Pazartesi, Eylül 16, 2024
Google search engine
Ana SayfaDünyaHaniye Suikastine tepkiler ve açıklamalar...

Haniye Suikastine tepkiler ve açıklamalar…

Haniye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak için Tahran’da bulunuyordu. İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz’da sabaha karşı yaptığı açıklamada, Haniye’nin, Tahran’da kaldığı konutuna saldırı düzenlendiğini duyurdu.

İran ve Hamas Hareketi suikasttan İsrail’i sorumlu tutarken Dünya liderlerinde de tepkiler ve açıklamalar gelmeye başladı..

Hamas lideri Haniyeh’in suikastine ilişkin tepkiler;

Türkiye:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Kalleş suikastı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum” “Bu suikast; Filistin Davasını, Gazze’nin şanlı direnişini ve Filistinli kardeşlerimizin haklı mücadelesini akamete uğratmaya, Filistinlilerin moralini bozmaya, onları sindirmeye yönelik bir alçaklıktır.”

İran:

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, “İran, toprak bütünlüğünü, izzetini ve şerefini savunacak ve işgalci teröristleri alçakça eylemlerinden dolayı pişman edecektir.”

İran:

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Tahran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin “kanının yerde kalmayacağını” ifade etti.

Hamas:

“İsrail işgali altındaki Haniye Kardeş’e yönelik bu suikast, Hamas’ın iradesini ve halkımızın iradesini kırmayı, sahte hedeflere ulaşmayı amaçlayan vahim bir tırmanıştır. Bu tırmanışın hedeflerine ulaşmada başarısız olacağını teyit ediyoruz.”

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas:

“Bu korkakça bir davranıştı ve tehlikeli bir gelişmeydi.”

Filistin İslami Cihadı:

Bu suikast sadece Filistin direnişine ve özellikle Hamas’a yönelik değil, aynı zamanda İran’a da yöneliktir.”

İsrail Miras Bakanı:

“Dünyayı bu pislikten temizlemenin doğru yolu bu. Artık hayali barış/teslimiyet anlaşmaları yok. Artık merhamet yok.”

Hizbullah:

“Hizbullah olarak biz, Hamas hareketindeki sevgili kardeşlerimizle, bu büyük liderin kaybının acısını, düşmanın suçlarına duyulan öfkeyi, hareketimizin liderlerinin halklarına önderlik etmesinden duyulan gururu paylaşıyoruz.”

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney:

“Siyonist rejim kendisine ağır bir cezalandırmanın zeminini hazırladı. Değerli misafirimizin kanının intikamını almayı görevimiz olarak görüyoruz.”

Rusya:

Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi cinayettir ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır.”

Çin:

“Olaydan son derece kaygılıyız ve suikasta kesinlikle karşı çıkıyor ve kınıyoruz.”

Malezya:

“Malezya, bu suikastla ilgili derhal ve kapsamlı bir soruşturma yapılması ve sorumluların adalet önüne çıkarılması çağrısında bulunuyor.”

Yemen:

“İsmail Haniye’yi hedef almak iğrenç bir terör suçudur ve yasaların ve ideal değerlerin açık bir ihlalidir.”

Katar:

“Katar Devleti, Dr. İsmail Haniye’ye düzenlenen suikastı en güçlü ifadelerle kınıyor ve bunu iğrenç bir suç, tehlikeli bir tırmanış ve uluslararası ve insancıl hukukun açık bir ihlali olarak görüyor.”

Hindistan:

“Bu bir kez daha İsrail Netanyahu hükümetinin barışı sağlamaya niyeti olmadığını gösteriyor.”

Pakistan:

Pakistan Dışişleri Bakanlığın, “İslamabad, gerekçesi ne olursa olsun, yargısız infazlar ve bölge dışı cinayetler de dahil olmak üzere terörün her türlü biçimini ve tezahürünü kınıyor.”

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments