Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu”, bilim dünyası ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi
Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından düzenlenen “Uluslararası Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu” Girne Üniversitesi Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin; kadın, engelli, çocuk, yaşlı ve gençlerle ilgili geniş bir yelpazeyi kapsayan projeler için iş birliği ortamı oluşturulmasını sağlayan amaçlayan, bilim dünyası ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen sempozyumda, “Kadın, Çocuk ve Engellilik: Toplumsal Yaşam Paneli”, “Kaliteli Yaşam ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Kapsamında Kurumlar Arası İş Birliği” ve “Kadın Girişimcilik ve Toplumsal Yaşam Paneli” başlıkları ele alındı.
Yoğun katılımla gerçekleşen sempozyumda; Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, Girne Üniversitesi 60+ Tazelenme Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emete Toros, Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerife Eyüpoğlu, Girne Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mutlu Soykurt, Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Sevcan Kurtulmuş Yılmaz, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Genel Sekreteri Duygu Kaptanoğlu Coşkun, İş Kadınları Derneği Başkanı Fatma Özok, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Derneği Başkanı Remziye Taneri, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Mağusa Şube Başkanı Sevinç Boztuna, Denkay Başel Vakfı Başkanı Barış Başel, Kıbrıs Konuşma İşitme Engelliler Vakfı Başkanı Bahire Coşkuner Doğru, Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Nagihan Aygün, Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Başkan Yardımcısı Melek Müftüoğlu ile birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.
Sempozyumun oturum başkanlığını ise Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Zehra Altınay Gazi, Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahriye Altınay Aksal ve Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı üstlendi.
Sempozyum boyunca; Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı yararına kermes de düzenlendi. Sempozyum sonunda, Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ve Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Sürdürülebilir kalkınmanın temelini oluşturan pek çok konu ele alındı!
Sempozyumun açılış konuşmalarını gerçekleştiren Prof. Dr. Gökmen Dağlı, kurumlar arası iş birliği ve üniversitelerin topluma hizmet etme sorumluluklarını vurgu yaparken; Prof. Dr. Zehra Altınay ise merkezin ekip ruhu ile toplumsal projelere ve konulara öncülük ettiğinin altını çizdi.
İlk panelde, kadın, çocuk ve engellilik konusu ele alındı ve toplumsal yaşamda bu konulara ilişkin gerçekleştirilen somut örneklere yer verildi. Panelde, Barış Başel Denkay Başel Vakfı Başkanı olarak her yaş grubunu kapsayan sosyal hizmetin önemine dikkat çekti. Kıbrıs Konuşma İşitme Engelliler Vakfı Başkanı Bahire Coşkuner Doğru; engellilik konusundaki denetim, engelli tanımı, iş birliğinin önemini ve vakfın projelerini ifade ederken, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Genel Sekreteri Duygu Kaptanoğlu Coşkun ise çocuk ve gelecek projelerin yaşanan tüm sorunlar için ümit vaad ettiğinin altını çizdi.
İkinci panelde, kaliteli yaşam ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kurumsal iş birliğine yönelik somut örnekler paylaşıldı. Girne Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi Koordinatörü Doç. Dr. Emete Toros, üniversitenin misyonlarından ve sosyal sorumluluk kapsamında sahip olduğu başarılarından söz etti. Prof. Dr. Fahriye Altınay ise konuşmasında sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ilişkin somut örnekler paylaştı.
Davetli konuşmacılar arasında yer alan Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, toplum sağlığı ve çocuk konusunda toplumun geleceğine dönük çözüm önerileri sundu. Bir diğer davetli konuşmacı Polis Müfettişi Emin Atabek ise madde bağımlılığı, toplum sağlığı konusunda bilgiler aktardı. Tüm konuşmacılara, Gazimağusa Özel Eğitim Okulu öğrencilerinin hazırlamış olduğu el emeği seramik ve kadın emeği tepsiler hediye edildi.