Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı – Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika İşleri Dairesi Başkanı Hikmat Hacıyev, ABD’nin “Politico” yayını ile yaptığı röportajda “Zengazur Koridoru” projesinin Azerbaycan için çekiciliğini kaybettiğini söyledi: “Biz Zengezur Koridoru yerine İran üzerinden geçen koridoru kullanacağız.” Bakü ile Tahran arasındaki müzakereler yoğunlaştı. Türkiye de “Zengezur Koridoru” yerine İran’dan geçen koridorun hayata geçirilmesinden yana. Azerbaycan, İran’dan geçmesi planlanan demiryolunun inşasını finanse edecek. İran üzerinden geçmesi planlanan demiryolu, Zengezur Koridoru’ndan sadece 20 kilometre daha uzun olacak. Bu Azerbaycan için sorun değil.
Böylece, Zengezur Koridoru’na ilişkin müzakereler Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşması imzalanıncaya kadar askıya alınacak. Resmi Bakü, koridorun İran üzerinden geçişine ilişkin çalışmaları hızlandıracak. Azerbaycan ile İran arasındaki ilişkilerde bazı gerginlikler olmasına rağmen koridorun inşası her iki ülkenin çıkarınadır. Azerbaycan, Türkiye ve İran kazanacak, Ermenistan yine kaybedecek. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Strasbourg’da Avrupa Parlamentosu üyeleri önünde yaptığı konuşmada Zangezur Koridoru ile ilgili şartların hafifletilebileceğini söyledi. Çünkü Paşinyan, Zengezur Koridoru meselesini geciktirdiği için Azerbaycan’ın İran seçeneğini tercih edeceğini ve Ermenistan’ın bölgesel projenin dışında kalacağını anlıyor.
Bu arada İran’ın ardından Rusya ve Fransa da Batı Zengezur’da konsolosluk açmaya hazırlanıyor. Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’a göre diğer ülkeler de Zangezur’da diplomatik misyonlar açmak istiyor. Bu ülkelerden biri Kanada olabilir. Kanada birkaç gün önce Erivan’daki büyükelçiliğini açtı. Bu devletler, “Batı Azerbaycan Zengezur’u ele geçirecek” gibi iddialara o kadar inanmışlardır ki, bunu konsolosluk aracılığıyla engelleyecekleri kanaatindedirler.
Azerbaycan’ın Zengezur koridoruna ilgisi azaldı. Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına müdahale etme planı yok, bu ülkeler konsolosluk hizmetleri açarak anlamsız para harcayacaklar. O ülkeler yıllar sonra konsolosluklarını kapatmak zorunda kalacaklar. Konsolosluk hizmetlerinin amacı bu bölgelerde vatandaşlarına hizmet vermek olduğu için Batı Zangezur’daki konsolosluğa başvuracak Fransa, Rusya veya İran vatandaşları bulunmuyor.
Avrupa Birliği, Ermenistan’daki gözlemci sayısını artırma kararı aldı. Avrupa Birliği’nin Ermenistan’daki gözlemci sayısının artması Azerbaycan’ı değil Rusya’yı ilgilendirmeli. Kremlin’e göre bu misyon, Ermenistan topraklarında bulunan Rus askeri üssü hakkında istihbarat bilgileri topluyor. ABD ve Fransa, Başbakan Nikol Paşinyan’ı Rusya’dan uzaklaştırmaya ve yakın gelecekte Rusya’nın Ermenistan’daki askeri üssünü geri çekmeye çalışıyor. Bu konular Azerbaycan’ı ilgilendirmiyor. Ermenistan’da, ABD’de ve bazı Avrupa ülkelerinden “Azerbaycan Batı Zangezur’u ele geçirmeye çalışıyor, bu nedenle Ermenistan sınırında Avrupa Birliği gözlemcilerinin sayısı artırılmalı” çağrıları duyulsa da bu Azerbaycan için geçerli değil. ABD ve Avrupa Birliği’nin Ermenistan’ı güçlendirme politikası Azerbaycan’ın değil, Rusya’nın sorunudur.