Cuma, Eylül 20, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaPutin'den Kuzey Kore açıklaması: Birimize saldırı olursa karşılıklı yardımlaşma olacak

Putin’den Kuzey Kore açıklaması: Birimize saldırı olursa karşılıklı yardımlaşma olacak


Vladimir Putin, Pyongyang’da Kuzey Kore lideri Kim Cong Un ile bir araya geldi.


İki lider dikkat çeken bir anlaşmaya imza attı.


Putin, anlaşma ile iki ülke arasında askeri iş birliğinin geliştirilebileceğine işaret etti. Taraflardan birine saldırı düzenlenmesi halinde, anlaşma kapsamında ülkelerin birbirine yardım edebileceğini söyledi.


Ukrayna’daki savaş nedeniyle ABD ve Avrupa’nın yaptırım baskısı altındaki Rusya’nın Kuzey Kore ile askeri alandaki iş birliğini artırmaya yöneldiği gözleniyor.


Ziyareti Batı yakından takip ediyor


Kuzey Kore lideri Kim ise anlaşmayı “tarihi bir olay” olarak niteledi. Kuzey Kore-Rusya ilişkilerinin “ittifak” düzeyine yükseltildiğini belirtti. 


Putin’in Kuzey Kore ziyareti, Batı tarafından da yakından takip ediliyor.   


Rus lider, 24 yıl aradan sonra Kuzey Kore’ye ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Putin ve Kim en son Eylül 2023’te Rusya’nın Doğu Sibirya bölgesinde bir araya gelmişti.


ABD ve Güney Kore’den ziyarete tepki


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Putin’in Kuzey Kore ziyaretinin, “Rusya’nın, Ukrayna’daki savaşını sürdürmek üzere ihtiyacı olanı alabilmek için nasıl çaresizce diğer ülkelerle ilişkisini geliştirme ve güçlendirme arayışında olduğunu gözler önüne serdiği” yorumunu yaptı.


Blinken, “Kuzey Kore, Rusya’ya Ukrayna’da kullanmak üzere ciddi mühimmat ve silahlar sağlıyor.” ifadesini kullandı.


Stoltenberg de Rusya’nın Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programlarına olası desteğinden endişe duyduklarını kaydetti.


Öte yandan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soosuk ise Rusya ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek ve bölgede barışa ve istikrara zarar verecek yönde gelişmemesi gerektiği konusunda Moskova yönetimini uyardıklarını bildirdi.


Kuzey Kore’den Rusya’ya askeri destek iddiası


ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin Rusya’da Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere top, füze ve diğer askeri donanım sağladığını, bunun karşılığında Moskova’dan kilit bazı yardımlar ve askeri teknoloji transferi sağladığını iddia ediyor.


Moskova yönetimi ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal edecek bu türden silah ve teknoloji transferlerinin yapıldığını kabul etmiyor.


Rusya, martta BM’nin Kuzey Kore’nin nükleer programının denetlenmesine yönelik bir önerisini Güvenlik Konseyinde reddetmişti.

Kaynak : TRT HABER

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments