Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, “Ailenin başarı odaklı olması çocuğu ciddi bir şekilde endişelendirebildiğinden okula karşı fobi gelişebilir.” Dedi.
Okuldan korkma, bir çocukta yoğun endişe ve kaygı yaratan ve okula gitmeme isteği uyandıran bir durumdur. Ayrıca çocukta okula gitme vakti geldiğinde aşırı bir duygu yoğunluğu ve davranışlar görülebilmektedir. Bu duygu ve davranışlar ise, küsme, ajitasyon(ağlama), saldırganlık, karşıt gelme gibi davranışlar yanında mide bulantısı, baş ağrısıdır. Pek tabi böylesi bir durum sadece çocuğu değil aileyi de negatif etkilemektedir.
Bu fobinin dinamiği ise; okulda unutulma, başarısızlık ve anne-babadan ayrılma korkusudur diyeiliriz. Peki bu nedenleri nelerdir diye bakacak olursak birden çok nedenin bu fobiye sebep olabileceğini ya da okul fobisine zemin hazırladığını görebiliriz. Örneğin; ailenin başarı odaklı olması çocuğu ciddi bir şekilde endişelendirebildiğinden okula karşı fobi gelişebilir. Diğer bir taraftan çocuğu okula hazırlamamak ve anne ya da babanın okul ile ilgili kaygılarını çocuklarına yansıtmaları da çocukta okula karşı negatif duygu ve düşüncelerin oluşmasına neden olanilmektedir.
Ayrıca bir takım yaşam olayları da çocuklarda okula karşı fobi geliştirebilmektedir. Örneğin anne ve babnın yakın tarihte boşanması ve ebeveynlerden birinin evden ayrılması, aile içinde yaşanılan kayıplar gibi yaşam tecrübeleri de çocukta anne ve babayı kaybetme kaygısı yaratabileceğinden okula giderse oradan geri evine gelemyeceği düşüncesinden okula karşı fobi oluşturabilmektedir. Yine bir yerden başka bir yere taşınma ya da yeni bir kardeşin doğması da çocukta okula karşı fobi oluşturabilir.
Çözüm olarak aileye çok fazla sorumluluk düşmektedir. Kesinlikle çocuğunuzu önceden okula hazırlayın. Bu okul öncesi dönemde yapılmlıdır. Çocuk pat diye okula yazdırılmamalı önceden bunun psikolojik hazırlığı aile tarafından yapılmalıdır. Bununla birlikte anne ve babanın çocuklarının okula başlamsı ile ilgili kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları gerekmektedir. Böylelikle çocuk okulu korkutucu bir yer olmaktan çok koruyucu ve kapsayıcı bir yer olarak algılayacaktır. Aile içinde yaşanan yaşam olaylarını ve stres faktörlerini ebeveynlerin yönetebilemesi ve eğer mevcut stresi yönetemiyorlarsa bu konuda yardım almalarını öneriyorum.
En önemli kısmı ise; çocuğun duygularını ifadesine izin verilmelidir. Çocuk okula gitmek istemiyora ona kızıp, bağırmak ya da cezalandırmak yerine ne hissettiğini sorarak ona yardım edebilirsiniz. Eğer çocuğunuz okula bırakma sırasında çok ağlıyorsa o sakinleşene kadar yanında durabilir ama sonra ayrılmalısınız. Çocuta güven duygusunu temelleştirmek adına, okul çıkışı ona söz verdiğiniz saatte orda olmalısınız. Anne babanın beklenti düzeyini gerçekçi düzeyde tutup çocuğa zaman tanıması korkuya yenmesini kolaylaştırır.
Yeni eğitim ve öğretim yılının tüm öğrenci, öğretmen ve ailelere hayırlı olması dileğimle..