Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak yeniden seçilmesi vesilesiyle Roberta Metsola’ya bir mektup gönderdi. Töre mektubunda Metsola’yı tebrik ederken hem yeniden AP Başkanı seçilmesinin ardından yaptığı Genel Kurul konuşması hem de 20 Temmuz dolayısıyla Kıbrıslı Rum AP vekilleri ile yaptığı açıklamaları değerlendirdi ve Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini göz ardı etmemesini istedi.
Avrupa Birliği’nin barış, demokrasi ve insan hakları temel ilkelerine ne kadar bağlı olduğunu gözlemlediklerini belirten Töre aynı bağlılıkla Kıbrıslı Türklerin yaşadıkları insan hakları ihlalleri ve haksız izolasyonları göz önünde bulundurmaları gerektiğini ve Kıbrıs sorununda sorumlu tarafın Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye Cumhuriyeti olmadığının altını çizdi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre mektubunun devamında 1960 kuruluş anlaşmaları çerçevesinde Garantör Devletler Türkiye ve Yunanistan’ın aynı anda üye olmadığı herhangi bir uluslararası örgüte Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üye olamayacağını göz ardı ettiğini ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimini, Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında Birliğe kabul ederek Kıbrıs sorununun çözümünü daha da zora sokmuş olduğunu hatırlattı.
Töre, mektubunu sonlandırırken Kıbrıs Türk halkının da barış, demokrasi ve insan hakları ilkelerine bağlı olduğunu belirtti ve bu çerçevede hak ettikleri egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün Avrupa Parlamentosu ve diğer AB kurumları tarafından tanınması hususunda çağrıda bulunarak Metsola’ya yeni dönemde başarılar diledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Avrupa Parlamentosu Hukuk İşleri Komitesi Başkanlığına seçilen İlhan Küçük’e yazdığı mektubunda kendisini görevinden ötürü tebrik ederken, Kıbrıs Türk halkının bir dostu olarak bu göreve seçilmesinin KKTC için ayrıca önemli olduğunu belirtti. Töre, Küçük’ün Kıbrıs Türk halkının sesinin Avrupa Parlamentosu’nda duyulması konusunda etkili olacağına dair inancını dile getirerek Küçük’e yeni görevinde başarılar diledi.
Kaynak : BRTK