1916 yılında Çanakkale Savaşları sırasında Kıbrıs’ta esir düşen Türk askerleri ve onlara buradaki esaret süresince destek veren Kıbrıslı Türklere adanan ‘Mağusa Limanı Ağıtı 1916’ lansmanı ve ilk gösterimi yapıldı…
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı katkılarıyla hazırlanan ‘Mağusa Limanı Ağıtı 1916’nın lansmanı ve ilk gösterimi Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Oval Stüdyo’da gerçekleştirdi.
Lansmana Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ve Sağlık Bakanı İzlem GürçağAltuğra da katıldı…
Gecede konuşan, araştırmacı müzisyen Fehrazad Gürsoy, müzikte ağıtların özel bir yeri olduğuna işaret ederek, ‘Mağusa Limanı Ağıtı’nın da zaman içinde varyantlarının değişerek günümüze kadar geldiğini anlattı.
Ağıt’ın doğuş varyantının zaman içerisinde unutulduğunu ve bilinmediğini söyleyen Gürsoy, ağıtın Çanakkale Savaşı’na katılan ve İngilizler tarafından Kıbrıs’a esir olarak getirilen bir Türk askeri için yakıldığını anlattı.
Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Ulvi Keser de Çanakkale Savaşı’nda İngiliz askerleri tarafından esir alınarak Kıbrıs’a getirilen Türk askerleri ile ilgili bilgiler vererek, Çanakkale Savaşı’nın Kıbrıslı Türkler açısından önemine dikkati çekti.
Kıbrıslı Türklerin İngiliz üniforması altında Çanakkale’ye Türklere kaşı savaşa götürüldüğü yönündeki iddiaların tamamen yanlış ve dedikodudan ibaret olduğunu söyleyen Keser, Kıbrıslı Türklerin Osmanlı askerleriyle İngilizlere karşı savaştıklarını anlattı.
‘Mağusa Limanı’ Ağıtı 1916 projesine destek veren Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Lefkoşa Ofisi Koordinatörü Havva Pınar Özcan da, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun kendilerine çok güzel ev sahipliği yaptığını belirterek ‘Mağusa Limanı Ağıtı 1916’nın ilk gösteriminin BRT’de yapılmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Özcan, TİKA’nın 2019 yılı sonunda KKTC’de faaliyet göstermeye başladığından bu yana sadece eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda değil kültürel işbirliği, restorasyon ve sanatsal faaliyetlere de destek verdiklerini söyledi ve bu tür projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da projeye emek veren herkese ve Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’na teşekkür etti.
“Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz” diyen Feyzioğlu, “Türk milletinin birinci cihan harbinde büyük bir destan yazmıştır yenilmemiştir. Müttefikleri teslim olduğu için silah bırakmak zorunda kalmıştır. Türk milleti Çanakkale muharebelerinde muhteşem bir destan yazmıştır ve bize o eziyetleri reva görenlerin imparatorluklarının sona ermesine neden olmuştur” dedi.
Türk milletinin Anadolu’da milli mücadelede çok büyük destan yazığını da söyleyen Feyzioğlu bu destanların yazılmasında Kıbrıs Türkünün de Türk milletinin asli bir unsuru olduğunu belirtti.
Kıbrıs Türkü’nün 1963 – 1974 yılları arasında inanılmazı başardığına da dikkati çeken Feyzioğlu Kıbrıslı Türkler’in büyük bir mücadeleden galibiyetle çıktığını ve 1974’de bir destan daha yazdığını söyledi ve Kıbrıs Türkü’nün Milli mücadelesinin devam ettiğini de vurguladı.
Feyzioğlu, Kıbrıs Türk halkına çağrıda bulunarak “Devletinizle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile gurur duyunuz ve bu devlete sahip çıkınız” dedi.
BRT