Cuma, Eylül 20, 2024
Google search engine
Ana SayfaKıbrısKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yeni havayolu atağı...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yeni havayolu atağı…

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası yönetim kurulu ve üyeleri adına Başkan Dr Muhammet Yaşarata, KKTC’de yeni bir havayolu ve Britanya Kıbrıslı Türk Diaspora Şehri kurulması gibi konularla yeni bir yatırım dalgasını açıkladı.

İngiltere’deki Kıbrıs Türk Ticaret Odası’ndan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yatırım atılımı gerçekleşti. 1 Eylül Cuma akşamı, Londra’nın dünyaca ünlü Hyatt Regency Churchill London otelinin özel Library Room bölümünde yapılan toplantının özel konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel’di. KKTC’de yeni bir havayolu ve Britanya Kıbrıslı Türk Diaspora Şehri kurulması gündemin en önemli ana konusuydu. Ek olarak İngiltere’de Yaşayan Kıbrıslı Türklere Oy Hakkı konusunuda gündeme getiren Dr Muhammet Yaşarata etkinliğe ev sahipliği de yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel, KKTC Londra Büyükelçisi Çimen Keskin, Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve Kuzey Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner ana konuşmacılardı.  İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr Muhammet Yaşarata’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, en önemli konu KKTC’de yeni bir havayolunun kurulmasıydı. KKTC’de yeni bir Havayolu Kurulması ve Britanya Kıbrıslı Türk Diaspora Şehri kurulması ile İngiltere’de Yaşayan Kıbrıslı Türklere Oy Hakkı konularını gündeme getiren Dr Muhammet Yaşarata şöyle konuştu.

Dr Muhammet Yaşarata, seçimlerin hemen ardından ilk ziyaretini KKTC’ye yapan Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a derin şükranlarımızı sunmak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, KKTC’nin tanıtımı için BM’de ve diğer platformlarda öncü bir rol oynamaktadır. Bu tanıtım faaliyetlerinde en büyük desteğimizin Türkiye Cumhuriyeti ve lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan olduğunu bilmekteyiz ve bu inanca tam anlamıyla bağlıyız. Sayın Başbakanım, İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı olarak, sizlerle sık sık istişarede bulunuyoruz. İngiltere’deki Kıbrıslı Türk toplumu adına bizlere göstermiş olduğunuz alakadan dolayı da size çok teşekkür ederiz dedi.

Dr Muhammet Yaşarata: “İngiltere ekonomisine yıllık 7 Milyar Pound katkı”

300 bine yakın Kıbrıslı Türk, İngiltere’de yaşamaktadır ve bu topluluk, İngiltere ekonomisine yıllık 7 Milyar Pound değerinde bir ciro üreterek, büyük bir katkı sağlamaktadır.Sayın Ahmet Durmuş’un 260 bin nüfusa sahip Bexley Belediye Başkanı olması, Kıbrıslı Türklerin ne kadar önemli noktalara geldiğinin bir göstergesidir. Gelecekteki seçimlerde, İngiltere Meclisine, bir tane İşçi Partisine, Bir Tane de Muhafazakar Partiye olmak üzere, İki Milletvekilini seçtirmek gibi büyük hedeflerimiz bulunmaktadır.Bunun için de birlik içinde maddi ve manevi her türlü çalışmayı yapmaktayız. Şunu da ayrıca önemle vurgulamak istiyorum. Bizler yıllardır İngiltere’de, yalnızca Kıbrıs Türk diasporası için değil tüm Türklerin etkin ve başarılı bir diaspora oluşturmaları için de büyük çabalar harcıyoruz. Harcamaya da devam edeceğiz.

Dr Muhammet Yaşarata, Yeni bir Havayolu Kurulmasını gündeme getirdi

Günümüzde KKTC’ye sefer düzenleyen havayollarının bilet fiyatları oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Yaşarata, bu sebeple vatandaşların, Ercan Havalimanı yerine Larnaka Havalimanı’nı kullanmayı tercih ettiklerini bununda Larnaka Havalimanına olan bağlılığını artırmakta ve KKTC nin stratejik konumunu zayıflatmata olduğunun altını çizdi. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına, devlet ve özel sektör destekli bir havayolu şirketinin kurulmasını öneren Yaşarata, bu sayede, hem vatandaşlar için ekonomik uçuşlar sağlanabilecek, hem de Ercan Havalimanı’nın daha etkin bir şekilde kullanımı teşvik edilecektir ifadelerini kullandı.

Britanya Kıbrıslı Türk Diaspora Şehri’ kurulması

İngiltere Kıbrıs Türk Ticaret Odası yönetiminde, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk iş adamları ve Kıbrıs’taki iş adamları ile ortak bir proje olarak, özel sektör arazilerinde belirlenecek bir bölgede arsaların açılıp satışa sunulmasını öneriyoruz. Bu arsaların sadece İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklere satılmasını ve bu bölgede ‘Britanya Kıbrıslı Türk Diaspora Şehri’ kurulmasını teklif ediyoruz. Bu proje, İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC’ye olan bağını güçlendirecek, ekonomik hareketlilik yaratacak.

İngiltere’de Yaşayan Kıbrıslı Türklere Oy Hakkı

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin, anavatanları olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olmaları için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Bu, diasporada yaşayan vatandaşlarımızın da KKTC’nin geleceğine doğrudan katkıda bulunmalarını sağlayacaktır.Küreselleşen dünyada birçok ülke, yurt dışında yaşayan vatandaşlarına oy kullanma hakkı tanımaktadır. Bu konuda, KKTC’deki seçimlerde İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklere de oy kullanma hakkının verilmesi, hem uluslararası normlara uyumlu bir adım olacak, hem de burada yaşayan Kıbrıslı Türklerin anavatanları ile olan bağlarını daha da güçlendirecektir. Bu konuda atılacak adımların, Kıbrıslı Türk diasporası ile anavatanı arasındaki ilişkileri daha da sıkılaştıracağına inanıyoruz

Avrupa Medya Gurubu Başkanı Vatan Öz, toplantıda konuştu.

22 yıldır Birleşik Krallık’ta İngiltere’nin başkenti Londra merkezli yayım yapan Avrupa Medya Gurubu’nun Başkanı Vatan Öz toplantıda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel’e İngiltere Türk basını adına yatırım ve destek isteğinde bulundu. KKTC’nin Türkçe ve İngilizce tanıtılması adına geçmişte İngiltere Türk basınına verilen tanıtım desteklerinin başlatılması ve sürekli hale gelmesinin önemini iletti. Başbakanı Ünal Üstel ise “Bunun için İngiltere’deyiz. Sorun öneri ve çözümler için buradayız. Bu istekleriniz eminim ki 2024 yılı ile başlayacaktır” dedi.

Kaynak: AVA Ajans – Avrupa

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments