Azerbaycan ordusunun Karabağ’da gerçekleştirdiği terörle mücadele operasyonunun ardından Ermenistan sınırında sakinlik yaşanıyor. Azerbaycan-Ermenistan sınırında ciddi bir olay yaşanmadı. Ancak son yıllarda sınırda sık sık çatışmalar yaşanıyordu ve her iki tarafta da ölümler var idi. Azerbaycan toprak bütünlüğünü sağladı. Azerbaycan’ın Ermenistan sınırında gerginliğe ihtiyacı yok.
Ancak Avrupa Birliği, Ermenistan’daki gözlemci misyonlarının sayısını artırma kararı almıştır. Sınırda sükunet sağlanmışsa, Avrupa misyonunun Ermenistan-Azerbaycan sınırına yakın bölgedeki izleme misyonunun güçlendirilmesinin amacı nedir?
Ermenistan’daki Avrupa Birliği misyonunun güçlendirilmesinin sınırdaki durumla hiçbir ilgisi yok, çünkü Azerbaycan ordusunun Ermenistan’a saldırma planı yok, Brüksel bunu biliyor, stratejik yükseklikler Azerbaycan ordusunun kontrolünde ve bu da Azerbaycan’a yeterlidir. Avrupa Birliği, Ermenistan’ı Rusya’dan uzaklaştırmak için bölgedeki misyonunu güçlendirdi. Kremlin’in versiyonuna göre AB gözlem misyonunun asıl amacı, Ermenistan’daki Rus askeri üssü hakkında istihbarat bilgisi toplamaktır. Bunun Azerbaycan’la alakası yok, Ermenistan’ın sorunudur. Rusya Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Maria Zakharova, Ermeni yetkililerin Rusya karşıtı politika izlediğini ve Ermenistan’da Rus düşmanlığının arttığını söyledi.
Bu arada, Ermenistan’a taşınan Karabağlı ayrılıkçılar Karabağ’da kalan az sayıdaki Ermeni’nin bölgeyi terk etmesi için çabalıyor. Ermenistan’daki ayrılıkçılar Karabağ’daki Ermenilerin zor durumda olduğuna dair çeşitli söylentiler yayıyorlar. Ayrılıkçılar Karabağ’da kalanların gerçek Ermeni olmadığı, ya Rus ya da karma uyruklu oldukları yönünde söylenti yayıyorlar. Yani ayrılıkçıların sözlerinden gerçek bir Ermeni’nin Azerbaycanlılarla bir arada yaşayamayacağı ve yaşamaması gerektiği sonucu çıkıyor. Bu, Ermeni ayrılıkçıların geleneksel ırk ayrımcılığı politikasıdır. Şu soru soruluyor: Karabağ’da kalanlar gerçek Ermeni değilse bölücüler neden onları Ermenistan’a kaydırmaya çalışıyor? Ayrılıkçıların hedefi belli, Karabağ’da Ermenilerin varlığı onların Azerbaycan’a yönelik “etnik temizlik” propagandasını zayıflatıyor. Azerbaycan geri kalan Ermenileri Karabağ’da zorla tutmamıştır, isterlerse bölgeyi terk edebilirler, ancak geri kalan Ermeniler, Ermenistan’da zor bir hayat yaşamak yerine Azerbaycan kanunları ve pasaportları ile doğdukları bölgede yaşamanın, daha kabul edilebilir olduğunu düşünmektedirler.