BRT’de katıldığı programda tam gün eğitim konusunda açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bazı noktalarda ciddi bir yanlış bilgilendirme olduğunun altını çizdi.
Tam gün eğitim konusunun ülkede farklı yorumlandığına işaret eden Çavuşoğlu, olmaması gereken tartışmalar yaşandığını söyledi.
“Tam gün eğitime geçmeyen bir eğitim bakanlığını ve hükümeti ülkede yaşatmamak gerekir. Bu gerçekten hareketle irade gösterdik ve adım attık” diyen Çavuşoğlu, son 25 yıldır tüm hükümet programlarında tam güne eğitime geçişin yer aldığını anımsattı.
Çavuşoğlu, tam gün eğitimin öğrenim süresinin uzatılması olduğunu ifade ederek, dünyada tam gün eğitime geçmeyen çok az ülke kaldığını söyledi.
Ülkede okulların açık olduğu gün ortalamasının 180 olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu sayının çeşitli nedenlerle 140 güne kadar düştüğünü belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, “öğretmenlerim yasaya bağlı olarak veya insani sebeplerden olan mazeret izinlerinden kaynaklı kayıplarını da düşündüğünüz zaman bir öğrencimizin ders saati ortalama olarak senede 700 ile 800 saat bandında. Dünyada bu 1000 saat ve üzeridir. Mesele sadece gün sayısı değil, ders saati de önemlidir” dedi.
Tam güne geçişte alt yapı sıkıntıları bulunduğunun bilincinde olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, yaşanan deprem felaketi sonrasında bu eksikliklere bazı sınıfların durumlarının da eklendiğini söyledi.
Çavuşoğlu, haftada iki gün olarak başladıkları öğleden sonra eğitimin devam etmesi uygulamasına bazı kesimlerin karşı çıktığını hatırlatarak, “tam gün eğitimin gerektiğini herkes kabul ediyor ama bazı alışkanlıklarından dolayı karşı çıkıyor” dedi.
“Öğretmenlerle ilgili hiç hiçbir sorunumuz yoktur bunun da altını tekrardan çiziyorum” diyen Çavuşoğlu , “öğretmenler tam gün eğitimi istemez diye bir yaklaşım yoktur. Sendika sözcülerinin yönlendirmesiyle böyle bir noktadayız. Bazı okullarda sendikal bir baskıyla, sendika yıpranmasın sendikamız güçlü kalsın diye öğleden sonra eyleme katılan okullar olmuştur. Ama şunun altını çizeyim, sendikayı yıpratmak gibi bir düşüncemiz yoktur. Ben sendika ruhu olan biriyim. Ben öğretmen olduğum dönemde de sendikacılığa çok önem verirdim Siyasette de çok önem veririm. Örgütlü bir topluma her zaman ihtiyaç vardır. Ama maalesef şu anda dayanaksız bir şekilde eğitimi ve sendikacılığı yıpratan sendika sözcüleri var” şeklinde konuştu.
Altyapı eksiklikleri ile depreme yönelik güçlendirme çalışmalarının yaklaşık 3 yıl süreceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, bu süre zarfında iki gün olan haftalık tam gün eğitim sayısında bir artışa gidilmeyeceğini açıkladı.
Çavuşoğlu, “Gelecek yıl da iki gün olarak sistemimiz devam edecek. Bu konuda herhangi bir yanlış bilgilendirme veya yanlış bir beklenti, art niyetli bir söylem duyarlarsa eğer öğretmen arkadaşlarımız bilsinler ki biz bütün plan planımızı iki güne göre yapıyoruz. Okullarımızı yenileyene kadar, deprem çalışmaları bitene kadar da iki gün olarak devam edeceğiz. Gelecek yıl okul öğleden sonra sayısı 2 gündür ve öğretmenler yine bir gün gidecek bir gün gitmeyecek. Bu konuda öğretmenleri yanıltıcı söylemleri herkes bıraksın. Benim söylediklerimi dikkate alsın öğretmen arkadaşlarım” dedi.
Öğretmenlerin maksatlı konuşmalara kulak asmamalarını isteyen, gelecek yılda öğleden sonra okulun açık olduğu gün sayısının iki olacağını yineleyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak : BRTK