Cuma, Ekim 25, 2024
Google search engine
Google search engine
Ana SayfaKıbrısCumhurbaşkanı Tatar:41. Yılında KKTC olarak yolumuza devam ederken federal temelde artık bir...

Cumhurbaşkanı Tatar:41. Yılında KKTC olarak yolumuza devam ederken federal temelde artık bir anlaşmanın imkansız olduğunu ifade ediyoruz

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi’ni Kıbrıs konusundaki son gelişmelere ilişkin bilgilendirdi.

UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu’nun Parti Meclisi’nin aldığı kararı okumasının ardından Genel Başkan ve Başbakan Ünal Üstel, Cumhurbaşkanı Tatar‘ı, New York’taki üçlü yemek ve Kıbrıs konusunda UBP Parti Meclisi’ne bilgi vermek üzere kürsüye davet etti.

Cumhurbaşkanı Tatar ilk olarak, Meclis’te yaşananlara değindi ve artık geçmişi bir kenara bırakmak gerektiğini söyledi.
Tatar “Geçmişi bir kenara bırakarak önümüze bakmamız lazım önümüze bakarken de halkın bizden beklediklerine bakmak lazım” dedi.

Erken seçim çağrılarına da işaret eden Tatar, seçimin ülke ekonomisinde sıkıntı yaratacağına dikkati çekti ve sıkıntılardan istifade ederek erken seçim istemenin hiç doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti.

Tatar, Cumhurbaşkanın tarafsız olduğunu ve sadece halkın tarafında olduğunun da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin de tam desteği ile çok daha ileri bir noktada olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Kıbrıs konusuna da değindi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gittiği heryerde KKTC’den bahsettiğini söyleyen Tatar, Erdoğan’ın BM Genel Kurulunda KKTC’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeden müzakere sürecine geçilmeyeceğini ve federasyon sürecine devam edilmeyeceğini ifade ettiğini hatırlattı ve “Bu siyasetin devamı için birlik ve beraberliğimizin korunması gerekmektedir” dedi…

Tüm dünyaya Kıbrıs’ta iki eşit halk olduğunu, bunlardan bir tanesinin de Kıbrıs Türk Halkı olduğunu anlattığını belirten Tatar, 1963 yılında silah zoruyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlanan Kıbrıs Türklerinin kendi devletini kurmasının en doğal hakkı olduğunu söyledi.

“41. Yılında KKTC olarak yolumuza devam ederken federal temelde artık bir anlaşmanın imkansız olduğunu ifade ediyoruz” diyen Tatar, Türk askerinin adadaki varlığının devamının şart olduğunun altını çizdi.

Tatar, “ Bizlerin kırmızı çizgileri Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün devamı bizlerin güvenliği için Türk askerinin varlığının devamı şeklindedir” dedi.

Kuzey’deki egemen Türk Devleti’nin Anavatan Türkiye ile her zaman işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın 20 Temmuz 50. Yıl kutlamlarında ifade ettiği gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin göz bebeği olduğunu kaydetti.

Tatar, her yerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıtmaya çalıştığını söyledi.

Tatar, “adil kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa mutlak surette iki halkın egemenliğine dayalı ve iki devletin işbirliği ile ancak bir anlaşmanın olabileceğini söylemektedirler, dünyaya bizim duyuramadığımız sesimizi en iyi şekilde Anavatan ve şimdi tüm Türk dünyası duyurmaya çalışıyor” dedi.

Uzun süredir resmi müzakerelere egemen eşitlik kabul edilene kadar geçmeyeceklerini söylediğini anımsatan Tatar, gayrı resmi görüşmelerde bir sakınca olmadığı düşüncesinde olduğunu da kaydetti..

Kuzey ile günay arasında geçiş kapısı açılması konusunda da Cumhurbaşkanı Tatar, Haspolat kapısının açılmasına işaret etti ve “ inşallah bir ilerleme olur” dedi.

Tatar, “Sizlerden beklentim birlik ve beraberliği koruyarak Meclis’te birliği sağlayarak, hep birlikte Dünya’ya gösterebilmemizdir.Gayrı resmi da olsa bir takım görüşmeler başlayabilir” dedi.

Kaynak : BRTK

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Most Popular

Recent Comments