Kale Innerwheel Kulübü 25 Kasım’da “Kıbrıs’ta Kadının Güçlenme Süreci” konulu bir panel düzenledi.
Gönyeli Belediyesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve kadınların seçme seçilme, sağlık, ekonomideki yeri ve teknolojiye uyum sürecinin konuşulduğu panelde Emekli Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Sağlık eski Bakanı ve milletvekili Dr. Dt. Filiz Besim, İş Kadınları Derneği Başkanı Bilen Sayılı ile 9. Dönem milletvekili, iş kadını Gülşah Sanver Manavoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
NİYAZİ “HEPİMİZE DÜŞEN GÖREV EŞİT HAKLAR İÇİN SESİMİZİ YÜKSELTMEK VE DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRMEKTİR”
Büyük bir emek ve çabayla bugünlere gelindiğini belirten ve bu yolda büyük emeği bulunan Kale Innerwheel kurucu başkanı Işın Ramadan’a teşekkür ederek panelin açılış konuşmasını yapan Kale Innerwheel Dönem Başkanı Serin Niyazi, amaçlarının toplumun gelişimine katkı sağlayarak dezavantajlı grupları desteklemek ve özellikle kadının toplumdaki yerini yüceltmek olduğunu belirtti ve “Bugün, bizler için ayrı bir önem taşıyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde bizler de Innerwheel ailesi olarak psikolojik, fiziksel ve ekonomik şiddete hep birlikte “Hayır!” diyoruz. Bu noktada hepimize düşen görev; toplumsal zihniyet dönüşümüne katkıda bulunmak, eşit haklar için her platformda sesimizi yükseltmek ve dayanışmayı güçlendirmektir” dedi.
5 Aralık 1934’te ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün seçme ve seçilme hakkı tanımasının kadınların toplumdaki eşit varlığı için tarihi bir dönüm noktası olduğunu belirten Serin Niyazi sözlerini “Ancak biliyoruz ki, bu mücadele ve güçlenme süreci hâlâ devam ediyor ve hepimizin katkılarıyla gelecekte daha da güçlü olacaktır” diyerek tamamladı.
ŞEFİK “LİYAKAT SAHİBİ VE BİLGİLİ KADINLARIMIZ SİYASETTE ADAY OLMALI”
Panelde ilk sözü Hukukçu – Emekli Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik aldı. Konuşmasında kadının seçme ve seçilme hakkı ile siyasetteki yerine değinen Şefik,“Kıbrıs’ta Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı” konusunda bir konuşma yaparak geçmişten bugüne seçim kazanan kadın milletvekili verilerini paylaştı ve kadın kotasının hayata geçirilmesiyle bu sayının arttığını, hala artmaya ihtiyaç olduğunu daha çok kadının siyasete girmesi için cesaretlenmesi ve diğer kadınların da kadın adayları desteklemesinin öneminden bahsetti.Adaylara sırf kadın oldukları için değil liyakat sahibi ve bilgili oldukları için destek verilmesi gerektiğini ve siyasi partilerin de bu tür kadınları aday göstermesinin önemini vurguladı.
BESİM “KADIN DOSTU SAĞLIK SİSTEMİ MÜMKÜN”
Sağlık eski Bakanı, milletvekili Dr. Dt. Filiz Besim de kadın dostu bir sağlık sisteminin mümkün olduğunu belirttiği konuşmasında “Kadınlarımızın sağlığa erişiminin kolaylaştırılması ve temel kadın sağlık konularıyla ilgili uzak bölgelere de yerinde hizmet verilmesi son derece önemlidir. Ülkemizde kadın dostu bir sağlık sistemi mümkündür. Innerwheel gibi sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle sağlıkta kadına yönelik bir çok sorun çözülebilir” derken sözlerini kadınlarımız için büyük önem taşıyan HPV aşılarının yeniden aşı sistrmine dahil edilmesi için baskı oluşturmasının gerekliliğinden bahsederek bitirdi.
SAYILI “EKONOMİK ALANDA YAŞADIKLARI SIKINTILAR KIBRIS TÜRK KADINININ ÇOK ÇALIŞKAN OLDUĞU GERÇEĞİNİ DEĞİŞTİRMEZ”
İş Kadınları Derneği Başkanı Bilen Sayılı ise panelde kadınların ekonomideki yerine ve sorunlarına değindiği konuşmasında aslında Kıbrıs Türk kadınının çok çalışkan olduğunu belirterek “Zaman zaman bunu anlatmakta tanıtmakta sıkıntılarımız olabilir ama yaşanan sıkıntılar bu gerçeği değiştirmez” dedi. Kadına karşı şiddete de değinen Sayılı sözlerini “Şiddetin hiç bir türünün kabul edilemez, bu durumların tespit edildiği zaman ses çıkarılması, sesini çıkaramayanların sesi olmamız mutlaka gereklidir” diyerek bitirdi.
MANAVOĞLU “TEKNOLOJİ EĞİTİMİ VE İMKANLAR ÇOCUK YAŞTA SAĞLANMALI”
Bilen’in ardından sözü alan ve Kıbrıs’ta kadının gelişim sürecinde kadın ve yapay zeka konulu bir konuşma yapan 9. Dönem Milletvekili ve iş kadını Gülşah Sanver Manavoğlu kadının teknoloji konularında iyi bir yere gelmesi için çocuk yaşlarında bilişim eğitimi alması ve teknoloji alanına onları daha çok dahil edecek imkanların yaratılması gerektiğini belirterek “Ekonomik olarak veya teknoloji alanında kadınların da eşit haklara sahip olması önemli. Toplumsal cinsiyet eşitliği diye diye bazı noktalarda kadınlar yine erkeklerin işlerini de üstlenmeye başladığını görüyoruz, bu tamam değil. Yapay zeka çağındayız, ancak yapay zeka henüz duyguları algılayamamaktadır ancak biz duygularımızı da katarak daha üstün olabiliriz bunu yaşamın her alanında kullanmak gerekir. Şiddet kabul edilemezdir ve bizler her zaman mazlumun yanında olmalıyız” dedi.
Panelistlerin konuşmalarının ardından soru cevap kısmına geçilen panel, plaket takdimi ile sona erdi.