Cuma, Eylül 20, 2024
Google search engine
Ana SayfaKıbrısCumhurbaşkanı Tatar, TC Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde temaslarda bulunan Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim’i kabul etti. Kabulde konuşan Tatar, 20 Temmuz günü yeni Ercan Havalimanı’nın açılmasıyla potansiyelin daha da artırılacağını belirtti.
Tatar, önümüzdeki dönemde turizm ve diğer sektörlerde önemli gelişmeler yaşanacağını, buna bağlı olarak da ülkedeki refahın artacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim’i kabul etti.

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, düzensiz göçle mücadele hususları ve Konsolosluk İşlemleri Anlaşma Protokolünü müzakere etmek üzere heyetleriyle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunduklarını belirtti.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nı da kutlayan Serim, Türkiye yüzyılında milli dava Kıbrıs’ın öncelikleri olmaya devam edeceğini söyledi.

Serim, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı ve Türk Devletleri Parlamenter Asemblesi’ne gözlemci üye olmasının kendileri için gurur ve mutluluk vesilesi olduğunu dile getirdi ve ortaya koyduğu yeni vizyonda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın her zaman destekçisi olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Serim’i kabulünde açıklamalarda bulundu…

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’da KKTC’de olmasını beklediklerini söyleyerek, 20 Temmuz günü yeni Ercan Havalimanı’nın da açılacağına işaret etti.
Tatar, “Yeni Ercan Havalimanı KKTC’nin dışa açılan penceresi, bize yakışan bir şekilde dünyaya duyurulması fevkalade önemli” diye konuştu.

Kıbrıs konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Liderin müzakerelere Crans Montana’da bırakılan yerden devam edilmesi yönünde uluslararası topluma mesaj vermeye devam ettiğini ancak kendilerinin böyle bir öneriyi asla onaylamayacaklarını vurguladı.

Tatar “İki hafta kadar önce BM Genel Sekreter AntonioGuterres ile yaptığımız görüşmede de söylediğimiz gibi, biz iki eşit tarafın bir tanesiyiz. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde kurucu ortağı olan Kıbrıslı Türklerin müktesep hakları vardır. bu müktesep haklara binaen bizim kendi devletimizi kurmak ve kendi demokrasimiz içerisinde varlığımızı sürdürmek en büyük hakkımızdır, onu da yaptık. Türkiye Cumhuriyeti de garantör ülke olarak buna tam destek vermektedir. Federal temelde bir anlaşmaya varmak için çeşitli girişimler yapılmıştır. Rum Liderliği tarafından bu girişimler hep reddedildi. Bunun müsebbibin Rum tarafı olduğu herkes tarafından biliniyor. CransMontana’da masanın devrilmesinin sebebinin eski lider Anastasiadis’in yanında olan Hristodulidis’in masanın devrilmesinde büyük rol oynadığını, şimdi de yeni seçilmiş biri olarak bizleri CransMontana’da bırakılan yerden devama çağırıyor ve uluslarası toplumu özellikle AB’yi bize baskı yapması için arayışlar içerisinde ancak biz bunu kabul etmeyeceğiz+++” diye konuştu.

Yeni siyasetin egemen eşitlik ve devletten devlete işbirliği şeklinde olduğunu ifade eden Tatar şunları söyledi;
“Biz KKTC makamları ile karşı tarafı muhatap ettirmeye çalışıyoruz. Bu da bizim varlığımızın tescilidir. Zaman içinde KKTC’de çok aşamalardan geçilmiştir çok da başarılar elde edilmiştir. Her alanda bizlerin otoriteleri vardır. Her alanda ve sektörde kurum ve kuruluşlar Güney Kıbrıs görevlileri ile muhatap olacak her türlü donanımlı, eğitimli, ve her türlü meseleyi çözebilecek kapasitede insanlarımız vardır. devletin özü de budur+++.

Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin de desteği ile Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci de olsa üyeliği sayesinde KKTC’ye yeni kapılar açılacağını söyleyen Tatar, direkt uçuşların KKTC için önemine işaret etti.

Tatar, dünyanın çeşitli ülkelerinde direkt uçuş olması halinde bir turizm adası olan KKTC’nin çehresinin değişeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi ve güneş enerjisinin yolunun açılması ile birlikte enerji meselesinin çözülmesi halinde KKTC’nin büyük bir mesafe kat edeceğine de dikkati çekti ve “Rum komşularımız da kablo ile AB enterkonnekte sisteme bağlanırlarsa kendileri için de bir iyilik yapmış olurlar” dedi.

Kaynak : BRTK

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments