Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, BRT’de katıldığı ‘Manşet+’ programında et fiyatları ve et üretimi konusunda açıklamalarda bulundu.
Et ithalatının son günlerde gündeme getirilmekte olduğuna işaret eden Çavuş, yeteri kadar üretim olmadığında talebi karşılamak için ithal noktasının konuşulabileceğini, ancak şu an için ülkede yeterli hayvan varlığının mevcut olduğunu söyledi.
Çavuş, mezbaha rakamlarının somut veri olduğunun altını çizerek, 3-14 Nisan arasındaki periyotta 3 bin 824 küçükbaş hayvan kesimi yapılmış olmasının hayvan varlığına yönelik bir gösterge olduğunu kaydetti.
Et fiyatlarının durumunu sadece hayvancıya mal etmenin doğru olmayacağını ifade eden Çavuş, “hepimizin malumu ülkemizde serbest piyasa ekonomisi mevcut. Ancak kasaplar üreticiden hayvan alımı yaparken, kendi aralarında rekabet ederken fiyat yükseltme yoluna gitmemeli” dedi.
Çavuş, üretimden kaynaklı herhangi bir sıkıntı olmadığının altını bir kez daha çizerken, serbest piyasa ekonomisinin doğru işletilmemesinin mevcut sonuçları doğurmakta olduğunu kaydetti.
Bakan Çavuş, “İthal et konusunda bazı rakamlar söylendi. Bu ülkeye karkas et Avrupa’dan gelebilir. Avrupa’da şu an için karkas etin kilo fiyatı 11 euro civarındadır. Bunun bir navlunu var, ülkeye giriş maliyeti var ve bunun üzerine kasabın satış maliyetini de koyduğumuz zaman şu anki fiyattan çok daha farklı bir fiyat değil aslında” dedi.
Kasaplar Birliği’nin ithal ette 11 euro satış fiyatı açıklamasının hatırlatıldığı Çavuş, “Kesinlikle o kuzu eti değildir, belki de koyun etidir. Son bir aydır Avrupa’yı takip ediyoruz ve Avrupa’da şu an için alabileceğimiz kuzu eti rakamı 10 euro civarındadır. Bunun navlunu var, ülkeye giriş masrafları var ve kasapların üzerine koyacağı kar marjı var. O yüzden rakamlar arasında bir fark olmayacak” ifadelerini kullandı.
Et fiyatları Güney Kıbrıs ile kıyaslanırken, etin körpe kuzu mu yoksa koyun eti mi olduğunun da göz önünde tutulması gerektiğini vurgulayan Çavuş, yürürlüğe konulan narh uygulamasının sürdürülebilir olduğunu, kasapların bunun üzerinden vatandaşları yeniden nasıl çekebiliriz diye çalışma yapması gerektiğini söyledi.
Çavuş, bakanlık olarak piyasada denge unsuru yaratması bakımından tanzim satış noktalarını hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını da ifade ederek, bunu her ilçede hayata sokmayı hedeflediklerini açıkladı.
Bu konudaki ihtiyaçların belirlenmesi için çalıştıklarını anlatan Çavuş, “gerekirse bu adımı da atmaktan çekinmeyeceğiz. Serbest piyasa ekonomisi varsa ve vatandaşımız uygun fiyata et almak istiyorsa, bu tanzim noktalarından buna ulaşacaktır “ dedi.
Kaynak : BRTK