Ödüllü akademisyen sanatçıların 50 eserini buluşturan “Güzel Sanatlar Mart Sergisi”, İstanbul Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi rektörlerinin katılımı ile Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı
Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi 21 ödüllü akademisyen sanatçısı tarafından Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için özel olarak hazırladığı “Güzel Sanatlar Mart Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Sergi Salonu’nda açıldı. 20 Nisan’a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacak sergi; resim, heykel, seramik, vitray ve baskı resimlerinden oluşan 50 eseri bir araya getiriyor.
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 457’inci serginin açılış töreninde; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç birer konuşma yaptı.
Ersin Tatar: “Bizler, tanımadıkları fakat tanımak zorunda oldukları KKTC’de varlığımızı sürdürürken; medeniyetin, çağdaşlığın ve yürekli insanların temsil ettiği değerleri geleceğe taşıyoruz.”
KKTC’nin maruz kaldığı izolasyonlar ve ambargolara rağmen, Yakın Doğu Üniversitesi’nde sanatın ve bilimin güçlü bir şekilde dünyaya ulaştığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Sanat, yaşam, kültür, çağdaşlık ve evrensellik duygusunun bir yansımasıdır. Yakın Doğu Üniversitesi’nde dünyanın dört bir yanından birçok sanatçının çalışma yaptığını görmek memnuniyet verici. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’ne bu değerli sergi için teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmasında, İstanbul Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi rektörlerine seslenen Cumhurbaşkanı Tatar, “Ana vatanın güzide üniversitelerinin değerli rektörlerine, bu güzellikleri paylaşmak üzere aramızda oldukları için teşekkür ediyorum” dedi.
Önümüz hafta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile görüşeceğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu görüşmede, Kıbrıs Türk halkının hakkını, hukukunu ve verdiği soylu mücadeleyi bir kez daha anlatacağım. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin kendi değerleri ile çeliştiklerini ve gençlerimize uyguladıkları bu ambargoları kınadığımı güçlü bir sesle bir kez daha haykıracağım” dedi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bugünün eserlerini ortaya çıkaran ve bugün bizlerle buluşturarak evrenselliğin bir parçası olduğumuzu gösteren tüm sanatçılara teşekkür ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Üniversiteler, bilim ve sanatın kesişim noktasıdır.”
Sanatın ve bilimin, toplumsal ilerleme için önemli rol oynadığını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Bilim, yeni keşifler ve teknolojik ilerlemeler aracılığıyla insanlığın yaşam kalitesini arttırırken; sanat ise duygusal zenginlik, estetik tatmin ve kültürel anlayışın gelişimine katkıda bulunuyor” dedi.
Üniversitelerin, bilim ve sanatın kesişim noktası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Üniversiteler, bilimsel araştırmaları destekleyerek teknolojik ve bilimsel ilerlemeyi teşvik ederken, aynı zamanda sanatı ve kültürü koruyarak ve yeniden üreterek toplumun estetik ve duygusal ihtiyaçlarını karşılıyor” ifadelerini kullandı.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin ÖSYM yerleştirmelerinde KKTC’nin en çok tercih edilen üniversitesi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Yakın Doğu Üniversitesi olarak en büyük gücümüz; yetkin kadrolarımız, güçlü alt yapımız, birlikte çalışma kültürümüz ve öğrenci odaklı eğitim anlayışımızdır. Bu anlayışla yenilikçi teknolojiyle uygulanan eğitim programlarımız, öğrencilerimize zengin bir öğrenim deneyimi sunarken üniversitemize duydukları güveni de güçlendirdi” dedi. Yakın Doğu Üniversitesi’nin her yıl binin üzerinde bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaptığının altını çizen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “2023’te uluslararası bilimsel makale sayımız 1,760’ya ulaştı ve bu yayınlar aracılığıyla araştırma çıktılarımızı bilim dünyasıyla paylaşmaya devam ediyoruz” dedi.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ; Yakın Doğu Üniversitesi’nin, başta Times Higher Education ve ODTÜ URAP olmak üzere AD Scientific Index, ShangaiRanking, US News Reports gibi pek çok yükseköğretim derecelendirme kuruluşunun sıralamalarında üst sıralarda yer aldıklarını hatırlatarak “ODTÜ URAP’ın 2023- 2024 Dünya Üniversiteler Sıralaması”da KKTC’nin en iyi üniversitesi olarak, Türkiye genelinde de en iyi ilk 10 üniversite arasında yer aldık” dedi.
“Bu üretkenliğin ve etkinliğin merkezine, aralarında Türkiye yükseköğretiminin köklü üniversitelerinin de bulunduğu uluslararası iş birliklerimizle büyüttüğümüz ortak çalışma kültürünü koyduk” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Bugün aramızda bulunan İstanbul Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi’nin değerli rektörleri ile imzaladığımız iş birliği protokollerinin de bu çabaya büyük bir katkı sağlayacağına inancımı yinelerken, kıymetli mevkidaşlarıma bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar: “Ortak yaşam ve medeniyet oluşturma düşüncesi, sanatla birleştiğinde daha hızlı bir şekilde gelişir.”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar ise konuşmasına, “Sanat; hayatın her köşesinde vardır ve sanatsız bir hayat düşünülemez” sözleri ile başladı.
Üniversitelerin temel hedefinin; bilgiyi toplumun dört bir yanına taşıyarak, bilim ile toplum arasındaki mesafeyi en aza indirgemek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, “Bu çerçevede, üniversiteler yetenekli bireyleri keşfeder, onları destekler ve topluma sunarlar. Üniversitelerin amacı, sadece bilgi üretmek ve aktarmak değil, aynı zamanda bu bilgiyi toplumun faydasına sunarak, insanlığın ortak geleceğine katkı sağlamaktır. Bu nedenle, üniversitelerin rolü sadece akademik birikimle sınırlı değildir; aynı zamanda kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan da topluma liderlik etme ve ilham verme sorumluluğunu da içerir” dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin sanat, bilim ve eğitim alanındaki üretimlerini takdir ederek yakından takip ettiklerini belirten Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, köklü geçmişe sahip olan üniversitelerin toplumların bir arada yaşamını ve medeniyetin gelişimini önemli ölçüde etkilediğinin altını çizdi. Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, “Ortak yaşam ve medeniyet oluşturma düşüncesi, sanatla birleştiğinde daha hızlı bir şekilde gelişir. KKTC’deki üniversitelerin, şimdi olduğu gibi bundan sonrada öğrencilere ev sahipliği yaparak sanat dünyasını zenginleştirmeye devam edeceklerine inanıyorum” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Kızılay: “Köklü üniversitelerde de sanat eserlerinin mevcut olduğunu farkındayız, ancak Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu alandaki öncülüğünü takdir etmek gerekiyor.”
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünün sanatla iç içe bir atmosfere sahip olduğunu gözlemlediğini ve bugünkü serginin de bu atmosfere katkı sağladığını belirtti. Prof. Dr. Kızılay, bu katkının sadece üniversiteye değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve dünya genelinde yüksek öğretim alanına büyük fayda sağladığını vurguladı.
Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Pek çok köklü üniversitede sanat eserlerinin mevcut olduğunu farkındayız. Ancak Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu alandaki öncülüğünü takdir etmek gerekiyor. Yakın Doğu Üniversitesi, sanatın; eğitim başta olmak üzere yaşamın her alanında yer almasına özel bir önem veriyor ve bu doğrultuda çaba harcıyor. Emeği geçen tüm sanatçıları kutluyor ve bu sanat dolu atmosferin yaratılmasına katkı sağlayan herkesi takdir ediyorum” dedi.
Prof. Dr. İbrahim Çapak: “Bu çalışmaların sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için değil, aynı zamanda Türkiye genelinde de önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulamak istiyorum.”
Yakın Doğu Üniversitesi’nin eğitim, sanat ve bilim alanlarında elde ettiği başarıları vurgulayan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin 457’inci sergisinin açılışında bulunmanın kendisi ve ekibi için büyük mutluluk kaynağı olduğunu belirtti.
Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Yakın Doğu Üniversitesi’nin yaklaşık 500 sergi düzenlemesi, sanatın ve kültürün yaygınlaştırılması açısından son derece değerli bir başarıyı temsil ediyor. Bu çalışmaların sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için değil, aynı zamanda Türkiye genelinde de önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Erdal Aygenç: “Eserler, sanatçının eşsiz kişiliğini, bakış açısını ve duygusal derinliğini yansıtan bir zenginlik içerir.”
Sanatın; günlük yaşamın stresini ve endişesini azalttığına vurgu yapan Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç, “Bu süreç, bazen doğum veya acı veren bir deneyim gibi zorlayıcı olabilir. Ancak sanatçılar, bu sancılı süreçte her zaman kendilerini ifade etmenin eşi benzeri olmayan bir yolunu bulurlar” dedi.
Prof. Dr. Erdal Aygenç, sanatın temel unsurlarının öğeler olduğunu ve sanatçıların eserlerini oluştururken kullandıkları tekniklerin ise farklılık gösterebileceğini belirterek, “Eserler, sanatçının eşsiz kişiliğini, bakış açısını ve duygusal derinliğini yansıtan bir zenginlik içerir. Bu eserler, sadece bir görsel deneyim sunmakla kalmaz, aynı zamanda sanatçının ruhsal yolculuğunu, yaratıcılığını ve estetik anlayışını da ifade eder” dedi.
Prof. Dr. Erdal Aygenç, “Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin sanatçı akademisyenleri, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için her ay düzenledikleri karma sergilerde, nitelikten ödün vermeden çalışıyor. Bu tür bir sergi yoğunluğunun dünyada eşi ve benzeri yoktur. Bizler bu büyük hareketin, soluksuz maratonun ve benzersiz oluşumun içinde bulunmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.