Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonu’nda sergilenen “Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyonu”, Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü haftasında ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor
Sadece Türk tarihinin değil Avrupa tarihinin de seyrini değiştiren Çanakkale Savaşı’nın üzerinden 109 yıl geçti. Zaferi’nin en önemli bölümü ise dönemin en gelişmiş ve görkemli savaş gemilerinin mücadelesine sahne olan denizde yaşandı. 18 Mart 1915’te, İngiliz ve Fransız gemilerinden oluşan Birleşik Filo’ya geçit verilmeyen deniz savaşı, dönemin en görkemli savaş gemilerinin mücadelesine sahne oldu.
Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonu’nda sergilenen “Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyonu”nu, bu destansı savaşta yer alan ve pek çoğu denizin sularına gömülen bu gemileri bugüne taşıyor. Ücretsiz olarak ziyarete açık olan koleksiyon, Çanakkale Deniz Savaşı’nda yer alan 26 geminin gerçekçi maketleri ve bu savaşı konu alan diğer pek çok eseri bir araya getiriyor.
Çanakkale efsanesi Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonu’nda!
Koleksiyonda yer alan, Nusret Mayın Gemisi’nden Queen Elizabeth’e, Mustafa Kemal Atatürk’ün yatı Savarona’dan Samsun’a çıkarak ulusal kurtuluş savaşının başlattığı Bandırma Vapuru’na kadar 26 geminin 1/100 ölçekli gerçekçi maketleri, birebir ölçekli deniz mayınları ve torpidolar ile savaştan sahnelerin resmedildiği eserlerle tarihe yolculuk yapabilirsiniz.
Ünlü Türk, İngiliz ve Fransız gemilerinin bir arada sergilendiği koleksiyonda yer alan gemi maketlerinin boyutları 1 ila 1,5 metre arasında değişiyor. Segide, Çanakkale’yi geçmeye çalışan İngiliz ve Fransız gemilerinden Suffren, Inflexible, Irresistible, Goliath, Lord Nelson, HMS Triumph, Charlemagne, Elizabeth, Bouvet, Ocean gibi dönemin en ileri teknolojisine sahip savaş gemileri de yer alıyor.
Bu eşsiz koleksiyonu ziyaret ettikten sonra, Yakın Doğu Üniversitesi Kampüsü’nde yer alan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi ve Kıbrıs Araba Müzesi’ni de ziyaret ederek pek çok eşsiz sanat eserini ve klasik otomobilden gemi maketlerine, kılıç koleksiyonundan cam eşya koleksiyonuna kadar pek çok eseri de görebilirsiniz.
Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Ziyaretçilerle buluşturduğumuz bu koleksiyon, Çanakkale Savaşı’nda gösterilen kahramanca mücadeleyi anarken, Türk ve Avrupa tarihinde önemli bir yeri olan denizcilik teknolojilerindeki değişimi de gözler önüne seriyor.”
Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünde, Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyonu’nu sanat ve tarih meraklıları ile buluşturmaktan onur duyduklarını söyleyen Yakın Doğu Oluşumu Müzeler Daire Başkanı, Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonu’nda ziyaretçilerle buluşturduğumuz bu koleksiyon, Çanakkale Savaşı’nda gösterilen kahramanca mücadeleyi anarken, Türk ve Avrupa tarihinde önemli bir yeri olan denizcilik teknolojilerindeki değişimi de gözler önüne seriyor” dedi. Aynı zamanda tarihçi de olan Prof. Dr. Özkül, “Titizlikle hazırlanmış 1/100 ölçekli gemi ve torpido modelleri ile deniz savaşından sahnelerin resmedildiği tablolar, bu destansı savaşa katılanların cesaretini ve fedakarlığını ziyaretçilerine derinden hissettiriyor” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, “Çanakkale Zaferi’in 109’uncu yıl dönümünde, tüm şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyor, tüm halkımızı bu değerli koleksiyonu yerinde görmek üzere Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonu’na davet ediyoruz” ifadesini kullandı.