Cuma, Eylül 20, 2024
Google search engine
Ana SayfaKıbrıs“Kuzey Kıbrıs İklim Zirvesi” yapılıyor

“Kuzey Kıbrıs İklim Zirvesi” yapılıyor

Siyasal ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (SİTA) düzenlediği Kuzey Kıbrıs İklim Zirvesi gerçekleştirildi.

SİTA Kurucu Başkanı Özdemir Tokel katılıcılara yönelik hitabında, iklim konusunun artık bir krize dönüştüğünü ve acil tedbirlerin alınmaması halinde önümüzdeki 50 yıl içinde gıda ve suya dahi ulaşımda zorluk yaşanacağını söyledi.

Mevcut durumun görmezden gelinemeyeceğine işaret eden Tokel, bunun yapılması halinde ise çocukların geleceğinin yok edilmiş olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da KKTC’nin küçük bir ülke olmasının iklim krizi konusunda söz sahibi olmadığı anlamı taşımadığına dikkati çekerek, “Bir Devlet olarak bizim de söyleyeceklerimiz vardır, iklim krizini körükleyen büyük ülkelere mesajımızı ileteceğiz” dedi.
Enterkonnekte system için atılan adımın önemine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiyeden KKTC’ye suyun geldiği gibi elektriğin de geleceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Bunu Rum komşularımızla paylaşmaya hazırız, bu sayede onlar da yeşil enerjiye geçmiş olacak ama eminim ki herşeyi reddettikleri gibi bu önemli teklifi de reddecekler, insanlık için atılan tüm adımları reddediyorlar, Kıbrısın kuzeyinde de bir Devlet bulunudğunu burada egemen bir halk bulunudğunu reddediyorlar “ dedi.

Başbakan Ünal Üstel de İklim konusunun farkındalıklar arasına girmesine katkı yapan SİTA’yı kutlarken, bu konunun artık bir kriz noktasına ulaştığını ve gerekli tedbirlerin ivadi olarak alınması gerektiğini söyledi.

Hiç zaman kaybetmeden birlikte çalışmanın önemine değinen Başbakan Üstel, üzerinde çalışmalrın başlatıldığı enerji enterkonnekte siteminin yeşil enerji adına büyük bir adım olacağını vurguladı.

İklim konusunda imzalanan Paris sözleşmesinin gereğini de mutlaka yerine getireceklerini anlatan Üstel, bunun yanında Lefkoşa İklim Sözleşmesine de imza koyacak olmaktan onur duyduğunu kaydetti.

Turizm ve Çevre Bakanı, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ise gerçekleştirilen İklim Zirvesi’nin önemine değinirken, Bakanlığına bağlı Çevre Dairesinin de bu konuda çalışmalar yaptığına işaret etti.

Ataoğlu, çok geç olmadan iklim krizine karşı herkesin üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.

Anamuhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, SİTA’nın organizasyonunu takdir ettiğini belirterek, bu çalışmalrın bir an önce uygulamaya geçirilmesini istedi.

Erhürman, “krize karşı mücadelenin hızlandırılması gerekir ancak planlamaya da kafa yorulmalı” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Uluslararası Final Üniversitesi Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Gündüz “6’ncı büyük kitlesel Yokoluş” konulu konuşmasını gerçekleştirdi.

İklim Zirvesi’nde ayrıca, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu ve Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın imza koyduğu Lefkoşa İklim Sözleşmesi de imzalandı.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments