Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar yapılıyor.
CTP Lefkoşa milletvekili Sıla Usar İncirli, geçiş noktalarıyla ilgili konuştu.
İncirli, hükümeti eleştirdiği konuşmasında “Ne eğitimde, ne sağlıkta ne güvenlikte, ne ekonomide tedbir yok, yapılan iş yok. Hal böyle olunca ülkedeki insanların ıstırabı giderek artıyor” dedi.
Hükümet bu sorunları çözemediği için tehlikenin giderek büyüğünü belirten Sıla Usar İncirli, “Ekonomik kriz içindeyiz. İnsanlar her geçen gün yoksullaşıyor. Göçün artacağının işaretlerini yaşıyoruz. Yalnızca gençler değil, aile kurmuş insanlar bile yurt dışına gitmenin planlarını yapıyor” şeklinde konuştu.
Geçiş noktalarının iki toplumun birbirine yakınlaşması için önemli olduğunu belirten Sıla Usar İncirli “Geçiş noktaları hükümettekilerin hiç ilgilenmediği bir konu” görüşünü dile getirdi.
Sıla Usar İncirli, geçiş kapılarının artırılmasının trafik, sosyal bağ, ekonomi ve siyasi açıdan ihtiyaç olduğunu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de bu yönde çağrısı bulunduğunu söyleyerek, “Ekonomik kriz içindeyiz. Bunun üstesinden gelebilmek için iki toplumun ticari faaliyetleri önemli. CTP olarak bu konuda defalarca çağrı yaptık.” dedi.
2003’te kapıların açılmasında CTP’nin emeğinin çok büyük olduğunu kaydeden Sıla Usar İncirli, “Bunun sonraki sürece örnek olması gerek” diyerek Haspolat, Mağusa, Baf ve Akıncılar gibi yerlere geçiş noktası açılmasının önemli olduğunu belirtti.
Sıla Usar İncirli, “Ülkenin her yerine geçiş noktası açılması için devletin başındakilerin çalışma yapması gerek. CTP, daha önce yaptığı ve başardığı gibi geçiş kapılarının sayılarının artırılmasını sağlayacak. Kıbrıslı Türklerin buna gerçekten ihtiyacı vardır. Bu ülke gerçekten birleşirse gerçek potansiyel ortaya çıkabilir. Biz bunun farkındayız” şeklinde konuştu.
Metehan sınır kapısında büyük bir eziyet yaşandığını, hükümetin gözlerini ve kulaklarını buna kapadığını savunan Sıla Usar İncirli, insanların beklemekten bezdiğini söyleyerek hükümeti bu konuya önem vermeye çağırdı.
-Taçoy
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, Sıla Usar İncirli’yi yanıtladığı konuşmasında, 2003’te sınır kapısı açıldığında hükümette UBP ve DP’nin olduğunu anımsattı.
Kapılar açıldığında dikkatlerin burada olduğunu ancak o gün Atina’da Kıbrıslı Türklerin aleyhine bir protokol imzalandığını söyleyen Taçoy, “Bazı şeyleri hanemize kazanım olarak yazarken kaybettiklerimizi de dikkate almak gerekir” dedi.
Cumhurbaşkanı’nın geçişlerle ilgili çalışmalarının devam ettiğini bildiğini belirten Taçoy, yakında bunun duyurulacağını söyledi.
Geçiş noktalarının artırılmasının, sivil hizmet görevlileri ve gümrük personeli sayısının artırılması demek olduğunu belirten Taçoy, her geçiş noktasının bir gümrük kapısı diye nitelendirildiğini, personelin de çoğaltıldığını kaydetti.
Kara sınır kapılarının rahatlatılması için her iki tarafın da çalışma ve yatırım yapması gerektiğini kaydeden Taçoy, KKTC, Güney ve BM’nin bir araya gelmesiyle bunların düzeltilebileceğini dile getirdi.
Taçoy, kimlik kontrolünün elektronik aygıtlarla yapılmasına yönelik soru üzerine, “KKTC’ye ayrı bir geçiş vermek gerekir ki çipli kartla geçiş olabilsin. Bunun için geçiş noktasının genişletilmesi gerek…İlk hükümete geldiğimizde Sayın Başbakan ile sınır kapılarını tek tek gezdik. Hepsi için ayrı ayrı projeler de düşünüldü. Genişleme iki tarafın anlayışıyla yapılabilir. Bu gibi çalışmalar komitelerde konuşuluyor. Tutanakları da okursanız, göreceksiniz… Yeni kapıların açılışı da mevzu bahistir” dedi.
Kaynak : Betovis.cc