Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) lideri Ersin Tatar, Bakü’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken Avrupa Birliği`nin ve bazı ülkelerin Kuzey Kıbrısla ilgili Azerbaycan’a baskı yapmaya çalıştığını bildiğini söyledi: “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kesinlikle tanımamaları gerektiğini söyleyerek endişe yaratıyorlar”.
KKTC Cumhurbaşkanı’nın sözlerinden, sadece Yunanistan ve Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin değil, diğer Avrupa ülkelerinin de resmi Bakü’yü “uyarmaya” çalıştığı ortaya çıktı. Azerbaycan Avrupa Birliği üyesi değildir, Brüksel veya Paris KKTC’yi resmen tanıma konusunda Bakü`nün kararına müdahale edemez. Azerbaycan KKTC’yi tanıyana kadar gerekli diğer adımların atılması gerekiyor. Ersin Tatar, gazetecilere yaptığı açıklamada, “tanınma konusu biraz sonra da olabilir” diyerek bu konuda acelesi olmadığına işaret etti.
Öncelikle, Azerbaycan ile KKTC arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin kurulması gerekiyor. Ersin Tatar da öncelikle bu konuya dikkat çekmeyi gerekli gördü.
İkincisi, Bakü ile Lefkoşa arasında direkt uçuş açılması gerekiyor. Azerbaycan vatandaşları KKTC’ye gitmek istediklerinde bunu İstanbul üzerinden yapmak zorundalar. Direkt uçuşlar ilişkilerin gelişmesinde olağanüstü rol oynayabilir. KKTC yüksek öğrenim kurumlarıyla ünlüdür. Direkt uçuşlar KKTC üniversitelerinde okuyan genç Azerbaycanlıların da işlerini kolaylaştıracak. KKTC aynı zamanda bir turizm mekanıdır. Direkt uçuşlar iki ülke arasındaki turizmi de canlandıracak.
Üçüncüsü, ilk aşamada KKTC’de Azerbaycan’ın temsilciliğinin açılması gerekiyor. KKTC’nin Azerbaycan’daki temsilciliği yıllardır faaliyet göstermektedir ve aynı temsilciliğin başkent Lefkoşa’da da olması mümkündür.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ve gözlemci devletlerin bakanlarının 7 Eylül’de doğal afet ve acil durum yönetimine ilişkin ikinci toplantısına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcisinin ve bayrağının katılımını özellikle vurgulamışdı. “Etkinliğimizde Kuzey Kıbrıs bayrağı dalgalanmalıdır ve dalgalanacaktır” diyen devlet başkanı, böylece, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha üst seviyeye çıkacağını işaret etmiş oldu. Bu açıklamanın ardından KKTC Cumhurbaşkanı’nın Bakü’ye gelişi de bu politikanın ayrılmaz bir parçasıdır.