Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, katıldığı BRT’nin 18. Saat programında, asgari ücretle ilgili yapılan itirazları ve düzenlenen eylemleri değerlendirdi. Gardiyanoğlu, kamuoyunda tartışılan rakamlara açıklık getirerek, asgari ücretle geçinenlerin oranının %70 değil, %32 olduğunu belirtti.
“Asgari Ücretle Geçinenlerin Oranı %32”
Bakan Gardiyanoğlu, KTAMS Başkanı Güven Bengihan’ın, sosyal sigortalara kayıtlı 152 bin kişinin %70’inin asgari ücretle geçindiği yönündeki açıklamasını düzelterek, şu ifadeleri kullandı:
“Sosyal sigortalara yatırım yapılan yaklaşık 76 bin KKTC vatandaşı bulunuyor. Bu kişilerin yalnızca 20 bin 95’i asgari ücret üzerinden yatırım yapıyor. Bu oran %32’ye tekabül ediyor, %70’e değil. Bu tür konuların yanlış yönlere çekilmemesi için bu düzeltmeyi yapmak istedim.”
“Kamu ve Asgari Ücret Artışı Neredeyse Eşit”
Gardiyanoğlu, kamu maaş artışları ile asgari ücret artışını karşılaştırarak, “1 Ocak 2024’ten 1 Ocak 2025’e kadar devletin açıkladığı hayat pahalılığı doğrultusunda kamu maaşlarına yansıyan artış %103.60, asgari ücret artışı ise %102.57’dir. Aradaki fark sadece %1.03’tür” dedi.
Bakanlıklarına asgari ücretle ilgili 4 sendikadan itiraz geldiğini belirten Gardiyanoğlu, İtiraz Kurulu’nun Salı veya Çarşamba günü toplanarak değerlendirme yapacağını söyledi. Bu süreçte asgari ücretin artırılabileceğini ya da aynı kalabileceğini ifade etti.
“Eylem ve Tepki Demokratik Bir Haktır”
Gardiyanoğlu, düzenlenen protestolar ve tepkilerle ilgili olarak, “Tepki göstermek, eylem yapmak ve hukuk yoluna başvurmak anayasal bir haktır. Bu sürece hükümet olarak saygılıyız. Yargıya gidilirse, alınacak karara da saygı göstereceğiz” diye konuştu.
İtiraz Süreci Devam Ediyor
Asgari ücretle ilgili son kararı İtiraz Kurulu’nun değerlendirmelerinin ardından vereceklerini ifade eden Gardiyanoğlu, kurulda ortaya konulacak veriler ışığında, mevcut asgari ücretin artışına karar verilebileceğini ya da değişiklik yapılmayabileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak : BRTK