anlayış bu. Dolayısıyla bu konuda da bir kez daha ara bölgede kurulacak olan sistemin çok iyi olabileceğini, bizlerin de buna destek olabileceğimizi ama gerçekleşmesi için mutlak süreçte bizim kendi payımızı direkt bizim KIB-TEK’e aktarmamız gerektiğini belirttik.”

Cumhurbaşkanı Tatar, Gençlik Komitesi’nin kurulması konusunda 15 Nisan’a kadar 6 kadın 6 erkek olmak üzere 12 isim vereceklerini, iklim konusu ve çeşitli farklı madenlerle ilgili konularda işbirliği yapılması konusunda Çevre Komitesi’nin toplanması konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı, kapılar konusunda ise yani bir açılım olmadığını söyledi.

Tatar, “Her ne kadar da genelde dört kapıdan bahsetmiş o konuda yine bizim Haspolat kapısı, Akıncılar kapısı olarak önerdiğimiz kapılara karşılık bizden güneyden güneye geçiş istiyorlar. Yapamayacağımızı yine söyledik ve kendilerinden daha orijinal fikirlerle bize alternatif geçiş kapıları önlemlerini istedik. Metehan’daki trafik zorluyor her iki tarafı da. Dolayısıyla Haspolat’ta bir kapının açılması veya akıncılar da açılması her iki tarafın da yararına olacağını ifade ettim” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, mayınlar konusunu da ele aldıklarını ve gerek ara bölgede gerekse farklı noktalardaki mayınların tehlike yaratmaya devam ettiğini belirtti.

Bu konuda her iki tarafın temsilcilerinin görüşeceğini ve iki tarafın otoritelerine bilgi vereceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, bölgenin mayınlardan arındırılmasının sağlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 24 Nisan’dan önce bir görüşme yapılabileceğini de belirterek, “Amacımız ve niyetimiz her iki tarafın iş birliğiyle, çeşitli farklı projelerde, her iki halkın yararına olabilecek bir takım açılımların yapılabilmesidir” dedi.

Görüşmede Cenevre’de teyit edilen 5 başlığın ele alındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, elektriğin Türkiye üzerinden AB’ye bağlanması konusuna dikkati çekti ancak bu konunun Cenevre’de onay görmediğini söyledi.

Tatar, “Bu çok mantıklı ve çok daha fizible bir projedir. Ama bu Cenevre’de onay görmediği için, çünkü Hristodulidis bunun ancak Avrupa Birliği ve Türkiye’nin konuşabileceğini, bizim konuşacağımız şey değildir şeklinde söylemin üzerine, Sayın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye Cumhuriyeti bunu destekliyor. Dolayısıyla bunu burada konuşabiliriz şeklinde ifadesi olmuştu. Ama kendisi KKTC’yi bu konuda da muhatap almayacağı için, bunu başka bir noktaya atmıştır. Dolayısıyla o Cenevre’de teyit edilmedi. Yoksa esas bir de bu konulardan çok daha önemlisi, bu enerji meselesi diye değerlendiriyoruz. Fakat o teyit almadığı için gündeme gelmemiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmede yapıcı, pozitif ve mantıklı önerilerle, her iki tarafın faydasına ve yararına olabilecek bir takım açılımların yapılabilmesi için bir pozisyon ortaya koyduğunu söyledi.

Görüşmede Güney’deki tutuklamalar konusunu da gündeme getirdiğini ifade eden Tatar, bunun iki halk arasındaki ilişkileri gerdiğini ve kimseye bir faydası olmadığını söylediğini kaydetti.

Tatar, vatandaşlar arasında ayrımın yapılması konusunu da dile getirdiğini anlatarak, Kıbrıs’ta doğan Türkiye vatandaşlarının gerek güneye geçmesi gerekse bir takım haklardan yararlanması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “nihai bir çözüm bulunana kadar her iki halkın faydasına olabilecek, şimdi değil ama yarın veya ilerideki bir takdirde, nihai çözme bir ortak zemin oluştuğu takdirde bütün bu yapılacak olanların daha güçlü bir zemin oluşturabileceğini kendisine ifade ettim” dedi.

Kaynak : BRTK

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments